[Urządzenie] Zemismart SPM-02 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

rustin

robertklepacki94 wrote: Tue Oct 07, 2025 7:34 pm Obstawiam że miał źle podłączony licznik, patrzyłem na te zdjęcia w pracy i miałem zobaczyć je na spokojnie w domu ale zapomniałem 😁🤔
Wrzuciłem te zdjęcia co były. Co jest źle?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

rustin wrote: Wed Oct 08, 2025 12:26 pm
robertklepacki94 wrote: Tue Oct 07, 2025 7:34 pm Obstawiam że miał źle podłączony licznik, patrzyłem na te zdjęcia w pracy i miałem zobaczyć je na spokojnie w domu ale zapomniałem 😁🤔
Wrzuciłem te zdjęcia co były. Co jest źle?
Na tych zdjęciach niewiele widać. Ważne jest podłączenie przewodów do pomiaru napięcia (od dołu idą?), ale tak aby dało się wizualnie ocenić, gdzie one są wpięte do zasilania (która faza)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
rustin

Ale takie zdjęcia były wrzucone za nim usunąłem i ktoś stwierdził, że jest źle.....
Teraz jak pisałem, wpiałem od dołu w zabezpieczenia które miały wolne miejsce na zacisk śrubowy. Oczywiście wcześniej sprawdzając miernikiem aby faza była ta sama przekładnika i zasilania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

rustin wrote: Wed Oct 08, 2025 5:03 pm Ale takie zdjęcia były wrzucone za nim usunąłem i ktoś stwierdził, że jest źle.....
Teraz jak pisałem, wpiałem od dołu w zabezpieczenia które miały wolne miejsce na zacisk śrubowy. Oczywiście wcześniej sprawdzając miernikiem aby faza była ta sama przekładnika i zasilania.
Napisałem że obstawiam że mogło być źle podłączone a nie że było. To znaczna różnica.
Na tym zdjęciu widać dwie fazy a gdzie trzecia ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
rustin

To jak nie widziałeś to czemu obstawiasz, że coś źle podłączone ? 3 faza jest po wifi....
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

rustin wrote: Wed Oct 08, 2025 5:39 pm To jak nie widziałeś to czemu obstawiasz, że coś źle podłączone ? 3 faza jest po wifi....
Napisałem tak bo na tamtych zdjęciach też nic nie było widać. Za zasadzie zrobię byle jakie zdjęcie niech sobie szukają o się domyślają.

Skoro trzecia faza jest po WiFi to musisz ją przełączyć na LTE, wtedy licznik będzie poprawnie liczył.

Ale sądząc po pytaniach i po sposobie podłączania, sądzę że nie masz podstawowej wiedzy z elektryki.

Ja napewno więcej nie bede starał ci udzielić pomocy.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Usunąłem poprzedni post, bo nie czuję się na siłach, żeby pomóc.
Nowe technologie mnie jednak przerastają. Ale chęci naprawdę miałem szczere. :cry:
rustin

Czyli żadnej merytorycznej odpowiedzi i pomocy ? Jak usunąłem post ze zdjęciami to się wszyscy zlecieli, jak go znowu dodałem z wyjaśnieniem i tymi samymi zdjęciami to już cisza ewentualnie śmieszki. Jednym słowem bardzo merytoryczne forum się robi.
Nie wiem wogole czy pisać bo na logikę..... Trzecia faza jest podłączona tak samo jak dwie na zdjęciu tylko na szynie wyżej bo tam było wolne miejsce i odpowiednia faza.
Last edited by rustin on Wed Oct 08, 2025 8:33 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja z tych zdjęć nadal nic nie jestem w stanie powiedzieć. Aby ocenić podłączenie na podstawie zdjęć, to musi być widać skąd i dokąd idą przewody.
Ewentualnie można zgadywać coś na podstawie pomiarów, ale nie wiem co ten licznik raportuje. Może wrzuć screena z apki tak aby było widać wszystkie pomiary z 3 faz ?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
rustin

Narazie nie mam jak zrobić rozdzielni bo nie ma mnie w domu. WLZ wchodzi do rozdzielni, na przewód szary, brązowy i czarny jest nałożony miernik czyli przechodzą przez przekładniki. Każdy przekładnik jest oznaczony ZYX https://www.zemismart.com/products/spm02-d2tz i ma strzałkę i tak też jest ustawiony tzn strzałka w kierunku podłączenia do różnicowki bo do niej wchodzą przewody ( miernik jest przed nią). Następnie miernik ma 3 przewody zasilające oznaczone ZYX i takimi samymi kolorami jak WLZ dodatkowo niebieski który podłączyłem do listwy N. Sprawdziłem miernikiem dla pewności które bezpieczniki odpowiadają której fazie i podłączyłem do nich zasilania aby odpowiadały fazom.
Tu jest 100% dobrze, sprawdzane kilka razy miernikiem. Przewód np brązowy z wlz pokrywa się z podłączeniem przewodu zasilającego miernik z przewodem brązowym wlz czyli do tej samej fazy i analogicznie reszta.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Bramka ZigBee”