No nie do końca masz rację ale to już wyjaśnił @klewwsosniak wrote: Tue Aug 08, 2023 8:08 amdlaczego nie przydatne ? wtedy ustawiasz tak : ( 70 + (70 -30) ) / 2 = 55 stopni na GKW-01 ( czyli średnia z max i min temperatury w boilerze) , z histerezą 30 , powoduje ze działa to tak jak opisałeś , jakby to miało chodzić jako opcja domyslna (wyłączenie grzania prz = 70 stopniach , włącznie przy 40 stopniach) .Gitman wrote: Tue Aug 08, 2023 5:49 am ............Przy grzaniu bojlera z nastawą max 70 stopni i histerezą 30 nie wyobrażam sobie że liczy temperaturę połówkowo jeśli tak to urządzenie dla mnie nie przydatne.
Ocywiście pytanie jest : co jest bardziej intuicyjne ?sam nie wiem , jeden i drugi sposób działania jest/byłby ok dla mnie.
W bojlerze temperatura wody po wyłączeniu grzałki u mnie potrafi wzrosnąć nawet 4-7 stopni powyżej wyłączenia (zapewne jest to też uzależnione od usytuowania czujnika ale na to już większość użutkowników wpływu nie ma) i ta średnia już jest wyższa to samo jest na piecu co szczególnie widoczne w okresie przejściowym, kiedy w domu nie ma aż takiego zapotrzebowania na ciepło dla mnie wariant pierwszy jest must-have.Oczywiście realne zachowanie zależy od całego ogrzewanego obiektu i od rodzaju ogrzewania, bo jeśli wyłączenie pieca na 21 stopni, będzie powodowało dalszy wzrost temperatury do 22 stopni i dopiero opadanie, to uzyskamy zupełnie inną średnią temperaturę.
@klew mi nie chodziło o dodawanie kolejnych opcji typu histerez Max, Min tylko o wybór jak ta histereza ma być liczona czy uśrednienie to co ty proponujesz czy moja opcja, oczywiście jeśli się da coś takiego zaimplementować jak nie to wolałbym moją wersję