To powinno działać. Jak wmbusmeters dekoduje ten licznik to moja SUPLA też da radę.shimano73 wrote: Mon May 15, 2023 6:08 pmTak, jedno i drugie się zgadzaSzczepanLeon wrote: Mon May 15, 2023 4:20 pmJak nadaje on na 868MHz w modzie T1 to powinno zadziałać.shimano73 wrote: Mon May 15, 2023 8:50 am Jeśli to rozwiązanie zadziała z moim iPerl tez chętnie przyłącze się do testów
Licznik wody MBUS
-
SzczepanLeon
-
sixkiller
Potwierdzam, że rozwiązanie działa z nakładką apator 16-2. Bardzo prosta konfiguracja
Rewelacyjne rozwiązanie z pominięciem dekodera dvbt i rpi
Dobra robota SzczepanLeon
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
@SzczepanLeon jestem gotowy do testów
Kod sobie mogę skompilować na ESP32 DevKit1
Kod sobie mogę skompilować na ESP32 DevKit1
-
sixkiller
zauważyłem dziwną rzecz, w dniu dzisiejszym wskazania się wyzerowały. Nie wiem z czym ma to związek, zobaczymy co się wydarzy po restarcie - urządzenie jest cały czas widoczne w shpla,wartości są do północy. Czy może mieć wpływ zmiana miesiąca?
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Pytanie:
ESP32 wysyła dane - na chwile obecna w zasadzie licznik 1,2,3,... na kanał SUPLA_CHANNELTYPE_IMPULSE_COUNTER o funkcji
SUPLA_CHANNELFNC_IC_WATER_METER , w cloud widzę że jest licznik, impulsy ustawione: 1000/ m³ a wartość licznika to:
Stan licznika13943144446339.06 m³ - skąd się bierze taka wartość?
I jak to wysłać, żeby zobaczyć faktyczną wartość?
EDIT, co ciekawe zadziałało w końcu poprawnie... nie wiem czemu
ESP32 wysyła dane - na chwile obecna w zasadzie licznik 1,2,3,... na kanał SUPLA_CHANNELTYPE_IMPULSE_COUNTER o funkcji
SUPLA_CHANNELFNC_IC_WATER_METER , w cloud widzę że jest licznik, impulsy ustawione: 1000/ m³ a wartość licznika to:
Stan licznika13943144446339.06 m³ - skąd się bierze taka wartość?
I jak to wysłać, żeby zobaczyć faktyczną wartość?
EDIT, co ciekawe zadziałało w końcu poprawnie... nie wiem czemu
-
daw34
Witam, czy jest ktoś kto poprowadzi mnie jak odczytać z tego dane do supli. Jakiś poradnik po polsku co kupić jak z czym podłączyć co trzeba mieć itp.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Moją przygodę z odczytem licznika wody przez MBUS uważam za zakończoną 
Dziś przyjechał miły pan i zmienił licznik, a z nim zmienił się standard komunikacji.
Liczniki z MBUS we Wrocławiu będą więc znikać, bo są wymieniane co 5 lat. Nowy licznik ma logo LoRa. Także trzeba będzie poszukać, czy to się da odczytywać :)
Ktoś może już próbował?
Dziś przyjechał miły pan i zmienił licznik, a z nim zmienił się standard komunikacji.
Liczniki z MBUS we Wrocławiu będą więc znikać, bo są wymieniane co 5 lat. Nowy licznik ma logo LoRa. Także trzeba będzie poszukać, czy to się da odczytywać :)
Ktoś może już próbował?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Krzysiek, a dowiadywałeś się czy może wodociągi są w stanie wystawić jakieś API ze swojego systemu odczytów?klew wrote: Fri Jul 28, 2023 8:33 am Moją przygodę z odczytem licznika wody przez MBUS uważam za zakończoną
Ktoś może już próbował?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Napisałem do nich maila z pytaniami.Robert Błaszczak wrote: Fri Jul 28, 2023 9:44 am Krzysiek, a dowiadywałeś się czy może wodociągi są w stanie wystawić jakieś API ze swojego systemu odczytów?
Z tego co się orientowałem, to LoRa działa do jakiegoś urządzenia zbiorczego, więc taki nasłuch jak w wmbus raczej odpada.
Zobaczę co odpiszą. Podrążę trochę temat. Jak wodociągi nie będą skłonne do rozmowy, to jest jeszcze producent tego systemu i firma obsługująca ten system.
Najlepsze suple dla Twojego domu