DziękujęRobert Błaszczak wrote: Sun May 03, 2020 8:41 pm Trochę odbiegnę od tematu, ale miło popatrzeć na tak staranne i ładne wykonanie rozdzielni. Gratuluję![]()
PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej
-
andrew01
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Ja będę u siebie robił identyczny zestaw, tylko na 36 bistabilnych i jeszcze 16 rolet. Wtedy zobaczysz ten artystyczny nieładandrew01 wrote: Sun May 03, 2020 8:49 pmDziękujęRobert Błaszczak wrote: Sun May 03, 2020 8:41 pm Trochę odbiegnę od tematu, ale miło popatrzeć na tak staranne i ładne wykonanie rozdzielni. Gratuluję![]()
Jeśli dobrze pamiętam to kolega @klew gdzieś pisał, że projekty na Arduino Mega "nie wyglądają", mam nadzieję że choć trochę zmieni zdanie
![]()
Twój sterownik (bo to przecież rozdzielnia nie jest) wygląda pięknie
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
andrew01
Ba, gdybym 10 lat temu słyszał o Supli to też by więcej było do sterowania scentralizowanego, a nie tylko połowa obwodów
Ale skoro planujesz podobne rozwiązanie u siebie i to na większą skalę, to jest pewne, że ogarniesz temat kanałów
Ale skoro planujesz podobne rozwiązanie u siebie i to na większą skalę, to jest pewne, że ogarniesz temat kanałów
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
W sumie mam to na dwa piętra rozbite i pewnie dam osobne Arduino, ale i tak trochę tych kanałów będzie. U mnie nie będzie PZEM-a - a to on zjada najwięcej pamięci.andrew01 wrote: Mon May 04, 2020 7:12 am Ba, gdybym 10 lat temu słyszał o Supli to też by więcej było do sterowania scentralizowanego, a nie tylko połowa obwodów![]()
Ale skoro planujesz podobne rozwiązanie u siebie i to na większą skalę, to jest pewne, że ogarniesz temat kanałów![]()
Skoro wiem, że taki ładny sterownik u Ciebie czeka, to będę miał motywację aby do tego tematu usiąść
Co to za płytka do której montujesz wszystkie układy?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
andrew01
Obudowa UniBox elektro-plastu, dokładnie ta:
https://www.elektro-plast.pl/oferta/obu ... prodId=431
a same płytki na nóżkach:
https://pl.aliexpress.com/item/40006358 ... 5c0fJj9ggL
https://www.elektro-plast.pl/oferta/obu ... prodId=431
a same płytki na nóżkach:
https://pl.aliexpress.com/item/40006358 ... 5c0fJj9ggL
-
lgorek
Witam,
Mam pytanie bo nie wiem czy to tak ma być ale coś mi się zdaje że nie.
Podłączyłem PZEM-04 pod Wemos D1 mini, w Cloud wykrywa miernik energi. Gdy podłącze PZEM pod prąd też widać że jest ok.
Jednak problem pojawia się jak połączę PZEM i WEMOS. A dokładnie kiedy wkładam wtyczkę ładowarki do gniazdka PZEM zaczyna buczeć. Mam PZEM z wyświetlaczem nie nie pojawia się tam taki efekt. Sprawdziłem na dwóch i na obu tak samo czy to oznacza że nie może być zasilane z ładowarki czy jak.
Dodam że podłączenie wygląda tak WEMOS / PZEM:
RX-RX
TX-TX
5V-5V
GND-GND
Jak podłącze RX-TX to świeci się dioda 5V ale również buczy taki nieprzyjemny.
Co robię źle ? A może tak ma buczeć ?
EDIT
Zmieniłem ładowarkę i to buczenie było spowodowane ładowarką SONY EP880. Dodam że buczenie występowało od razu po podłączeniu zasilania WEMOS bez 230v na PZEM.
Inna sprawa sprawdziłem na wszystkie sposoby i na SUPLA nie pokazuje żadnych danych z PZEM nie wiem czy coś źle podłączyłem ? Ewentualnie gdzie szukać problemu ?
Mam pytanie bo nie wiem czy to tak ma być ale coś mi się zdaje że nie.
Podłączyłem PZEM-04 pod Wemos D1 mini, w Cloud wykrywa miernik energi. Gdy podłącze PZEM pod prąd też widać że jest ok.
Jednak problem pojawia się jak połączę PZEM i WEMOS. A dokładnie kiedy wkładam wtyczkę ładowarki do gniazdka PZEM zaczyna buczeć. Mam PZEM z wyświetlaczem nie nie pojawia się tam taki efekt. Sprawdziłem na dwóch i na obu tak samo czy to oznacza że nie może być zasilane z ładowarki czy jak.
Dodam że podłączenie wygląda tak WEMOS / PZEM:
RX-RX
TX-TX
5V-5V
GND-GND
Jak podłącze RX-TX to świeci się dioda 5V ale również buczy taki nieprzyjemny.
Co robię źle ? A może tak ma buczeć ?
EDIT
Zmieniłem ładowarkę i to buczenie było spowodowane ładowarką SONY EP880. Dodam że buczenie występowało od razu po podłączeniu zasilania WEMOS bez 230v na PZEM.
Inna sprawa sprawdziłem na wszystkie sposoby i na SUPLA nie pokazuje żadnych danych z PZEM nie wiem czy coś źle podłączyłem ? Ewentualnie gdzie szukać problemu ?
-
lgorek
Błąd był po mojej stronie niby przeczytałem cały temat ale jak to zawsze jest widzimy a nie robimy.
WEMOS - PZEM
5V - 5V
D1 - RX
D2 - TX
GND - GND
Wszystko ładnie teraz działa.
PS.
Może warto dodać do readme info na temat konfiguracji podłączenia itp. Niby pierdoła ale przynajmniej raz napisane zawsze w paczce się znajduje.
WEMOS - PZEM
5V - 5V
D1 - RX
D2 - TX
GND - GND
Wszystko ładnie teraz działa.
PS.
Może warto dodać do readme info na temat konfiguracji podłączenia itp. Niby pierdoła ale przynajmniej raz napisane zawsze w paczce się znajduje.
-
eradek
Na początku posta widziałem płytki dla 3 faz, czy ktoś może mnie przekierować gdzie znaleźć płytkę pod 3 fazy, czy ktoś testował czy działa?
Ja mam i u mnie działa, ale ostatecznie z uwagi na żarzenie diody na PZEM opracowałem swoją płytkę. Czekam jeszcze na ostatni element i za kilka dni pokażę jak wygląda i działa 3xPZEM Shield.eradek wrote: Wed Jun 10, 2020 7:49 am Na początku posta widziałem płytki dla 3 faz, czy ktoś może mnie przekierować gdzie znaleźć płytkę pod 3 fazy, czy ktoś testował czy działa?
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party