GUI Generic

Budek
Has thanked: 1 time

Budek wrote: Sun Feb 21, 2021 8:01 am
milczas wrote: Sat Feb 20, 2021 9:06 pm Czy taki czujnik I2C / SPI BMP280 3.3 ;GY-BMP180-3.3 ciśnienia atmosferycznego obsługuje ten soft?
Próbowałem uruchomić na w/w sofcie ale bez rezultatów. Zmiana GPIO i adresu nic nie pomogły.
To jest ten moduł 6 pinowy , Mam 2 sztuki wątpliwe by oba były uszkodzone. Proszę o jakieś porady.
Pamietaj ze tylko G4 i G5 to ruszy.
Mam parę szt BMP. W wolnej chwili sprawdze.

/Budek
Sprawdziłem nie działa. Ale chyba już @krycha88 odpisał, że nie jest obsługiwany.
Czekamy więc spokojnie na jakąś inną bibliotekę.

Mam dwie wersje BMP280, jedna adafruit, a druga jakaś chińszczyzna. Obie na niebieskim PCB.
Płytka do testów gotowa. Jak coś będzie, to mogę sprawdzić.

/Budek
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Feb 21, 2021 4:50 pm W wersji 1.3.3 dodałem dość istotną poprawkę dla układu HLW8012 wykorzystywanego między innymi w Gosund sp111. Problem polegał na tym, że jak gniazdo było OFF to układ zliczał energie pobieraną przez samo gniazdko (dość małe wartości) a co za tym idzie to był robiony zapis co 10 min do eeproma przez 24h.
Poprawka polega na tym, że jak gniazdo jest OFF to zliczany jest stan licznika a dopiero gdy gniazdo się włączy to zapisze się jego stan. Jak gniazdo jest ON to stan licznika będzie zapisywany nadal co 10min.

Jeżeli przechodzicie ze starych wersji to musicie niestety ale przywrócić ustawienia fabryczne i ustawić urządzenie ponownie.
Na tej wersji i poprzedniej przestały mi poprawnie działać szablon płytek Incan v3 (GPIO2 nie idzie ustawić na LED zgłasza konflikt kanałów), a dodatkowo przy funkcji rolet niestety nie mogę nic zrobić z ustawieniami przycisków - nie reagują na zmiany ustawień. Na wersji 1.2.7 działa wszystko dobrze
krycha88
Been thanked: 5 times

LukaszH wrote: Tue Feb 23, 2021 7:03 pm Na tej wersji i poprzedniej przestały mi poprawnie działać szablon płytek Incan v3 (GPIO2 nie idzie ustawić na LED zgłasza konflikt kanałów), a dodatkowo przy funkcji rolet niestety nie mogę nic zrobić z ustawieniami przycisków - nie reagują na zmiany ustawień. Na wersji 1.2.7 działa wszystko dobrze
Poprawiłem to już jakiś czas temu ale zapomniałem udostępnić.

W wersji 1.3.4:
- poprawiłem działanie szablonów to co wyżej
-polska czcionka dla OLED zrobiona przez @Goral64
-usprawnienie dla OLEDa - jeżeli ekran jest wygaszony to wciśnięcie przycisku go wybudza a dopiero następne przechodzi do następnego ekranu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

krycha88 wrote: Tue Feb 23, 2021 7:24 pm
LukaszH wrote: Tue Feb 23, 2021 7:03 pm Na tej wersji i poprzedniej przestały mi poprawnie działać szablon płytek Incan v3 (GPIO2 nie idzie ustawić na LED zgłasza konflikt kanałów), a dodatkowo przy funkcji rolet niestety nie mogę nic zrobić z ustawieniami przycisków - nie reagują na zmiany ustawień. Na wersji 1.2.7 działa wszystko dobrze
Poprawiłem to już jakiś czas temu ale zapomniałem udostępnić.

W wersji 1.3.4:
- poprawiłem działanie szablonów to co wyżej
-polska czcionka dla OLED zrobiona przez @Goral64
-usprawnienie dla OLEDa - jeżeli ekran jest wygaszony to wciśnięcie przycisku go wybudza a dopiero następne przechodzi do następnego ekranu
Led ruszył ale nadal nie ma reakcji na zmiany ustawienia przycisku - dodatkowo w ustawieniu przycisk był ustawiony na "high" a powinno być "low". Co bym nie ustawił to działa jak by reakcja na "wciśnięcie" i akcja "przełącz"
krycha88
Been thanked: 5 times

LukaszH wrote: Tue Feb 23, 2021 8:08 pm Led ruszył ale nadal nie ma reakcji na zmiany ustawienia przycisku - dodatkowo w ustawieniu przycisk był ustawiony na "high" a powinno być "low". Co bym nie ustawił to działa jak by reakcja na "wciśnięcie" i akcja "przełącz"
Czy masz na myśli jakiś konkretny przypadek? Przycisk od zawsze w GUI-Generic był ustawiony na pullup dopiero niedawno dodałem możliwość wybierania z GUI - to że w którejś wersji był ustawiony LOW to był błąd - mówię o wartościach domyślnych.

