Walczyłem z Primary GUI - Termostat na Sonoff Basic. Wg mnie na tym sofcie bardzo spada moc WI-FI modułu.
Kilka tygodni temu instalowałem na Sonoff Basic soft v4.4 lub v4.5 (niestety nie zapisałem sobie który to był). Zauważyłem wtedy, że po skonfigurowaniu ustawień i ich zapisaniu moduł nie rejestrował się w CLOUD. Z ciekawości udostępniłem WI-FI z telefonu i wówczas moduł się zarejestrował się w CLOUD (telefon leżał obok modułu). Po wyłączeniu WI-FI z telefonu moduł nie był w stanie połączyć się z WI-FI z routera domowego. Wówczas znalazłem post w którym opisany był sposób na wzmocnienie sygnału WI-FI w module - dolutowanie 8,3cm przewodu do anteny WI-FI w module. Zaryzykowałem i dolutowałem. Po tym zabiegu moduł bez problemu połączył się z WI-FI z routera domowego. Przeniosłem go do piwnicy, gdzie mam słaby zasięg WI-FI, a mimo to bez problemu działał - nie zrywał połączeń. Moduł działał z jednym czujnikiem DHT22.
2 dni temu pojawił się soft v4.7. Zrobiłem aktualizację przez www. Niestety po aktualizacji moduł przestał się łączyć z CLOUD. Wczoraj kilka razy próbowałem go uruchomić na sofcie v4.7, ale po wgraniu softu, skonfigurowaniu modułu i po restarcie moduł nie łączył się z CLOUD (moduł za każdym razem czyszczony blankiem, a po wgraniu softu jeszcze czyszczenie flash). Dziś wgrałem soft v4.8. Tym razem zadziałało bez problemu (do modułu podłączyłem tym razem 3szt DS18B20).
W/w informacja dotyczy modułu Sonoff RF R2 POWER V1.0.
Dla porównania dziś próbowałem uruchomić też Primary GUI - Termostat, na starszej wersji Soonoff Basic (Sonoff Basic R2 V1.0). Na tym module analogicznie po wgraniu softu (niezależnie od wersji) bardzo spadała moc WI-FI. Moduł był w stanie zalogować się w CLOUD jedynie po udostępnieniu WI-FI z telefonu, który leżał tuż obok modułu, ale za każdym razem zrywał połączenie po kilku-kilkunastu sekundach. Co jakiś czas na moment łączył się ponownie z CLOUD i po chwili gubił łączność. Niestety w tym module nie zadziałał patent z dolutowaniem anteny zewnętrznej. Tutaj dolutowanie przewodu pogarszało sprawę - moduł nie był w stanie połączyć się nawet z WI-FI udostępnionym z telefonu leżącego obok.
Ustawienia modułów:
GPIO1 - Temperatura
GPIO12 - Przekaźnik
GPIO0 - Tryb konfiguracyjny
GPIO13 - LED
Może dzięki moim uwagom uda się komuś uruchomić Primary GUI - Termostat na Sonoff Basic. Może dzięki nim autor softu wpadnie na pomysł jak jeszcze "dopieścić" soft, by bez problemu działał na Sonoffach.
Dziekuję @krycha88, @Espablo i wszystkim pozostałym, którzy przyczynili się do powstania i rozwoju tego softu.
ESP8266 Primary GUI - Termostat
-
and111
To nie zadziała. Dla sterowania temperaturą w instalacjach CO przydałoby się uzależnienie pracy termostatu od odczytów z 2 czujników:krycha88 wrote: Thu Dec 05, 2019 7:40 amustaw sobie tryb chłodzenia a nie grzania.dzikusk wrote: Thu Dec 05, 2019 7:35 amTak to wszystko rozumiem, ale mi chodzi o to aby grzanie się wyłączyło gdy na źródle ciepła temperatura spadnie poniżej np. 20 stopni, czyli np wygaszę piec. Nie chce wtedy aby podłogówkę chłodziła zimna woda. Gdzie się określa temperature otoczenia? Czy to ten parametr mi potrzebny?PioKar wrote: Thu Dec 05, 2019 6:36 am Histereza 5 stopni.
Tylko nie wczytałem się jeszcze w instrukcję bo zadana albo 25 albo 30
Zaraz się doczytam.
Jest.
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.
Czyli u Ciebie ustawiona 25 i histereza 5
- pierwszy czujnik mierzy temperaturę na wyjściu CO: jeśli przekroczy ona zadaną temperaturę (przyjmuje się, że 40 stopni), to moduł sprawdza temperaturę z pomieszczenia/miejsca, które termostat ma dogrzać do temperatury zadanej: jeśli jest niższa od zadanej, to moduł załącza grzanie i wyłącza je po osiągnięciu temp. zadanej. Jeśli jednak temperatura w pomieszczeniu nie osiągnie zadanej, ale spadnie temperatura na piecu poniżej zadanej, to moduł wyłącza grzanie.
Ja na razie zrobiłem "obejście": na kotle CO mam czujnik temperatury podpięty do innego modułu. Na skryptach @fracz ustawiłem termostat - jako chłodzenie. Praca termostatu zależy od temperatury czujnika na kotle CO: jeśli wzrośnie ona powyżej zadanej (40 stopni), to uruchamiany jest tryb automatyczny w module. Jeśli jednak temperatura na kotle CO spadnie poniżej 39,5 stopni, to moduł przełączany jest w tryb ręczny.
