Programator FTDI FT232RL_zgrywanie pamięci flash Sonoffa itp.

Qamil_22
Has thanked: 2 times

QLQ wrote: Tue Dec 04, 2018 10:40 pm ...Esp download toll bardzo dobry program...

EDIT: i tu też ma rację: zasil z innego żrodla bo programator nie pociągnie! zasilania sonoff

I bądź uparty jak ja i się nie poddawaj. Uwakic sonoff jest naprawdę trudno.
Używałem dwóch wersji ESP Download tools: v1.2. i v2.4.
Po każdym wgraniu firmware podłączałem sonoffa do gniazdka 230V.
Sonoffa wprowadzałem za każdym razem w tryb fleshowania poprzez wciśnięcie przycisku z jednoczesnym włączeniem kabla usb.
Może sonofa nie uwaliłem, ale może moduł odpowiedzialny za WIFI się uwalił, jak jak napisał Sławek.
Sprawdzę tego sonoffa jak dojdzie nowy programator.

Zamiast dziś pracować to próbowałem Sonoffa zmusić do współpracy i niestety czas zmarnowałem. Na szczęście już coś niecoś wiem.
Jeżeli większość ludzi ma problemy z wgrywaniem oprogramowania to czemu do tej pory nikt nie zebrał wszystkich problemów i ich rozwiązań do kupy i nie stworzył tutorialu? Przydałoby się coś takiego w tym temacie, bo czytanie wszystkich tematów związanych z danym problemem jest bardzo czasochłonne, a często nie przynosi wymiernych korzyści.
slawek

W zasadzie wszystko jest w FAQ...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Espablo

Na temat wgrywania oprogramowania do sonoffa jest mnóstwo tutoriali. Nie ma sensu tego powielać. Problemy maja tylko te osoby, które nie czytają opisu, albo czytają bez zrozumienia. Zauważ, że już kilka razy zwracalismy Ci uwagę, żebyś przeczytał opis. Soft wgrywasz po swojemu i ze swoimi ustawieniami. Za każdym razem robisz po swojemu i nie dziw się, że nie działa. Jakbyś przeczytał opis do tego softu to wiedzialbys jak go wgrać i jakie pliki są potrzebne. Jest tam też link do FAQ gdyby były problemy. Jakbyś przeczytał FAQ to wiedzialbys jakich informacji potrzebujemy aby Ci pomóc.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Qamil_22

Espablo wrote: Tue Dec 04, 2018 11:36 pm Na temat wgrywania oprogramowania do sonoffa jest mnóstwo tutoriali. Nie ma sensu tego powielać. Problemy maja tylko te osoby, które nie czytają opisu, albo czytają bez zrozumienia.
Nie myli się ten kto nic nie robi.
Tych mnóstwo tutoriali nie zawiera wystarczająco wskazówek. Gdyby zawierał to nie byłoby tyle problemów, a patrząc po tematach na forum to ludzi z problemami przy flashowaniu jest dosyć dużo.
Wracam do tematu. Dziś doszły nowe sonoffy i nowy programator "Konwerter USB-UART CP2102 mini-USB".
Z tego co "znalazłem" na forum przebrnąwszy przez dziesiątki tematów urządzenia podpiąłem w ten sposób:
Czy dobrze? chyba nie bo po podłączeniu na ekranie monitora pojawiło się niebieskie tło - wywaliło błędy, komputer się wyłączył.
połączony uklad.jpg
sonoff-programator
3.3v-VCCI0
RX-TX
TX-RX
GND-GND
zworka ustawiona na 3.3v.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Bluescreen ?
Jak masz tam OS?
Może masz uszkodzone USB albo sterowniki.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
soren

Na forum smartnydom masz tutorial Adriana krok po kroku tu na forum masz tutorial espablo esp gdy kończą sie pomysły większej lopatologi sie chyba już nie da.
Qamil_22

pzygmunt wrote: Fri Dec 07, 2018 8:36 pm Bluescreen ?
Jak masz tam OS?
Może masz uszkodzone USB albo sterowniki.
Tak bluescreen. Mam Win 7 pro. wystąpił on w momencie gdy do podpiętego programatora zacząłem wpinać pojedynczo kabelki z sonoffa. Wpiąłem najpierw GND, potem 3.3v do VCCIO i w tym chyba momencie my wyskoczył bluescreen.
USB nie jest uszkodzone - sprawdziłem przed chwilą.
Last edited by Qamil_22 on Fri Dec 07, 2018 8:51 pm, edited 1 time in total.
Qamil_22

soren wrote: Fri Dec 07, 2018 8:39 pm Na forum smartnydom masz tutorial Adriana krok po kroku tu na forum masz tutorial espablo esp gdy kończą sie pomysły większej lopatologi sie chyba już nie da.
Tym właśnie tutorialem zacząłem przygodę z sonoffem. Niestety po 1.5 dniówki i braku skuteczności odpuściłem.
Qamil_22

W jaki sposób mogę dokonać resetu programatora w trakcie jak chcę sprawdzić połączenie w programie Putty?
Przy programatorze FT232RL wyciągałem na 1sec kabelek zasilający połączeniowy między sonoff a programator.
Teraz wykorzystując programator CP2102 w momencie odłączenia kabelka zasilającego pomiędzy urządzeniami wyskakuje komunikat:
putty4.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wojtas567

Kiedyś mnie uczono że najpierw podłączamy wszystkie kabelki w urządzeniu a na koniec zasilanie.
Jaki masz sterownik do CP2102?
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Pomoc”