połączone z ogranicznikiem :
https://allegro.pl/oferta/ogranicznik-p ... 6477427179
Lub ewentualnie można podpiąć czujnik otwarcia drzwiczek rozdzielnicy
Został zamieszczony przykładowy zestaw ogranicznik plus styk pomocniczy
Taka moja teoria
Mamy na firmie w sumie 150kW paneli. Do sieci możemy wysyłać tylko 50kW. W dni robocze nie ma problemu bo cała produkcja z paneli jest wykorzystywana w firmie. Problem był w dni wolne. Licznik dwukierunkowy z interfejsem modus przesyła do falownika informację o przesyle energii do sieci i w ten sposób falownik ogranicza swoją moc do 50kW.klew wrote: Sat Apr 12, 2025 10:43 amZ ciekawości zapytam - z czego wynika to "produkuje więcej niż można wysłać do sieci"? Chodzi o ograniczenie podbijania napięcia?MMarcin wrote: Sat Apr 12, 2025 10:29 am Myślę że to licznik 3 fazowy z przekładnikami zewnętrznymi. RS485 do podłączenia z falownikiem. Gdy mamy instalację fotowoltaiczną która produkuje więcej energii niż można wysyłać do sieci licznik ten pozwoli falownikowi ograniczyć wysyłkę. Mam takie rozwiązanie w firmie.
Rozumiem, że to po prostu zmniejsza moc falownika i energia i tak przepada?
Falowniki raczej też działają w trybie "slave", więc na chwilę obecną tej MEW-ki z fotowoltaiką w żaden sposób nie użyjesz.kiler88 wrote: Mon Apr 14, 2025 8:40 am Jakby się znalazła wolna sztuka, to mam możliwość przetestować w instalacji z fotowoltaiką i ABB Control Touch.
To integracja z KNX, która pozwala spiąć urządzenia z Modbus, mam tak sczytywane falowniki od fotowoltaiki po Modbus TCP/IP, żeby widzieć wszystko w jednym miejscu, tu do Modbus RTU będzie trzeba użyć bramki, ale mam taką w szafie.klew wrote: Mon Apr 14, 2025 8:53 amFalowniki raczej też działają w trybie "slave", więc na chwilę obecną tej MEW-ki z fotowoltaiką w żaden sposób nie użyjesz.kiler88 wrote: Mon Apr 14, 2025 8:40 am Jakby się znalazła wolna sztuka, to mam możliwość przetestować w instalacji z fotowoltaiką i ABB Control Touch.
Co to jest "ABB Control Touch"? W google mi takiego urządzenia nie znajduje. Czy on ma port RS-485 i obsługuje "Modbus RTU" ?
Modbus TCP też będzie wspierane, ale zależy nam głównie na testach po RS-485.kiler88 wrote: Mon Apr 14, 2025 9:06 amTo integracja z KNX, która pozwala spiąć urządzenia z Modbus, mam tak sczytywane falowniki od fotowoltaiki po Modbus TCP/IP, żeby widzieć wszystko w jednym miejscu, tu do Modbus RTU będzie trzeba użyć bramki, ale mam taką w szafie.klew wrote: Mon Apr 14, 2025 8:53 amFalowniki raczej też działają w trybie "slave", więc na chwilę obecną tej MEW-ki z fotowoltaiką w żaden sposób nie użyjesz.kiler88 wrote: Mon Apr 14, 2025 8:40 am Jakby się znalazła wolna sztuka, to mam możliwość przetestować w instalacji z fotowoltaiką i ABB Control Touch.
Co to jest "ABB Control Touch"? W google mi takiego urządzenia nie znajduje. Czy on ma port RS-485 i obsługuje "Modbus RTU" ?
Więc tak jak pisałem, mogę użyć dodatkowej bramki w celu użycia RS-485. Instalacja z PV, prąd do 32A.klew wrote: Mon Apr 14, 2025 9:11 amModbus TCP też będzie wspierane, ale zależy nam głównie na testach po RS-485.kiler88 wrote: Mon Apr 14, 2025 9:06 amTo integracja z KNX, która pozwala spiąć urządzenia z Modbus, mam tak sczytywane falowniki od fotowoltaiki po Modbus TCP/IP, żeby widzieć wszystko w jednym miejscu, tu do Modbus RTU będzie trzeba użyć bramki, ale mam taką w szafie.klew wrote: Mon Apr 14, 2025 8:53 am
Falowniki raczej też działają w trybie "slave", więc na chwilę obecną tej MEW-ki z fotowoltaiką w żaden sposób nie użyjesz.
Ma się to okoMirosław F. wrote: Mon Apr 14, 2025 7:43 am Widzę, że nie było to zbyt trudne do odgadnięcia. @robertklepacki94 odgadł przy pierwszym podejściu.