Dziekuję za odpowiedzi.
A co z OpenTherm?
Czy jest planowana jakaś oficjalna integracja (coś do połączenia Supli) z urządzeniami przez ten protokół?
Termostat
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie przyglądałem się jeszcze temu.jaku2k wrote: Fri Jun 11, 2021 1:52 pm Dziekuję za odpowiedzi.
A co z OpenTherm?
Czy jest planowana jakaś oficjalna integracja (coś do połączenia Supli) z urządzeniami przez ten protokół?
Ale o ile dane urządzenie ma odpowiedni kanał w Supli, to myślę że jest to do zrobienia w tzw. międzyczasie.
Jakieś konkretne urządzenie masz na myśli?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
U mnie ogrzewaniem podłogowym steruje się z pieca (jakiś Viessman Vitodens). Czytałem, że z niektórymi modelami tej marki jest możliwa komunikacja po OpenTherm.klew wrote: Fri Jun 11, 2021 4:47 pmNie przyglądałem się jeszcze temu.jaku2k wrote: Fri Jun 11, 2021 1:52 pm Dziekuję za odpowiedzi.
A co z OpenTherm?
Ale o ile dane urządzenie ma odpowiedni kanał w Supli, to myślę że jest to do zrobienia w tzw. międzyczasie.
Nie wiem jednak na ten temat zbyt wiele; pytanie było raczej formą sugestii, bo domyślam się, że niejeden użytkownik Supli mógłby na tym skorzystać.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
woytas1
Open Therm jest to protokół komunikacji między kotłem a termostatem. Zwykły termostat działa prosto ON/OFF natomiast termostat Open Therm działa precyzyjnie,na podstawie zadanej temperatury moduluje mocą kotła. To tak w skrócie.Napewno większe oszczędności na paliwie są przy dokładniejszym wyregulowaniu kotła.klew wrote: Fri Jun 11, 2021 4:47 pmNie przyglądałem się jeszcze temu.jaku2k wrote: Fri Jun 11, 2021 1:52 pm Dziekuję za odpowiedzi.
A co z OpenTherm?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jest problem hardwareowykrycha88 wrote: Sat Jun 12, 2021 7:26 am Największym problemem jest polutowanie adaptera do obsługi OpenTherm aby dało się to podłączyć do pieca.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kris.gie
- Has thanked: 1 time