Udało mi się po kilku próbach odczytać dane z wodomierzy z nakładkami Sappel/Diehl z pomocą odpowiedniego dongla USB i oprogramowania dostępnego pod adresem
https://github.com/weetmuts/wmbusmeters
Jeśli ktoś posiada jeden z wymienionych przez nich wodomierzy to może się też pokusić o takie próby. Jak to bywa w naszym pięknym kraju moje wodociągi nie szyfrują transmisji wiec przy okazji udało mi się odczytać stany wodomierzy wszystkich sąsiadów ale to tylko efekt uboczny.
Udało mi się również, zautomatyzować proces tak aby dane przesyłać do MQTT.
Przykładowy json wysyłany do MQTT. Liczniki same wysyłają dane przez MBUS - akurat moje co 8 sekund. Przechwytuje ramki (a raczej podsłuchuje je) i wysyłam po przetworzeniu przez wspomniane oprogramowanie do MQTT.
Code: Select all
{"media":"water","meter":"izar","name":"general","id":"1234567","prefix":"C19FA","serial_number":"876445","total_m3":352.071,"last_month_total_m3":340.925,"last_month_measure_date":"2021-03-31","remaining_battery_life_y":6.5,"current_alarms":"underflow","previous_alarms":"no_alarm","transmit_period_s":8,"manufacture_year":"2019","timestamp":"2021-04-28T12:33:14Z","device":"im871a[00102675]","rssi_dbm":-48}
Chce sobie podłączyć supla-dev do MQTT odebrac dane z MQTT i wysłać emulując jakieś urządzenie do supli.
Pytanie do Was: jakie urządzenie będzie najwłaściwsze ?
Licznik impulsów bazuje na impulsach, tutaj mamy stan licznika wprost. Kanał typu termometr ma jakieś ograniczenia temperatury maksymalnej z tego co kojarzę, kanał humidity też.. Macie jakiś pomysł za pomocą jakiego typu kanału mógłbym wyświetlić jak najwiecej informacji z tej którą mam żeby to miało ręce i nogi?