ZigBee OTA [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Mario78 wrote: Wed Apr 01, 2026 4:47 pm
Zibi_007 wrote: Tue Mar 31, 2026 7:20 pm @Mario78, zrób tak, jeśli możesz:
- zresetuj bramkę, na której masz Avatto,
- wejdź w GUI,
- odczekaj chwilę i pobudź głowicę do komunikacji (możesz na niej /lub w Supli/ zmienić temperaturę o 1 stopień),
- następnie odczytaj RSSI głowicy,
- teraz wersję firmware.
- wklej tutaj zrzut ekranu, ale tak aby buło widać co to za device.
Dzięki.
Powoli zaczynam wierzyć w chińską mitologię i cuda ;-)
Nakarmię dzisiaj (a przynajmniej spróbuję) moją Avatto softem z Sonoffa.
Zobaczymy, czy przyjmie.
Ale wyniki opublikuję dopiero jutro, bo jakby tak przez przypadek przeszło, to nikt mi dzisiaj nie uwierzy :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

lukasz06 wrote: Tue Mar 31, 2026 12:42 pm Ja osobiście spałbym spokojnie, gdyby ten plik Ota szło usunąć z bramki oo zakończeniu aktualizacji.
Ja sie zastanawiam czy siec Zigbee nie zaczela dzialac po swojemu. Wczoraj wszystko było w miare stabilnie. Jak pisalem 2 czujniki sie ucegliły reszta jako tako zaczela dzialac. Zamiast pliku ota do xiaomi wgralem sobie ikonke i przeslalem na bramke 1 z ktorej poszla aktualziacja. Bramka 1 ma sparowane 4 czujniki xiaomi. Mam tez bramke 2 która ma pozostałe 2 czujniki. Rano ok 8 patrze a 2 czujniki z bramki 2 wywaliły mi alarm baterii. Podszedlem i faktycznie oba czujniki Xiaomi mialy rozladowane baterie. Wymienilem na nowe i dzialaly jakis czas potem sie zaczely zawieszac ale to co zauwazylem to zaczely przygasac ekrany jakby one sie aktualizowaly a przypominam ze sa podlaczone do bramki B2 z ktorej nie puszczalem aktualizacji. 2 czujniki z kolei z Bramki 1 ktore mialy wsadzone przedwczoraj 2 nowe baterie wydrenowaly je do 0.
Czy to mozliwe ze czujniki w obrebie sieci zigbee pomimo sparowania z innymi bramkami, przekazaly sobie pliki aktualizacji ?
@lukasz06 jak masz ten plik ktory zapusciles w bramke do OTA i na ktorym te czujniki Tobie dzialaja to zapodaj. prosze. Inna opcja jaka rozwazam to wszystkie 6 czujnikow przeflashuje na BLE a potem na zigbee bo ta walka nie ma dla mnie sensu. Co wloze nowa baterie to 2 dni i klapa :/
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

