Supla na Sonoff jednokanałowy z czujnikiem temperatury
-
[email protected]
-
leopold33
W tej wersji (1.8.2) termometr jest podłączony do piątego pinu licząc od przełącznika - czyli do GPIO14.
W wersji 1.8.4 termometr DS18B20 należy podłączyć pod GPIO 3 (RX) czyli pinu drugiego
jak trafnie wcześniej zauważył kolega pzygmunt
Po wgraniu przygotowanego przez Zibi nowego firmware do Supli będziesz miał funkcjonalność czujnika otwarte/zamknięte oraz termometr.
-
siba
Właśnie testuje ten firmware bo już widzę dla niego świetne zastosowanie, ale niestety on się jakoś dziwnie zachowuje. Po zwarciu lub rozwarciu styków które mają działać jako sensor moduł zachowuje się niestabilnie tzn. traci połączenie z suplą i wifi. Na początku myślałem że się restartuje ale chyba nie bo po takim incydencie nawiązanie ponownego połączenia zajmuje mu czasem kilka minut a gdyby się tylko zrestartował to połączył by się ponownie chyba szybciej. Czy ktoś z Was już go to testował, a może tylko u mnie takie dziwactwa wychodzą?leopold33 wrote: Tue Apr 18, 2017 11:59 am Po wgraniu przygotowanego przez Zibi nowego firmware do Supli będziesz miał funkcjonalność czujnika otwarte/zamknięte oraz termometr.
-
siba
zwieram do masy piąty pin podciągnięty do zasilania przez rezystor 4,7k tak jak stoi w opisie do paczki
-
Zybi
Wgrałem soft u siebie raz jeszcze i jest OK.
Żadnych zacięć, żadnych resetów.
Wyczyściłeś moduł przed wgraniem nowego softu?
Wgrywałeś "ESP Flash Download Tool-em" ?
Ustawiłeś poprawne parametry wgrywania jak opisano w paczce?
Sam moduł testowałeś na innych firmware korzystających z piątego pinu?
Żadnych zacięć, żadnych resetów.
Wyczyściłeś moduł przed wgraniem nowego softu?
Wgrywałeś "ESP Flash Download Tool-em" ?
Ustawiłeś poprawne parametry wgrywania jak opisano w paczce?
Sam moduł testowałeś na innych firmware korzystających z piątego pinu?
-
siba
Chyba mam uwalony czujnik DS18B20 bo po jego odłączeniu wszystko działa jak należy. Ciekawe bo jak był podłączony to dobrze pokazywał temperaturę i układ działał stabilnie do momentu zwarcia czujnika. To jest taki na 2 metrowym kablu w metalowej rurce.