-
dzikusk
właśnie o takie co mi chodzi, tylko na jednym module. Może krycha będzie tak wspaniały i to jakoś ogarnie. Jak się uda to leci duże piwko w jego stronę. 
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
-
jethro
Dzięki Kolego dzikusk, ale niestety na tych ustawieniach nie działa
Testowałem już naprawdę sporo możliwości i pod GPIO1 (Tx), GPIO2, GPIO3 (Rx) i niestety lipa. Pull upy zastosowałem 2,4k. Termometr DS18B20 jest widziany w systemie, ale tak jakby Tryb auto nie działa. W manualu mogę włączać przekaźnik, a w auto nie hula. Teraz podlutowałem DHT22 (konkretnie AM2301) i narobiłem jeszcze lepiej
bo teraz w ogóle mi sonoff nie działa (nie da rady wejść na 192.168.4.1, ani IP po routerze, nie wchodzi nawet w tryb konfiguracji, więc pozostaje chyba wgranie softu od nowa po kablu. Cofnąłem znowu na DS'a ale nic to nie daje, co jakiś czas tylko mignie dioda.
-
dzikusk
Ja właśnie też miałem kłopoty z wersją 4.6 i wyżej. Zjechałem na 4.5 i na niej się normalnie odpala. Ja mam podłączonego DHT22. Po aktualizacji do 4.7 czy 4.8 moduł przestaje żyć.
Mój czujnik pogodowy
-
jethro
Ooo widzisz, tzn. że chyba Kolega @krycha88 musi delikatnie soft poprawić
Jest zatem nadzieja, a potem będę znowu walczył z podłączonym DS'em i niedziałającym trybem Auto
A takie pytanie do Autora softu, czy jest możliwość, aby wartości temperatury i wilgotności były gdzieś przechowywane, (tak jak nastawa termostatu w eepromie, tylko nie wiem ile jest dostępnego miejsca) i gdy nie ma połączenia z wifi (taki tryb autonomiczny termostatu, bo wiem że tak też działa)? Bo fajnie by było żeby można było skorzystać z tych danych i np. wysłać na clouda, gdy internet się pojawi lub gdy np. przyjdę z telefonem działającym jako router wifi i będę mógł zobaczyć jak zmieniały się temperatura i wilgotność w domu, gdy nikogo nie było
Wiem, że to już taki trochę przerost formy nad treścią, ale może byłaby to ciekawa funkcjonalność 
-
Gang
Że ja ten temat tak późno znalazłem, zpomiarowałbym sobie kotłownię 
Wgrywał to ktoś do yunshana?
Wgrywał to ktoś do yunshana?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
wersja 4.9
-definiowane czujnika DHT już nie powinno być restartów
-możliwość odczytywania/zapisywania adresów w trybie konfiguracyjnym
-w pewnych sytuacjach nie dało się zapisać adresów czujników
-wyświetlanie stanów połączenia urządzenia w trybie konfiguracyjnym
-dodałem możliwość szybkiego przejścia w tryb konfiguracyjny z normalnej pracy urządzenia - dodatkowy button "tryb konfiguracyjny"
-stabilność
-dzięki podpowiedzi kolegi @klew nie musicie już wybierać odpowiedniej funkcji dla kanału podpowiedzą się poprawne
Dajcie znać czy teraz jest stabilniej
Możecie wgrywać przez przeglądarkę, jak ktoś pierwszy raz wgrywa to wg ustawień w zał.
-dodałem możliwość szybkiego przejścia w tryb konfiguracyjny z normalnej pracy urządzenia - dodatkowy button "tryb konfiguracyjny"
-stabilność
-dzięki podpowiedzi kolegi @klew nie musicie już wybierać odpowiedniej funkcji dla kanału podpowiedzą się poprawne
Możecie wgrywać przez przeglądarkę, jak ktoś pierwszy raz wgrywa to wg ustawień w zał.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
and111
Wgrałem do Sonoff Basic R2 V1.0. Niestety w tej wersji softu nie udało mi się nawet skonfigurować modułu. Po wgraniu softu i restarcie pokazuje się sieć MODUL SUPLA, ale nie mogę się z nią połączyć: "system windows nie mógł nawiązać połączenia z MODUL SUPLA".
Po około 30 sekundach od włączenia moduł przestaje rozgłaszać sieć WIFI.
Dla pewności wgrałem soft multiboard: moduł rozgłasza sieć, a po konfiguracji loguje się do CLOUD.
Ponowne wgranie Primary GUI - Termostat i niestety brak możliwości połączenia się z siecią rozgłaszaną przez moduł, a po około 30 sek. moduł przestaje być widoczny jako sieć WIFI.
Po około 30 sekundach od włączenia moduł przestaje rozgłaszać sieć WIFI.
Dla pewności wgrałem soft multiboard: moduł rozgłasza sieć, a po konfiguracji loguje się do CLOUD.
Ponowne wgranie Primary GUI - Termostat i niestety brak możliwości połączenia się z siecią rozgłaszaną przez moduł, a po około 30 sek. moduł przestaje być widoczny jako sieć WIFI.
-
kwiatek67
ESP 8266 - modułu nie da się wprowadzić w tryb konfiguracjikrycha88 wrote: Sat Dec 07, 2019 8:52 pm wersja 4.9
-stabilność