edm wrote: Sun Jan 01, 2023 7:50 pm
Niestety nie udało mi się osiągnąć celu tj. żeby sterowanie głosem było możliwe za pomocą Automate & Google, co dawno temu działało.
Sterowanie głosem przez Google Assistant jest ograniczone, pozbawione możliwości definiowania własnych odpowiedzi, warunków. Dlatego próbuję reaktywować Automate & Google.
@lesny8 może spróbowałbyś kiedyś uruchomić to u siebie?. Jeśli u Ciebie nie zadziała to będzie raczej jednoznaczne z tym że powiązanie w/w usług obecnie nie działa odnośnie Supla Voice.
Napiszę co robiłem.
1. W mojej prywatnej supla cloud unieważniłem integracje z Google.
2. Z poziomu android, Google, Ustawienia, Google Assistant, Urządzenia, usunąłem powiązanie z SUPLA.ORG
3. Na android 6.0.1 skonfigurowałem Google, Google Assistant możliwe na wzór tutorial
https://www.youtube.com/watch?v=YOvxetkskmc
Aczkolwiek obecna aplikacja Google, jej menu i pewnie możliwości zmieniły się trochę w stosunku do starszej wersji z tutorial, lecz próbowałem różnych kombinacji ustawień. Bez sukcesu.
4. Zainstalowałem najnowsze Automate 1.35.1premium, którego wygląd menu, niektóre elementy konfiguracji też się zmieniły w porównaniu z wersją z tutorial. Próbowałem z root SuperSU (mam roota) i bez roota.
5. Ponadto ze sklepu Google Play zainstalowałem wszystkie dodatki Automate np. Automate storage premissions, Automate network premissions itd. Aczkolwiek początkowo niczego nie doinstalowałem ręcznie ze sklepu Google Play. Lecz sterowanie głosem nie działało. Dodam że z poziomu aplikacji Automate nie udało mi się doprowadzić do stanu jak na tutorial że z poziomu automate dochodzi do dodatkowej instalacji uprawnień np. Automate storage premissions. Stąd moje kolejne próby, gdzie dodatkowe uprawnienia zainstalowałem ręcznie z sklepu Google Play.
6. Próbowałem też nadawać uprawnienia z poziomu Automate, Settings, Access control, Privileges. Różne kombinacje.
7. Aplikacji Automate i wszystkim dodatkom z poziomu android nadałem wszystkie możliwe uprawnienia z poziomu Ustawienia, Uprawnienia, Uprawnienia aplikacji.
8. Wyłączyłem oszczędzanie energii dla Automate, oraz w Ustawienia, Dodatkowe ustawienia, Ułatwienia dostępu zrobiłem włącz dla Automate.
9. W Automate odszukałem i pobrałem skrypty SUPLA Scripts Configurator oraz Supla Voice.
10. W Automate uruchomiłem SUPLA Scripts Configurator i skonfigurowałem z moim prywatnym suplascripts. Wydaje się że wszystko przebiegło poprawnie. Otrzymałem komunikat Success. A w moim suplascripts w Klucze dostępu, pojawił się mój smartphone zgodnie z nadaną nazwą.
11. W Automate uruchomiłem SUPLA Voice, który też uruchomił się poprawnie (pojawiło się 1) czyli 1 proces uruchomiony.
12. W SUPLA Scripts Configurator oraz SUPLA Voice nie miałem wpływu na wyszarzone, odznaczone ptaszkiem pozycje widoczne na screenach. Cokolwiek nie zrobiłem z w/w było jak na scrennach. Nie można było tego edytować.
13. W android, Google, Ustawienia, Głos, Języki oraz w Ustawienia, Google Assistant Języki próbowałem różnych kombinacji, zostawiając domyślnie jak jest a także dodając język angielski UK jako domyślny. Także inne ustawienia zrobiłem zgodnie z tutorial, wypowiadając Ok Google w celu nauczenia modelu głosu.
14. Dodałem scenę do prywatnej suplascripts, gdzie miało odbywać się sterowanie głosem, tj. włączenie gniazda on i uzyskanie odpowiedzi Gniazdo zostało włączone. Komendę głosową do wypowiedzenia wpisałem ręcznie. Scen wykonana ręcznie działa. Gniazdo się włącza i powiadomienie o wykonaniu sceny "Gniazdo zostało włączone" pojawia się na ekranie.