Zgłoszenia nowych urządzeń [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Fri Jan 09, 2026 4:47 pm
Robert Błaszczak wrote: Fri Jan 09, 2026 4:34 pm
vajera wrote: Fri Jan 09, 2026 4:33 pm
Update?
Tak, chodzi o to aby aktualizacja bramki była jedną z zakładek GUI.
Bardzo dobry pomysł, ale nie wiem na ile wykonalny ;-)
Tak, tak @vajera - to prowokacja - potrzymać Ci piwo? :lol:
:lol:
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
schakal

vajera wrote: Thu Jan 08, 2026 9:18 pm
schakal wrote: Thu Jan 08, 2026 9:05 pm
vajera wrote: Thu Jan 08, 2026 8:39 pm

BWNU: 1.1.31-08/01/26
Nie można dodać znów Unknown model _TZ3210_ekjc2rzh::TS0225, no binding is possible
BWNU: 1.1.32-08/01/26
Witam, testy przeprowadzone, dziękuję za świetną robotę:
- Dimmer 2CH działa bez problemu, muszę tylko dokupić podwójny przycisk tzw. dzwonkowy
- MV działa z uwagami: - Kanał PRESENCE działa świetnie z wykrywaniem obecności
- Kanał ILLUMINANCE działa i zmienia wartości
- Kanał MOTION STATE nie zmienia wartości, po podpięciu zasilania do czujki przyjmuje stan o wartości 3 i już więcej się nie zmienia (brak obecności, brak ruchu) Gdyby nie kot w domu nie byłoby tematu.

Co do ewentualnych dodatków do Z2S to nie śmiem prosić o opcję wirtualnych termostatów coś jak w gui generic, to byłby czad.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Możesz dać linka na ten dimmer?
vajera

schakal wrote: Fri Jan 09, 2026 5:11 pm Kanał MOTION STATE nie zmienia wartości, po podpięciu zasilania do czujki przyjmuje stan o wartości 3 i już więcej się nie zmienia (brak obecności, brak ruchu) Gdyby nie kot w domu nie byłoby tematu.
To nie jest w takim razie MotionState - mam jeszcze taki pomysł:
GUI -> TCC
wybierz urządzenie z listy
datapoint id 101
type ENUM
rozmiar wskoczy 1
value wpisz 1
CmdRequest

Pokaż, co dostałeś zwrotnie w okienku Tuya payload oraz ewentualnie sprawdź logi, czy pojawia się jakiś nowy datapoint?

Co do ewentualnych dodatków do Z2S to nie śmiem prosić o opcję wirtualnych termostatów coś jak w gui generic, to byłby czad.
Co konkretnie masz na myśli?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
schakal

vajera wrote: Fri Jan 09, 2026 5:30 pm
schakal wrote: Fri Jan 09, 2026 5:11 pm Kanał MOTION STATE nie zmienia wartości, po podpięciu zasilania do czujki przyjmuje stan o wartości 3 i już więcej się nie zmienia (brak obecności, brak ruchu) Gdyby nie kot w domu nie byłoby tematu.
GUI -> TCC
datapoint id 101
type ENUM
rozmiar wskoczy 1
value wpisz 1
CmdRequest

Pokaż, co dostałeś zwrotnie w okienku Tuya payload oraz ewentualnie sprawdź logi, czy pojawia się jakiś nowy datapoint?

OK, zrobię jak proponujesz.
Co do zmian w Z2S miałem na myśli wirtualny przekaźnik, który ma opcję termostatu. W Gui generic dodaje się link bezpośredni do termometru. Tutaj czujniki temperatury mogą być urządzeniami sparowanymi z bramką. Nie wiem czy dość jasno to opisałem. Dodałem zrzut ekranu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by schakal on Fri Jan 09, 2026 5:53 pm, edited 1 time in total.
schakal

lukasz06 wrote: Fri Jan 09, 2026 5:28 pm Możesz dać linka na ten dimmer?
https://allegro.pl/oferta/2-gang-dimmer ... 7409229329
vajera