Czy jak zmieniasz ustawienia przycisku to wykonujesz restart urządzenia?
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

krycha88 wrote: Tue Feb 23, 2021 9:17 pm
LukaszH wrote: Tue Feb 23, 2021 8:08 pm Led ruszył ale nadal nie ma reakcji na zmiany ustawienia przycisku - dodatkowo w ustawieniu przycisk był ustawiony na "high" a powinno być "low". Co bym nie ustawił to działa jak by reakcja na "wciśnięcie" i akcja "przełącz"
Czy masz na myśli jakiś konkretny przypadek? Przycisk od zawsze w GUI-Generic był ustawiony na pullup dopiero niedawno dodałem możliwość wybierania z GUI - to że w którejś wersji był ustawiony LOW to był błąd - mówię o wartościach domyślnych.

Czy jak zmieniasz ustawienia przycisku to wykonujesz restart urządzenia?
To może coś faktycznie źle ustawiam:
1. Załączany stanem: "Low" (rozumiem że masą czy to chodzi o pull down ?). Fizycznie przycisk płytka incan ma pullup rezystorem 4,7k
2. Reakcja na: "zmiana stanu" czyli w praktyce przekaźnik powinien być tak długo aktywny dopóki nie puścimy przycisku (zmiana stanu przy kliknięciu i zmiana stanu przy puszczeniu)
3. Akcja: "przełącz" - chyba tak powinno być ustawione do rolet

Fizycznie płytka na takich ustawieniach na poprzednich wersjach (nie było tylko LOW/HIGH) działa tak że przekaźnik załączany jest tylko w trakcie trzymania przycisku. Moduł ustawiłem jako rolety. Na ostatniej wersji ustawienia jak wyżej i działa jakby 2. Reakcja na: "wciśnięcie". Każdą zmianę zapisuję i resetuję moduł i jest bez reakcji. Nawet nie widać różnicy przy Reakcja na wciśnięcie, zwolnienie - zawsze działa tak samo czyli "wciśnięcie". Tak jak wspomniałem poprzednie wersje działają ok dopiero od 1.3.x nie mogę tego ustawić..
waldem67
Been thanked: 1 time

krycha88 wrote: Tue Feb 23, 2021 6:01 am
artur_n wrote: Mon Feb 22, 2021 9:53 pm
waldem67 wrote: Mon Feb 22, 2021 9:41 pm Jestem pod wrażeniem możliwości tego softu, wielkie brawa dla autora ;) Czy jest może w planach rozszerzenie Pushover o kontaktrony ? Byłaby to świetna opcja działająca jak alarm - np po otwarciu drzwi dostajemy powiadomienie :)
Do pełni szczęścia dołożył bym powiadomienia o załączeniu przekaźnika.
przekaźnika?

Jeżeli chodzi o kontaktron to możecie wykorzystać przycisk + przekaźnik i to samo osiągnięcie.
Dobry pomysł kontaktron podpiąłem pod GPIO kontaktronu i GPIO przycisku - działa :)
dobo

LukaszH wrote: Tue Feb 23, 2021 9:47 pm 2. Reakcja na: "zmiana stanu" czyli w praktyce przekaźnik powinien być tak długo aktywny dopóki nie puścimy przycisku (zmiana stanu przy kliknięciu i zmiana stanu przy puszczeniu)
Wydaje mi się, że ZMIANA STANU jest dla włączników bistabilnych sprawdziłem to na monostabilnym jak wcisnąłem przycisk i trzymałem to przekaźnik był załączony gdy tylko puściłem przycisk to się wyłączył czyli reakcja prawidłowa.

Dzięki za sterowanie podświetleniem OLEDa na ustawieniu RĘCZNE.
Już nawet nie jest aż tak potrzebna opcja SZYBKIE ponieważ ręcznie przy większej ilości czujników można szybko sprawdzić ich wartości.
LukaszH

dobo wrote: Tue Feb 23, 2021 10:16 pm
LukaszH wrote: Tue Feb 23, 2021 9:47 pm 2. Reakcja na: "zmiana stanu" czyli w praktyce przekaźnik powinien być tak długo aktywny dopóki nie puścimy przycisku (zmiana stanu przy kliknięciu i zmiana stanu przy puszczeniu)
Wydaje mi się, że ZMIANA STANU jest dla włączników bistabilnych sprawdziłem to na monostabilnym jak wcisnąłem przycisk i trzymałem to przekaźnik był załączony gdy tylko puściłem przycisk to się wyłączył czyli reakcja prawidłowa.

Dzięki za sterowanie podświetleniem OLEDa na ustawieniu RĘCZNE.
Już nawet nie jest aż tak potrzebna opcja SZYBKIE ponieważ ręcznie przy większej ilości czujników można szybko sprawdzić ich wartości.
Nie wiem czy tylko u mnie to działa kulawo czy ktoś jeszcze też potwierdza że w praktyce obojętnie jakie ustawienie to przycisk realnie działa jako monostabilny z reakcją na wciśnięcie. W poprzednich wersjach wszystko jest prawidłowo, dlatego nie wiem co jest nie tak skoro praktycznie każda wersja poniżej 1.3.x mi działa :) - testowałem na kilku modułach/płytkach i to samo
dobo

pokaż jakie masz ustawienia dla przycisku

PS
Poniższe ustawienie przycisku można zastosować do skrzynki na listy.
Jedynie resetowanie przekaźnika pozostaje z poziomu aplikacji. Bo chyba nie ma takiego ustawienia aby dwoma przyciskami (2 GPIO) sterować jednym przekaźnikiem na zasadzie jeden załącz drugi wyłącz.
.
przycisk.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”