myxhir wrote: Wed Apr 01, 2026 7:51 pm
lukasz06 wrote: Tue Mar 31, 2026 12:42 pm Ja osobiście spałbym spokojnie, gdyby ten plik Ota szło usunąć z bramki oo zakończeniu aktualizacji.
Ja sie zastanawiam czy siec Zigbee nie zaczela dzialac po swojemu. Wczoraj wszystko było w miare stabilnie. Jak pisalem 2 czujniki sie ucegliły reszta jako tako zaczela dzialac. Zamiast pliku ota do xiaomi wgralem sobie ikonke i przeslalem na bramke 1 z ktorej poszla aktualziacja. Bramka 1 ma sparowane 4 czujniki xiaomi. Mam tez bramke 2 która ma pozostałe 2 czujniki. Rano ok 8 patrze a 2 czujniki z bramki 2 wywaliły mi alarm baterii. Podszedlem i faktycznie oba czujniki Xiaomi mialy rozladowane baterie. Wymienilem na nowe i dzialaly jakis czas potem sie zaczely zawieszac ale to co zauwazylem to zaczely przygasac ekrany jakby one sie aktualizowaly a przypominam ze sa podlaczone do bramki B2 z ktorej nie puszczalem aktualizacji. 2 czujniki z kolei z Bramki 1 ktore mialy wsadzone przedwczoraj 2 nowe baterie wydrenowaly je do 0.
Czy to mozliwe ze czujniki w obrebie sieci zigbee pomimo sparowania z innymi bramkami, przekazaly sobie pliki aktualizacji ?
@lukasz06 jak masz ten plik ktory zapusciles w bramke do OTA i na ktorym te czujniki Tobie dzialaja to zapodaj. prosze. Inna opcja jaka rozwazam to wszystkie 6 czujnikow przeflashuje na BLE a potem na zigbee bo ta walka nie ma dla mnie sensu. Co wloze nowa baterie to 2 dni i klapa :/
Ano widzisz, jestes bodajże 3 osobą, która padła ofiarą drenowania baterii.
Zgłaszałem ja, @LukiSpider i teraz Ty.
Moim zdaniem winny jest soft.
Raczej to nie możliwe, żeby termometr z drugiej bramki załapał aktualizację z innej bramki, ale...
nie takie rzeczy się tu dzieją. Ponoć nawet pewna głowica łykła aktualizację od Sonoffa :)
Ja osobiście tez mam taką sytuację jak Ty, ale u mnie 2 termometry z innej bramki nie "załapały" się na ten zły soft.
Po wgraniu tego softu czujnik wrócił do życia i już nie drenuje baterii.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

lukasz06 wrote: Wed Apr 01, 2026 8:19 pm
myxhir wrote: Wed Apr 01, 2026 7:51 pm
Ano widzisz, jestes bodajże 3 osobą, która padła ofiarą drenowania baterii.
Zgłaszałem ja, @LukiSpider i teraz Ty.
Moim zdaniem winny jest soft.
Raczej to nie możliwe, żeby termometr z drugiej bramki załapał aktualizację z innej bramki, ale...
nie takie rzeczy się tu dzieją. Ponoć nawet pewna głowica łykła aktualizację od Sonoffa :)
Ja osobiście tez mam taką sytuację jak Ty, ale u mnie 2 termometry z innej bramki nie "załapały" się na ten zły soft.
Po wgraniu tego softu czujnik wrócił do życia i już nie drenuje baterii.
Dzięki jutro puszcze aktualizacje i wrzuce nowe baterie
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Zibi_007

vajera wrote: Tue Mar 31, 2026 5:31 pm
Zibi_007 wrote: Tue Mar 31, 2026 5:30 pm
vajera wrote: Tue Mar 31, 2026 4:55 pm
Nie sądzę, żeby ona się zaktualizowała do 1.4.4 przy pomocy pliku OTA od TRVZB - być może od początku miała taki numer.
Ja bym raczej obstawiał przypadkową aktualizację przez użytkownika (np. źle wybrane device).
Nie wiem kiedy była zakupiona ta głowica, ale soft 1.4.4. jest stosunkowo nowy.
Nie zdziwiłbym się, jakby przyszła z 1.4.1., ale z 1.4.4. raczej nie.
No chyba, że była zakupiona w ciągu ostatnich 1-2 miesięcy...
Sugerujesz, że Avatto TRV06 łyknęło firmware od TRVZB? ;)
Uwaga. To nie jest żart. Piszę tego posta 2.04 - tylko zegar Forum jest nie przestawiony...

@vajera - co Ty na to mój przyjacielu?
Wiem, że chyba nikt inny by się nie bawił, ale ja mam tyle tych głowic, że mogę sobie na to pozwolić.
Zacznę od początku.
Nie potrafię odczytać wersji softu z Avatto. RSSI też idzie jakoś niemrawo.
Wgrywam plik update z Sonoffa (1.4..4).
Przechodzę do Avatto, klikam update OTA, dostaję info, że jest OK, ale bajty nie lecą. Zrzut pierwszy.
Zrzut ekranu 2026-04-02 002453.png
Daję jeszcze raz update i mam to (zrzut drugi).
Zrzut ekranu 2026-04-02 002617.png
Ciekawe, jak się to skończy...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

