vajera wrote: Sun Jun 01, 2025 5:27 pm
Zibi_007 wrote: Sun Jun 01, 2025 5:17 pm
...
Dzięki, Twoje testy są jak zawsze w pełni profesjonalne.
Wygląda na to, że ten alarm nie robi tzw. echa po przesłaniu polecenia, dlatego "alarm display" nie ma jak się uaktualnić. Oczywiście mogę go uaktualniać w oparciu o wysłane polecenia, ale do tej pory urządzenia oparte o Tuya klaster odpowiadały informacją o stanie, więc chciałem to wykorzystać - wtedy wiadomo, że urządzenie zaakceptowało polecenie.
W temacie dimmera podjąłem już jakieś próby, ale po pierwsze nie ma możliwości zmiany skali (zawsze będzie 0%-100%) i jeszcze ten przycisk OFF, którego nie da się ukryć.
Dzięki za odpowiedź. Coś tak z tym dimmerem podejrzewałem, że nie będzie 1:1. Trzeba wymyślić coś innego.
I popatrz, niby urządzenie firmowe, a potwierdzenia po otrzymaniu polecenia nie wyśle. To znaczy coś tam sobie od czasu do czasu wysyła, bo jak włączysz alarm i sobie wyje, a wtedy przełączasz melodie, to potrafi przełączać na wyświetlaczu "prawie" na bieżąco. Najgorzej jest z tym czasem, bo jego w ogóle nie aktualizuje. Najlepiej by było "zmusić" ten alarm, aby się przedstawił z parametrami, ale już wiem, że w przypadku urządzeń Zigbee to nie takie proste. A można go zdalnie zresetować? Bo wtedy łobuz na 100% wysyła info co ma ustawione

To nie jest rozwiązanie problemu, ale możemy spróbować. Aktualizacja w oparciu o przesłane "kliki" też jest jakimś pomysłem. Lepsze to niż nic...
I powoli dochodzimy do tematu, który tutaj chciałem poruszyć, a wywoływał ostatnio różne (sprzeczne) reakcje.
Ja bym zrobił tak, jak Ty to bardo fajnie zrobiłeś w zaworze (tym do podlewania). To znaczy osobne info dla każdego parametru. On/Off odpada, bo to widać, jak włączasz/wyłączasz alarm. Zostaje więc numer melodii (1-18), głośność (1-3, teraz mamy 0-2) oraz czas (w sekundach). To są tylko dwa kanały więcej niż sam wyświetlacz, a można ładnie opisać i wszystko będzie dobrze widać (teraz 91 012 000 030 jest dobre tylko dla wtajemniczonych). Zresztą, zawsze można ustawić, a później ukryć
A teraz sobie pomarudzę, pomarzę i się wypowiem na tematy, na których się nie znam, ale jak każdy Polak mam o nich wyrobione zdanie
Brakuje nam w Supli kanałów w których by można było wybierać opcje z list rozwijanych (dobry początek jest już zrobiony w kanale licznika energii),
Tutaj (w tej syrenie) fajnie by było mieć kanał, w którym np. strzałkami góra/dół można byłoby ustawić żądaną wartość (takie strzałki jak np. w sterowniku rolet).
Inną opcją jest przeniesienie konfiguracji do cloud. Część urządzeń niektóre ustawienia już tam ma. Z tego co mówił kiedyś @Klew to jest kierunek na przyszłość. Nie wiem na ile w przypadku urządzeń Zigbee można coś z tym zrobić (poza ustawieniami, które dla różnych rodzajów kanałów przewiduje Supla).
W urządzeniach WiFi całą konfigurację można wrzucić pod 192.168.4.1. i problem znika, przy bramce Zigbee zostaje w zasadzie tylko telnet (nie narzekam, bo się z nim polubiłem /wróciły stare wspomnienia/ i tylko czasem szukam konkretnego polecenia do moich celów).
KLOP i KPOP to bardzo dobry krok na przód. Chyba coraz więcej osób przekonuje się do nich. @vajera wykorzystał nawet jako wyświetlacz

Osobiście czekam na kanał tekstowy (choćby z ograniczoną ilością znaków, choćby 70 lub 160 znaków, jak np. w starych SMSach).
I żeby było jasne. I tak uważam, że to co dostaliśmy do dyspozycji obecnie w ramach DARMOWEGO dostępu do bibliotek, softu i serwerów jest więcej niż satysfakcjonujące. I dumny jestem z tego, że mogą być choć małą cząstkę tego WIELKIEGO projektu.
Wiem też, że kreatywność niektórych Użytkowników nie zna granic i coś co wydaje się dzisiaj niemożliwe do realizacji i działania w Supli, jutro staje się rzeczywistością.