Termostat bezprzewodowy?

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Maciek663 wrote: Mon Oct 27, 2025 8:20 am Dziękuję Wam za odpowiedzi!

Gdzie szukać tej zmiennej DEVICE STATUS CHANGE i jej stanów na githubie s-d?
Najprostsze rozwiązanie to okresowe (np. co 30 sekund) wywoływanie poniższego warunku:

Code: Select all

if (SuplaDevice.getCurrentStatus() == STATUS_REGISTERED_AND_READY) ...
vajera wrote: Mon Oct 27, 2025 7:50 am Po przykład zapraszam do kodu bramki Z2S.
Kolega prosi o link ;)
[uel]https://github.com/lsroka76/Z2S_Library[/url]

W bramce zrobiłem to trochę inaczej:

W setup() mam funkcję:

SuplaDevice.addAction(0x4010, AHwC, Supla::ON_DEVICE_STATUS_CHANGE, false);
gdzie:

auto AHwC = new Supla::ActionHandlerWithCallbacks();
 AHwC->setActionHandlerCallback(supla_callback_bridge);

ActionHandlerWithCallbacks to klasa (do pobrania z GitHub Z2S), która pozwala podłączyć pod akcje Supla własną funkcję (tzw. callback) - tutaj jest to poniższa funkcja:

void supla_callback_bridge(int event, int action) {

/*......*/

case 0x4010: {

if ((!Zigbee.started()) && 
          (SuplaDevice.getCurrentStatus() == STATUS_REGISTERED_AND_READY)) {

Zostanie ona wywołana wtedy i tylko wtedy, gdy wystąpi zdarzenie Supla::ON_DEVICE_STATUS_CHANGE, więc nie ma potrzeba ciągłego sprawdzania statusu w pętli.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

klew wrote: Mon Oct 27, 2025 8:28 am
Zmiana nastawy temperatury, która modyfikuje program działający w godzinach 8-20 ? Jak dla mnie to jest bardzo nielogiczne i trudne do ogarnięcia.
Program tygodniowy to program tygodniowy. A ręczna zmiana temperatury, to tryb "ręczny". Termostaty w Supli domyślnie obsługują dwa rodzaje zachowań.
1. Gdy termostat jest w trybie "program tygodniowy" i ktoś ręcznie zmieni nastawę, to termostat przechodzi na tryb ręczny (na stałe)
2. Gdy termostat jest w trybie "program tygodniowy" i ktoś ręcznie zmieni nastawę, to termostat przechodzi na tryb TYMCZASOWY tryb ręczny.

Ten tymczasowy tryb trwa dopóki wg programu tygodniowego nie dojdziemy do zmiany programu.
Na Twoim przykładzie, 20-8 mamy 18, a 8-20 mamy np. 22 stopni. Ktoś o 10:30 podchodzi i podkręca na 23 stopnie. Wtedy o 20:00 tryb przełączy się na program tygodniowy i wróci do 18 stopni. Ale następnego dnia o 8:00 przełączy się na 22.
Ja wiem jak to działa, dlatego chce uniknąć trybu manualnego - stałe godziny załączenia + regulacja temperatury. Inaczej będę miał telefony "wczoraj podniosłam temperaturę, a dzisiaj znowu za zimno" ;)
vajera wrote: Mon Oct 27, 2025 9:51 am
Najprostsze rozwiązanie to okresowe (np. co 30 sekund) wywoływanie poniższego warunku:

if (SuplaDevice.getCurrentStatus() == STATUS_REGISTERED_AND_READY) ...
vajera wrote: Mon Oct 27, 2025 7:50 am Po przykład zapraszam do kodu bramki Z2S.
Kolega prosi o link ;)
[uel]https://github.com/lsroka76/Z2S_Library[/url]

W bramce zrobiłem to trochę inaczej [...]
Najprostrze działa, wersja druga to już za dużo na mój mózg :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Maciek663 wrote: Mon Oct 27, 2025 10:53 am Ja wiem jak to działa, dlatego chce uniknąć trybu manualnego - stałe godziny załączenia + regulacja temperatury. Inaczej będę miał telefony "wczoraj podniosłam temperaturę, a dzisiaj znowu za zimno" ;)
DIY chcesz montować komuś, kto nie ogarnia takich podstaw?
Wiesz, że tego typu urządzenia robione/przerabiane samemu nie mają żadnych gwarancji oryginalnego producenta i to Ty stajesz się odpowiedzialny, ze wszystko co się wydarzy przy udziale tego urządzenia? Włącznie z odpowiedzialnością karną i cywilną (za szkody na mieniu, zdrowiu i życiu).
Nie wspominając już o tym, że nie możesz takich rzeczy sprzedawać - bo tutaj dochodzi cała sterta dodatkowych wymagań, których nie spełnisz, aby wydać CE na to urządzenie, a bez CE nie wolno na terenie UE niczego sprzedawać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

klew wrote: Mon Oct 27, 2025 11:15 am
Maciek663 wrote: Mon Oct 27, 2025 10:53 am Ja wiem jak to działa, dlatego chce uniknąć trybu manualnego - stałe godziny załączenia + regulacja temperatury. Inaczej będę miał telefony "wczoraj podniosłam temperaturę, a dzisiaj znowu za zimno" ;)
DIY chcesz montować komuś, kto nie ogarnia takich podstaw?
Nie wiem co Cię tak dziwi - pokolenie 60+ potrafiło przeżyć w ciężkich czasach komuny, wybudować własnoręcznie dom i naprawić samochód ale lubi sobie "coś naklikać" w telefonie przez przypadek.

Nie planuje tego sprzedawać, nie martwię się też o "konsekwencje", nie ma ryzyka przegrzania instalacji ani nic takiego.

Return to “Ogólna dyskusja”