W temacie głowic to ta ME167 przyjęła aktualizacje sonoff 1.4.4 przeszła do końca . Tyle że głowica nie chce się połączyć z powrotem z bramką może się aktualizuje . A może ją ucegliło ale ogólnie działa . Można ją wprowadzić w stan parowania ale się nie łączy z bramką .
Zobaczę po południu może musi przetrawić aktualizację 😁😉
Mario78
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Wed Apr 01, 2026 10:33 pm
vajera wrote: Tue Mar 31, 2026 5:31 pm
Zibi_007 wrote: Tue Mar 31, 2026 5:30 pm

Ja bym raczej obstawiał przypadkową aktualizację przez użytkownika (np. źle wybrane device).
Nie wiem kiedy była zakupiona ta głowica, ale soft 1.4.4. jest stosunkowo nowy.
Nie zdziwiłbym się, jakby przyszła z 1.4.1., ale z 1.4.4. raczej nie.
No chyba, że była zakupiona w ciągu ostatnich 1-2 miesięcy...
Sugerujesz, że Avatto TRV06 łyknęło firmware od TRVZB? ;)
Uwaga. To nie jest żart. Piszę tego posta 2.04 - tylko zegar Forum jest nie przestawiony...

Wiem, że chyba nikt inny by się nie bawił, ale ja mam tyle tych głowic, że mogę sobie na to pozwolić.
Zacznę od początku.
Przechodzę do Avatto, klikam update OTA, dostaję info, że jest OK, ale bajty nie lecą. Zrzut pierwszy.
U mnie z odczytem jest to samo ale tak po kilku godzinach jak głowice zostawie w spokoju udaaje mi sie odczytać wersję softu. RSSI idzie odcczytać duż szybciej. Dodatkowo na tej głowicy po resecie bramki pojawia się problem którego wcześniej nie zauważyłem, że błąd odczytu temperatury może być az do 12h. Pożniej załapie i działa wszystko ok. Sama głowica natomiast działa bardzo dobrze wydaje mi się, że lepiej niż wcześniej.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Wed Apr 01, 2026 10:33 pm Uwaga. To nie jest żart. Piszę tego posta 2.04 - tylko zegar Forum jest nie przestawiony...

Zacznę od początku.
Hamlet - akt 1, scena 5
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007

vajera wrote: Thu Apr 02, 2026 5:51 am
Zibi_007 wrote: Wed Apr 01, 2026 10:33 pm Uwaga. To nie jest żart. Piszę tego posta 2.04 - tylko zegar Forum jest nie przestawiony...

Zacznę od początku.
Hamlet - akt 1, scena 5
HAMLET
AKT TRZECI
SCENA PIERWSZA

Parafraza

Być albo nie być to wielkie pytanie.
Jestli w istocie szlachetniejszą rzeczą
Znosić pociski zawistnego losu
Czy też stawiwszy czoło morzu nędzy,
Przez opór wybrnąć z niego? - Umrzeć - zasnąć -
I na tym koniec. - Gdybyśmy wiedzieli,
Że raz kliknąwszy, zakończym na zawsze
Boleści serca i Avatto updaty
Właściwe naszej naturze wstrząśnienia,
Kres taki byłby celem na tej ziemi
Najpożądańszym. Update - zasnąć. - Zasnąć!
Może śnić? - w tym sęk cały, jakie bowiem
W tym śnie śmiertelnym marzenia przyjść mogą,
Kiedy zrzucimy z Zigbee więzy ciała,
To zastanawia nas: i toć to czyni
Tak niedorzeczną w bramce Z2S sprawę; bo któż by
Przewidział, że to jest możliwe i się uda,
Któż z nas wierzył wcześniej, update robi cuda,
Lekceważąc sprzęt i jego producenta,
Tracąc poprzedni software. - Ha! co widzę?
Piękne 1.4.4.! - Nimfo, w modłach swoich
Pomnij o moich grzechach.

