Czujniki T/H/P/IL i IAS - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka Zigbee]
Moderator: vajera
Na tą chwilę ,wszelkie kombinacje według Twoich wskazań nie dają pozytywnego rezultatu. Ilość kanałów naprawdę jest losowa , raz jest 4 a innym razem 7. Jutro zrobię na spokojnie kolejne podejście do tematu. Jeszcze raz Dzięki za POMOC @Zibi_007 !
To jeszcze, jak masz oryginalną bramkę Zigbee, a z tego co pamiętam chyba pisałeś, że masz i parowałeś, to zrób jeszcze tak. Sparuj z oryginalną bramką i sprawdź, czy nie ma upgrade softu. Jeśli jest, to zaktualizuj. Często samo z siebie nie pokazuje i trzeba sprawdzić ręcznie. Pewnie i tak nie będzie, ale idziemy dalej. W oryginalnej bramce będziesz miał po 3 akcje do każdego przycisku. Przypisz im cokolwiek, jeśli szkoda Ci czasu, to spróbuj przypisać przynajmniej na LONG PRESS (ale do wszystkich). Sprawdź czy działają. Jeśli tak to idziemy dalej. Teraz uruchom parowanie urządzenia i zresetuj bramkę Z2S. Jeśli ten sposób nie zadziała, to trzeba będzie poprosić o pomoc kolegę @vajera.Bo jeśli pod oryginalną bramką coś działa, to jeszcze się nie zdarzyło, aby @vajera nie przełożył tego na Z2S. A czasem dodaje nawet coś więcejendrju_88 wrote: Fri Jun 06, 2025 8:57 pm Na tą chwilę ,wszelkie kombinacje według Twoich wskazań nie dają pozytywnego rezultatu. Ilość kanałów naprawdę jest losowa , raz jest 4 a innym razem 7. Jutro zrobię na spokojnie kolejne podejście do tematu. Jeszcze raz Dzięki za POMOC @Zibi_007 !
Powyższą akcję przeprowadź na "czystym" sofcie bramki Z2S.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Udało się. Dodałem pilota do bramki konkurencji ,przypisałem różne sceny i wszystko działało. Aktualizacji urządzenia brakowało , tak więc usunąłem go z bramki i dodałem do bramki Z2S. Najpierw wprowadziłem w tryb parowania poprzez przycisk nr.3 to dodało mi się 7 kanałów. No to znowu czyszczenie ,wgranie pliku merged i znowu tryb parowania ale tym razem przez wciśnięcie przycisku nr.1 , i ku zdziwieniu pokazało się 12 kanałówTo jeszcze, jak masz oryginalną bramkę Zigbee, a z tego co pamiętam chyba pisałeś, że masz i parowałeś, to zrób jeszcze tak. Sparuj z oryginalną bramką i sprawdź, czy nie ma upgrade softu. Jeśli jest, to zaktualizuj. Często samo z siebie nie pokazuje i trzeba sprawdzić ręcznie. Pewnie i tak nie będzie, ale idziemy dalej. W oryginalnej bramce będziesz miał po 3 akcje do każdego przycisku. Przypisz im cokolwiek, jeśli szkoda Ci czasu, to spróbuj przypisać przynajmniej na LONG PRESS (ale do wszystkich). Sprawdź czy działają. Jeśli tak to idziemy dalej. Teraz uruchom parowanie urządzenia i zresetuj bramkę Z2S. Jeśli ten sposób nie zadziała, to trzeba będzie poprosić o pomoc kolegę @vajera.Bo jeśli pod oryginalną bramką coś działa, to jeszcze się nie zdarzyło, aby @vajera nie przełożył tego na Z2S. A czasem dodaje nawet coś więcej
Powyższą akcję przeprowadź na "czystym" sofcie bramki Z2S
No i super, że się udało! A pisałem, ze nie ma się co poddawaćendrju_88 wrote: Sat Jun 07, 2025 6:07 amUdało się. Dodałem pilota do bramki konkurencji ,przypisałem różne sceny i wszystko działało. Aktualizacji urządzenia brakowało , tak więc usunąłem go z bramki i dodałem do bramki Z2S. Najpierw wprowadziłem w tryb parowania poprzez przycisk nr.3 to dodało mi się 7 kanałów. No to znowu czyszczenie ,wgranie pliku merged i znowu tryb parowania ale tym razem przez wciśnięcie przycisku nr.1 , i ku zdziwieniu pokazało się 12 kanałówTo jeszcze, jak masz oryginalną bramkę Zigbee, a z tego co pamiętam chyba pisałeś, że masz i parowałeś, to zrób jeszcze tak. Sparuj z oryginalną bramką i sprawdź, czy nie ma upgrade softu. Jeśli jest, to zaktualizuj. Często samo z siebie nie pokazuje i trzeba sprawdzić