Webinterfeace czy GUI - to trzeba sprawdzić. Dla większości użytkowników Supli webinterfeace będzie bardziej "naturalne". Cały czas pisze tutaj o bramce "bez wodotrysków". Wgrywasz soft na C6 i tylko parujesz urządzenia. Nic, poza ustawieniami dostępnymi w cloud, Cię nie interesuje. I tak funkcjonuje większość komercyjnych rozwiązań w Supli. Do tego jeszcze możliwość dodania bramki przez kreatora i zamykamy temat dla zwykłych użytkowników. Bez przełączników, dodatkowych funkcji i bajerów, z których przeciętny użytkownik nigdy nie skorzysta. Kto będzie sobie dobierał w pary, co ma się pojawić w GUI? Na szybko policzyłem i nie uwzględniając auta softu wystarczyło mi palców u jednej ręki. Szkoda na to czasu. Ile osób jeszcze korzysta z Telnetu? Trzy? Cztery? No to zostawmy taką możliwość w bramce robocej nazwanej np. "PRO" albo "EXT". Chodzi o to, aby uprościć życie zwykłemu użytkownikowi. nie wiem, może ja mam "pecha" ale w zasadzie codziennie mam wiadomości z prośbą o pomoc i stwierdzeniem, że to całe GUI, tu cytat, "nieczytelne", "czarna magia", "zaklęcia", "nieintuicyjne", czy nawet "posrane", itd, itp.vajera wrote: Thu Nov 13, 2025 7:31 amPoważna dyskusja, ale cieszą mnie takie konstruktywne wnioski i przemyślenia, bo to znaczy, że bramka znalazła swoją przestrzeń.
Faktycznie bramka doszła już prawie do granic możliwości w zakresie wykorzystania pamięci RAM (chociaż widzę jeszcze obszary do optymalizacji), cały czas pokładam nadzieję w tandemie S3 + C6 (więcej RAM, szybszy procesor, możliwość wykorzystania PSRAM). Taki był zresztą od samego początku koncept Espressif - C6/H2 dla urządzeń końcowych (np. czujników) a P4/S3 + C6/H2 dla koordynatora.
W temacie GUI - nie wiem czy jest sens wracać do WebInterface - GUI w wersji minimal zajmuje chyba tyle samo RAMu, funkcjonalnie i wizualnie też jest w miarę zbliżone do oryginału.
Co do tych zestawów i pomysłu, że każda zakładka to oddzielny zestaw - muszę się na nowo przyjrzeć rozmieszczeniu poszczególnych komponentów w obrębie istniejących zakładek, myślałem też o tym żeby użytkownik mógł samodzielnie zdefiniować swój zestaw, bo są zakładki, które najlepiej funkcjonują w parach (np. channels + local actions).
Telnet - planuję dodać switch, który będzie umożliwiał włączanie/wyłączanie Telnetu przy starcie bramki (domyślnie będzie wyłączony) oraz podobny switch dla serwera TCP obsługującego zdalne przekaźniki/termometry (aktualnie jestem chyba jedynym użytkownikiem tego rozwiązania).
c.d.n.
@vajera - stworzyłeś potężne narzędzie do Zigbee, czym już dawno zapisałeś się w annałach Supli, za co chwała Ci i dzięki, ale teraz wyjdźmy z tym "do ludu". A lud, jak to lud. Wejdzie do GUI, zobaczy ile jest zakładek i ucieknie do eWelinaka czy Tuya.
Co do dodawania nazw. Wystarczy, że wszędzie będą domyślne. Później sobie można zmienić. I tak większość użytkowników robi to w cloud i interesuje ich tylko co wyświetla się w aplikacji. Tylko my maniacy mamy po kilkadziesiąt termometrów, kilkanaście czujników ruchu i tyle samo przycisków wielofunkcyjnych, którymi się później bawimy w GUI