W skrócie, jakby ktoś nie zrozumiał licentia poetica:
- obudziłem się rano i na głowicy Avatto mam soft Sonoffa w wersji 1.4.4,
- głowica sparowana, działa normalnie, reaguje na termostat nadrzędny,
- nie wiem, czy działa PID (w Avatto działał), mam ciepło w domu, jak ustawię 25 stopni, to wydaje się, że nie otwiera się całkowicie, mam nadrzędny, więc musiałbym rozłączyć i sprawdzić, czy pokaże procent otwarcia (do zrobienia wieczorem),
- uwaga, takę operację przeprowadzamy na własną rękę; nie ma gwarancji, ze wszystko będzie działać normalnie, i że nie "uceglimy" głowicy, albo, że będzie nie działać zgodnie z oczekiwaniami; trzeba potestować.

No cóż, znowu jesteśmy w czymś pierwsi na polu Zigbee. Gdyby nasze Forum było anglojęzyczne, to myślę, że cytowaliby nas na całym świecie. A tak pewnie za kilka miesięcy przeczytamy o "wielkim odkryciu" na Forum Z2M :lol: :lol:
Mario78
Been thanked: 1 time

Zibi_007 wrote: Thu Apr 02, 2026 9:47 am
vajera wrote: Thu Apr 02, 2026 5:51 am

Zacznę od początku.
Hamlet - akt 1, scena 5
HAMLET
AKT TRZECI
SCENA PIERWSZA

Parafraza

Być albo nie być to wielkie pytanie.
Jestli w istocie szlachetniejszą rzeczą
Znosić pociski zawistnego losu
Czy też stawiwszy czoło morzu nędzy,
Przez opór wybrnąć z niego? - Umrzeć - zasnąć -
I na tym koniec. - Gdybyśmy wiedzieli,
Że raz kliknąwszy, zakończym na zawsze
Boleści serca i Avatto updaty
Właściwe naszej naturze wstrząśnienia,
Kres taki byłby celem na tej ziemi
Najpożądańszym. Update - zasnąć. - Zasnąć!
Może śnić? - w tym sęk cały, jakie bowiem
W tym śnie śmiertelnym marzenia przyjść mogą,
Kiedy zrzucimy z Zigbee więzy ciała,
To zastanawia nas: i toć to czyni
Tak niedorzeczną w bramce Z2S sprawę; bo któż by
Przewidział, że to jest możliwe i się uda,
Któż z nas wierzył wcześniej, update robi cuda,
Lekceważąc sprzęt i jego producenta,
Tracąc poprzedni software. - Ha! co widzę?
Piękne 1.4.4.! - Nimfo, w modłach swoich
Pomnij o moich grzechach.

W skrócie, jakby ktoś nie zrozumiał licentia poetica:
- obudziłem się rano i na głowicy Avatto mam soft Sonoffa w wersji 1.4.4,
- głowica sparowana, działa normalnie, reaguje na termostat nadrzędny,
- nie wiem, czy działa PID (w Avatto działał), mam ciepło w domu, jak ustawię 25 stopni, to wydaje się, że nie otwiera się całkowicie, mam nadrzędny, więc musiałbym rozłączyć i sprawdzić, czy pokaże procent otwarcia (do zrobienia wieczorem),
- uwaga, takę operację przeprowadzamy na własną rękę; nie ma gwarancji, ze wszystko będzie działać normalnie, i że nie "uceglimy" głowicy, albo, że będzie nie działać zgodnie z oczekiwaniami; trzeba potestować.

No cóż, znowu jesteśmy w czymś pierwsi na polu Zigbee. Gdyby nasze Forum było anglojęzyczne, to myślę, że cytowaliby nas na całym świecie. A tak pewnie za kilka miesięcy przeczytamy o "wielkim odkryciu" na Forum Z2M :lol: :lol:
:shock:
Coś mi się wydaje, że jakąś sztuke za chwile można będzie wystawić dzięki naszemu Wielkiemu Mentorowi i poecie Zibi :D :D

Return to “Bramka ZigBee”