SOYER wrote: Wed May 03, 2023 12:03 pm
Wiesz o tym że to co piszesz na to arduino będzie tak samo działać na esp?
Wiem.
Co do Supli i Twojej płytki to za wiele zdaje się tam nie dzieje. Przekaźniki, krańcówki, czujniki.
Z jednej strony owszem, z drugiej zaś, podaj mi przykład gdzie podłączę takiego Wemosa D1 Mini pod suplę ale żeby ten Wemos jednocześnie zaświecał mi lampę gdy spełniony jest warunek, że wykryto ruch i jest ciemno. Ja przyznaję bez bicia, że pojęcia nie mam jak tego poszukać w necie bo zapytanie za długie, a już jak to oprogramować jednocześnie wpuszczając Wemosa na serwer Supli to pojęcia zielonego nie mam. W teorii można to zrobić za pomocą warunkowania i pomiaru ADC na wemosie, ale nie testowałem więc nie wypowiem się.
To wszystko masz w przykładach,
A gdzie te przykłady jeśli można zapytać? Mi nie jest potrzebne proste sterowanie światłem, bo to faktycznie zrobi mi sam Wemos.
(...) nie trzeba się tego uczyć tygodniami, raczej kilka kwadransów wystarczy.
Może koledze nauka przychodzi łatwiej, bo u mnie już nie wygląda to tak różowo. Kilkanaście razy podchodziłem do nauki czystego C, nawet na podstawie książek M. K. i do dzisiaj czystego C nie umiem. Arduino przyszło łatwiej.
Chyba, że zaczniesz wymyślać,
No to już nawymyślałem, stąd dodatek w postaci Arduino. Może kiedyś "dorosnę" i zrozumiem na tyle czyste C, że faktycznie przyznam, że to arduino było tu zbędne. Możesz mi wierzyć, że gdybym umiał wykorzystać samego Wemosa czy NodeMCU to nie wymyślał bym z tym Arduino Nano.
Jeśli zauważyłeś, na płytkę wstawiłem też złącze dla radia FAAC S-FIX. Arduino sprawdza czy nie nastąpiło naruszenie (otwarcie obudowy) i jeśli się to wydarzyło to odłącza napięcie na radio, dzięki temu nikt nie doda pilota samodzielnie. Wiem, takie rzeczy robi się za pomocą innych radii, zarządzalnych jak choćby DTM Max Multi czy jemu podobnych.
Tylko że ja projektując tą płytkę chcę też by można było użyć tanich pilotów i taniego radia. Na ten przykład DTM Max Multi to koszt około 250-270zł kiedy radio DTM S-FIX czyli dla pilotów FAAC które są jednymi z najtańszych, to kwota 150zł.
W tej chwili wersja v1.2 została wyposażona w trzy przekaźniki do dowolnego wykorzystania, w tym właśnie do wspomnianego w tym temacie problemu skorzystania z dwóch oddzielnych kanałów w aplikacji Supla dla jednego przekaźnika wykonawczego i właśnie z możliwością sterowania step by step.
Są 2 wejścia (krańcówki) do dowolnego wykorzystania, mogą być one zarówno beznapięciowe czyli można do wejść podłączyć kontaktory a stan aktywny jest dowolny, można też pod te wejścia podłączyć napięcie do 24V a takie napięcie np występuje na wyjściu TL centrali 452MPS, 455D firmy FAAC czy Brain Geniusa podczas otwierania/otwarcia i zamykania z tymże to napięcie bodajże podczas zamykania pojawia się i znika czyli przerywa, stąd wejście zostało wyposażone w kondensatory wygładzające przerywane napięcie.
W przypadku central Nice pod Wingo 24V do wejsć tych można się podłączyć bezpośrednio z zasilania siłownika bo wejście jest niebiegunowe.
Wrzuciłem 2 mosfety IRLZ44N do sterowania lampami 12V, jest 1Wire dla DS'a lub DHT podpięty pod Wemosa bo tu już otwartych drzwi wyważał nie będę. Dorzucę też pewnie I2C pod Wemosa dla BMP280 lub BME280.
Na koniec tego wywodu powtarzam jeszcze raz, płytkę robię dla siebie, ale jednocześnie tak by była uniwersalna a nie nastawiona na jeden rodzaj napędu. No i oczywiście ja nikomu swoich rozwiązań na siłę wciskać nie mam zamiaru. Pokazuję tylko jako ciekawostkę.