GUI Generic

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Thu Feb 25, 2021 10:30 am -parametr invertLogic zmienię nazwę "Odwrócona logika" będzie domyślnie ustawiony na true
"Odwrócona logika" (oraz invertLogic) to słabe nazwy ;), bo dlaczego "HIGH na wciśnięciu" ma być tą właściwą (nieodwróconą) logiką? ;)

Może coś w stylu "Stan podczas wciśnięcia to LOW?" albo do wyboru "Stan podczas wciśnięcia": LOW, HIGH.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

Patryk wrote: Thu Feb 25, 2021 10:28 am Ja się już też (trochę) pogubiłem w ustawieniach tych przycisków.

Moduł H801.

Ustawiłem:
gpio0 jako konfigurację.
gpio3 jako przycisk do zał/wył oraz ściemniania/rozjaśniania.

Próbuję ustawić, aby zał/wył oraz ściemnianie/rozjaśnianie następowało w chwili zwierania gpio3 z GND.

O ile ściemnianie/rozjaśnianie następuje w chwili zwierania gpio3 z GND, to zał/wył następuje dopiero w chwili rozwierania gpio3 z GND.
Nie wiem jakie są opcje w GUI generic, ale nie możesz ustawić przełączania on/off na moment wciśnięcia. Bo wtedy nie będzie poprawnie działało rozjaśnianie i ściemnianie na przytrzymaniu. Przy takim wielofunkcyjnym przycisku, trzeba poczekać na puszczenie klawisza aby określić czy chcesz zrobić on/off czy ściemniać.
Patryk

Dzięki za info.
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Thu Feb 25, 2021 10:42 am "Odwrócona logika" (oraz invertLogic) to słabe nazwy ;), bo dlaczego "HIGH na wciśnięciu" ma być tą właściwą (nieodwróconą) logiką? ;)

Może coś w stylu "Stan podczas wciśnięcia to LOW?" albo do wyboru "Stan podczas wciśnięcia": LOW, HIGH.
Jeżeli nie ustawię invertLogic na true to ON_PRESS lub ON_RELEASE będą działać na odwrót. Mam tak w sonofach oraz gosund sp111.

edit:
wzorując się nazwami w innych projektach te zaproponowane przez zemnie nie są chyba takie złe :)
https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php/Switch
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Thu Feb 25, 2021 11:01 am
klew wrote: Thu Feb 25, 2021 10:42 am "Odwrócona logika" (oraz invertLogic) to słabe nazwy ;), bo dlaczego "HIGH na wciśnięciu" ma być tą właściwą (nieodwróconą) logiką? ;)

Jeżeli nie ustawię invertLogic na true to ON_PRESS lub ON_RELEASE będą działać na odwrót. Mam tak w sonofach oraz gosund sp111.

edit:
wzorując się nazwami w innych projektach te zaproponowane przez zemnie nie są chyba takie złe :)
https://www.letscontrolit.com/wiki/index.php/Switch
Ja nie mówię, aby tego nie ustawiać, tylko szukam dobrej nazwy do tego pola.
W sumie "odwrócona logika" może być, tylko wtedy ludzie będą to ustawiać na podstawie doświadczenia empirycznego :)
fido

Witam.
Koledzy próbuję wgrać GUI Generic do Toucha TX Dual chanel i jakoś nie daję rady. Korzystałem już z Tasmotizer, EspTool, FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512, flash_download_tools_v3.6.8 i jest problem nigdy nie może dość do końca programowania udało mi się namierzyć m.in takie błędy, przy starszej wersji FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512 doszło do 84% i się zatrzymało.
blad1.jpg
blad.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
piotrekk

Detecting chip8266
Chip is 8285
and111

fido wrote: Thu Feb 25, 2021 11:51 am Witam.
Koledzy próbuję wgrać GUI Generic do Toucha TX Dual chanel i jakoś nie daję rady. Korzystałem już z Tasmotizer, EspTool, FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512, flash_download_tools_v3.6.8 i jest problem nigdy nie może dość do końca programowania udało mi się namierzyć m.in takie błędy, przy starszej wersji FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512 doszło do 84% i się zatrzymało.
Sprawdź jaki tam jest moduł ESP. Ostatnio przerabiałem taki przypadek z modułem TYWE2S, który współpracuje z dodatkowym układem MCU.
Problem można rozwiązać na 3 sposoby:
1. połączyć odpowiednie piny przy MCU (trzeba jednak wiedzieć które).
2. odseparować na czas wgrywania piny RX i TX modułu ESP od obwodów płytki PCB.
3. całkowicie wylutować moduł z ESP i zaprogramować go poza płytką PCB urządzenia.
Ja wylutowałem cały układ ESP, wgrałem soft i ponownie wlutowałem ESP w PCB urządzenia.
Przykładowy materiał o opisanych wyżej sposobach: https://github.com/arendst/Tasmota/issues/5377
fido

Moduł jaki jest to ESP8285. Taki sam jak we wcześniejsze wersji Toucha i tam nie miałem problemu z wgraniem Multiboard teraz nawet Multiboardu wgrać. Można to w jakiś prosty sposób rozwiązać bo wylutowanie w moim przypadku raczej nie wchodzi w grę.
Zdjęcie płytki umieściłem wyżej viewtopic.php?p=89898#p89898
and111

fido wrote: Thu Feb 25, 2021 12:53 pm Moduł jaki jest to ESP8285. Taki sam jak we wcześniejsze wersji Toucha i tam nie miałem problemu z wgraniem Multiboard teraz nawet Multiboardu wgrać. Można to w jakiś prosty sposób rozwiązać bo wylutowanie w moim przypadku raczej nie wchodzi w grę.
Zdjęcie płytki umieściłem wyżej viewtopic.php?p=89898#p89898
Generalnie to problem z wgraniem softu powinien być przeniesiony do innego wątku. Nie dotyczy wprost GUI Generic.
Tam powinieneś dołączyć zrzuty ustawień z programu do wgrywania softu. Może na tej podstawie uda się znaleźć źródło problemu.

Return to “GUI Generic”