schakal wrote: Fri Jan 09, 2026 5:46 pm Co do zmian w Z2S miałem na myśli wirtualny przekaźnik, który ma opcję termostatu. W Gui generic dodaje się link bezpośredni do termometru. Tutaj czujniki temperatury mogą być urządzeniami sparowanymi z bramką. Nie wiem czy dość jasno to opisałem. Dodałem zrzut ekranu.
Na ten moment możesz dodać w bramce wirtualny przekaźnik i ustawić na nim akcje TURN_ON i TURN_OFF np. termometru (tzw. condition), na zasadzie:
temperatura spada poniżej X => TURN_ON
temperatura rośnie powyżej Y => TURN_OFF

Chodzi Ci o coś takiego, czy chciałabyś mieć opcję dodania takiego pełnego termostatu Supla bez przypisanego urządzenia Zigbee (Virtual Thermostat)?

Pytanie, co dalej z tym VirtualRelay? Oczywiście możesz zrobić te akcje na rzeczywistym przekaźniku i zrobić taki termostat np. z termometru i przekaźnika Zigbee.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
schakal

schakal wrote: Fri Jan 09, 2026 5:11 pm
GUI -> TCC
datapoint id 101
type ENUM
rozmiar wskoczy 1
value wpisz 1
CmdRequest

Tuya custom cluster data request sent successfully!
Datapoint id = 101(0x65)
Datapoint type = ENUM(0x04)
Datapoint length = 1(0x01)
Datapoint value = 1(0x01)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
schakal

vajera wrote: Fri Jan 09, 2026 6:14 pm
schakal wrote: Fri Jan 09, 2026 5:46 pm
...
Chodzi Ci o coś takiego, czy chciałabyś mieć opcję dodania takiego pełnego termostatu Supla bez przypisanego urządzenia Zigbee (Virtual Thermostat)?

Pytanie, co dalej z tym VirtualRelay? Oczywiście możesz zrobić te akcje na rzeczywistym przekaźniku i zrobić taki termostat np. z termometru i przekaźnika Zigbee.
Dokładnie pełna opcja termostatu który doda się do cloud. Takie rozwiązanie z gui generic normalnie działa i steruje normalnym przekaźnikiem ( u mnie jeden wirtualny przekaźnik załącza pompę obiegową, a kolejne sterują elektrozaworami na rozdzielaczu)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

schakal wrote: Fri Jan 09, 2026 5:46 pm
GUI -> TCC
datapoint id 101
type ENUM
rozmiar wskoczy 1
value wpisz 1
CmdRequest

OK, zrobię jak proponujesz.
Co do zmian w Z2S miałem na myśli wirtualny przekaźnik, który ma opcję termostatu. W Gui generic dodaje się link bezpośredni do termometru. Tutaj czujniki temperatury mogą być urządzeniami sparowanymi z bramką. Nie wiem czy dość jasno to opisałem. Dodałem zrzut ekranu.
Tak, tylko pamiętaj, że tym termostatem będziesz sterował reakcjami.
Teraz mając dowolne ESP możesz to sobie zrobić w GG. To rozwiązanie ma taką przewagę, że możesz podpiąć dowolny termometr z Supli za pomocą linku bezpośredniego. Wada, że potrzebujesz kolejny układ.
Jak już @vajera będzie stary i się nudził, a demencja nie zabierze mu pamięci, to ja bym widział takie rozwiązanie (czemu nie), ale z równoczesną obsługą linków bezpośrednich i możliwością sterowania za ich pomocą także przekaźnikami (ewentualnie takim Zigbee sparowanym z bramką).
Pamiętajcie też Koleżanki i Koledzy, że wszystkie propozycje są cenne i pewnie @vajera je sobie zapisuje, ale powinniśmy najpierw skupić się na funkcjach, z których skorzysta większa liczba użytkowników. Wprowadzanie jakiejś funkcji dla 1-2 zainteresowanych, przynajmniej w mojej ocenie, ma mały sens. Szanujmy dostępne zasoby (w tym przypadku czas @vajera). Choć muszę przyznać, że jeśli chodzi o ten wirtualny termostat to u mnie byłby na trzecim miejscu ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”