ręcznie. Pewnie i tak nie będzie, ale idziemy dalej. W oryginalnej bramce będziesz miał po 3 akcje do każdego przycisku. Przypisz im cokolwiek, jeśli szkoda Ci czasu, to spróbuj przypisać przynajmniej na LONG PRESS (ale do wszystkich). Sprawdź czy działają. Jeśli tak to idziemy dalej. Teraz uruchom parowanie urządzenia i zresetuj bramkę Z2S. Jeśli ten sposób nie zadziała, to trzeba będzie poprosić o pomoc kolegę @vajera.Bo jeśli pod oryginalną bramką coś działa, to jeszcze się nie zdarzyło, aby @vajera nie przełożył tego na Z2S. A czasem dodaje nawet coś więcej
Powyższą akcję przeprowadź na "czystym" sofcie bramki Z2S. Uff, już nie ruszam , hehe. Sceny po przypisywałem ,wszystko działa perfekcyjnie. Przyznam ,trochę nerwów mi naniósł ten pilot. Jak widać ilość kanałów dodawanych w tym urządzeniu to loteria , a być może też pomogło ,że przypisałem mu sceny w bramce konkurencji i to go jakoś pobudziło ,choć na samym początku też to zrobiłem i nic nie dało ,nie wiem . Ważne ,że zatrybiło. Jeszcze raz Dzięki @Zibi_007 za poświęcony czas, wiedzę i wytrwałość w pomocy. Pozdrawiam
Na następny raz (dla potomnych). Po dodaniu do oryginalnej bramki Zigbee NIE usuwamy z niej urządzenia przed parowaniem z Z2S, tylko po prostu wprowadzamy w tryb parowania. Usunąć możemy później, jak prawidłowo przypisze się do naszej bramki (Supli).
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Mam pytanko, pewnie juz było ale dokładnie nie czytałem 
Czy czujnik deszczu, nasłonecznienia ( ten kwiatek Tuya) można skalibrować jakoś?
Bo w opadach pokazuje mi 3-6, a to nie pada ale zmienia się przez to stan czujnika.
Czy czujnik deszczu, nasłonecznienia ( ten kwiatek Tuya) można skalibrować jakoś?
Bo w opadach pokazuje mi 3-6, a to nie pada ale zmienia się przez to stan czujnika.
Musisz wpisać w Telnetlukasz06 wrote: Sat Jun 07, 2025 1:55 pm Mam pytanko, pewnie juz było ale dokładnie nie czytałem
Sprawdzić ,który kanał to RAIN INTENSITYlist-devices
Następnie wpisujesz komendę progu zadziałania zmiany ikony czyli:
X to nr.kanału RAIN_INTENSITY a 3000 to wartość_zadziałania_mV
update-device-params X RAIN_INTENSITY 1 3000
U siebie mam ustawione na 2990 bo rano gdy była rosa i duża wilgotność to potrafiło wysyłać powiadomienie ,że pada deszcz , a przy tej wartości mam spokój i się nie załącza , musi naprawdę zmoczyć kroplami czujnik aby przełączył kanał na pada deszcz .
Źle się wyraziłem :X to nr.kanału RAIN_INTENSITY a 3000 to wartość_zadziałania_mV
update-device-params X RAIN_INTENSITY 1 3000
update-device-params X 1 3000 bez RAIN_INTENSITY
Przed każdym wciśnięciem ENTER po komendzie w Telnecie ,wciśnij przycisk parowania czujnika na 0,5sec. aby go obudzić.
Do pełnego zadziałania tego moda potrzebna będzie jeszcze jedna komenda. Wybacz , umknęło mi to. Wklejam to co napisał @vajera :lukasz06 wrote: Sat Jun 07, 2025 8:02 pm Coś nie tak, po wklepaniu tej komendy update-device-params 9 1 3000
Bramka się zawiesza , a w Cloud wszystkie kanały mają konflikt
Tylko nie kumam dlaczego masz konflikt kanałów po wpisaniu wcześniejszej komendy update-device-params 9 1 3000 . U mnie nie miałem takich problemów.Doszedłem do wniosku, że jeżeli podepniesz do tego czujnika binarnego RAIN jakąkolwiek reakcję to ona uruchomi się tak czy inaczej bo ten czujnik wysyła sygnał. Skoro już tyle zrobiłem w temacie programowego progu to dodałem jeszcze jedną funkcjonalność na obejście tego problemu:
X = numer kanału czujnika binarnego RAIN
wpisujesz (wersja 0.7.19) :
Update-device-flags X SET 1
i czujnik Supla przestaje reagować na komunikaty z urządzenia Zigbee, ale nadal będzie reagował na programowe włączenie.
Ta opcja działa z każdym czujnikiem binarnym, żeby włączyć go ponownie dajesz:
Update-device-flags X CLEAR 1