Błędy - własna instancja

arqiu70

lesny8 wrote: Sun Apr 19, 2026 4:46 pm Na jakim OS to uruchamiasz?
Na Proxmoxie postawiony kontener Debian 12. Potem instalacja dockera i supli wg instrukcji z github. Wcześniej tak robiłem i było wszystko ok.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Kiedyś instalowałem na Debianie 12 dla testów, bo ktoś miał problem i u mnie on nie wystąpił.
Na Ubuntu działało zawsze, od strzału. W pracy mam instancje na Ubuntu, w domu na raspbianie i ostatnio robiłem upgrade, poszło jak zwykle bez problemu.
Weź sobie uruchom VM na tym proxmoxie z Ubuntu Server np. 24.04.4 LTS a podczas instalacji wskaż dodatkowo instalacje dockera, ja tak zawsze robię ;) Potem Supla według instrukcji z githuba.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
arqiu70

lesny8 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:22 pm Kiedyś instalowałem na Debianie 12 dla testów, bo ktoś miał problem i u mnie on nie wystąpił.
Na Ubuntu działało zawsze, od strzału. W pracy mam instancje na Ubuntu, w domu na raspbianie i ostatnio robiłem upgrade, poszło jak zwykle bez problemu.
Weź sobie uruchom VM na tym proxmoxie z Ubuntu Server np. 24.04.4 LTS a podczas instalacji wskaż dodatkowo instalacje dockera, ja tak zawsze robię ;) Potem Supla według instrukcji z githuba.
Ok sprawdzę.
Tylko jest dziwna sprawa (jeśli czytałeś to co pisałem wcześniej) dlaczego mój działający serwer raptownie przestał się łączyć z GH, a po upgrade supli nie mogłem się połączyć nawet po lokalnym IP? Urządzenia były widoczne w apce a na serwer mogłem się zalogować tylko przez SSH(putty).
lesny8

Dziwna sprawa. Sprawdź sobie na Ubuntu czystą instalację, jak będzie działać poprawnie, to odtwórz sobie backup z wcześniejszej działającej debianowej instancji.
arqiu70

Ubuntu to ma byc Live serwer?
Gdzie mam zaznaczyć instalację dockera?
lesny8

Gdzieś po drodze instalując system jest wybór pakietów, tam będzie docker można zaznaczyć.
https://ubuntu.com/tutorials/install-ub ... 1-overview

W tym poradniku co prawda nie widzę, ale kojarzy mi się że jest.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

arqiu70 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:29 pm
lesny8 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:22 pm Kiedyś instalowałem na Debianie 12 dla testów, bo ktoś miał problem i u mnie on nie wystąpił.
Ok sprawdzę.
Tylko jest dziwna sprawa (jeśli czytałeś to co pisałem wcześniej) dlaczego mój działający serwer raptownie przestał się łączyć z GH, a po upgrade supli nie mogłem się połączyć nawet po lokalnym IP? Urządzenia były widoczne w apce a na serwer mogłem się zalogować tylko przez SSH(putty).
Po reinstalacji błąd wskazywał że nie działa otwarcie jakiegoś portu. Jeśli by nie działał 443, to objawy byłyby dokładnie takie jak opisałeś.
Nie wiem czemu to nie działa, ani jak pomóc. Na forum en ktoś dziś zgłosił podobny problem z portem 443
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
arqiu70

klew wrote: Sun Apr 19, 2026 9:01 pm
arqiu70 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:29 pm
Ok sprawdzę.
Po reinstalacji błąd wskazywał że nie działa otwarcie jakiegoś portu. Jeśli by nie działał 443, to objawy byłyby dokładnie takie jak opisałeś.
Nie wiem czemu to nie działa, ani jak pomóc. Na forum en ktoś dziś zgłosił podobny problem z portem 443
Na to wygląda, żemasz rację i nie działa port 443 - brak połączenia z GH. Tylko co może być przyczyną? Mam router z kablówki który działa właściwie tylko jako modem, do niego podpięty jest mój router Asus a do niego pozostałe urządzenia. Asus w roterze z kablówki dodany jest do DMZ, a na Asusie udostępniono odpowiednie porty do supli i HA. Tylko ta blokada powstała jakby samoistnie. Któregoś dnia supla zniknęła z GH. Oba rutery były restartowane, proxmox także. Niby po restarcie na chwile pojawiała się supla W GH ale zaraz znikała. Jakiś konflikt tylko gdzie i z czym?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

arqiu70 wrote: Mon Apr 20, 2026 9:23 am Na to wygląda, żemasz rację i nie działa port 443 - brak połączenia z GH. Tylko co może być przyczyną? Mam router z kablówki który działa właściwie tylko jako modem, do niego podpięty jest mój router Asus a do niego pozostałe urządzenia. Asus w roterze z kablówki dodany jest do DMZ, a na Asusie udostępniono odpowiednie porty do supli i HA. Tylko ta blokada powstała jakby samoistnie. Któregoś dnia supla zniknęła z GH. Oba rutery były restartowane, proxmox także. Niby po restarcie na chwile pojawiała się supla W GH ale zaraz znikała. Jakiś konflikt tylko gdzie i z czym?
Nie wiem. Idąc tropem Twojego błędu w logach:
https://github.com/moby/moby/issues/51405 <- szczególnie ten temat
https://github.com/containerd/containerd/issues/12484
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
arqiu70

klew wrote: Mon Apr 20, 2026 9:41 am
arqiu70 wrote: Mon Apr 20, 2026 9:23 am Na to wygląda, żemasz rację i nie działa port 443 - brak połączenia z GH. Tylko co może być przyczyną? Mam router z kablówki który działa właściwie tylko jako modem, do niego podpięty jest mój router Asus a do niego pozostałe urządzenia. Asus w roterze z kablówki dodany jest do DMZ, a na Asusie udostępniono odpowiednie porty do supli i HA. Tylko ta blokada powstała jakby samoistnie. Któregoś dnia supla zniknęła z GH. Oba rutery były restartowane, proxmox także. Niby po restarcie na chwile pojawiała się supla W GH ale zaraz znikała. Jakiś konflikt tylko gdzie i z czym?
Nie wiem. Idąc tropem Twojego błędu w logach:
https://github.com/moby/moby/issues/51405 <- szczególnie ten temat
https://github.com/containerd/containerd/issues/12484
Nie znam angielskiego, ale z tego co napisane na końcu wynika że zrobili poprawkę.
Tylko że w mojej instalacji są jeszcze nowsze wersje:
- runc 1.3.5
- containered 2.2.3
I dalej nie startuje. Masakra. Dobrze że przeniosłem urządzenia na SuplCloud bo teraz to już nie wiem kiedy mój serwer stanie,

Return to “supla-server”