Reakcje
-
xor2
Diabeł tkwi w szczególe, ale tylko dlatego, że czasem ustalenie źródła może być kłopotliwe (wierze, że jest) nie może oznaczać, że trzeba rezygnować z funkcjonalności i zagrzebać temat ...
-
xor2
To mogłaby nawet nie być zmienna, ale np: "check" na powiadomieniu typu: Dołącz informację o źródle zdarzenia (jeśli dostępna).
-
xor2
Oczywiście. Na pewno we wszystkich nieznanych przypadkach trzeba by pewnie dodać info: Źródło: nieznane / niedostępne / zewnętrzne / etc
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Przypadek bram jest wyjątkowo perfidny 
Stan bramy otwarta/zamknięta (na podstawie którego leci powiadomienie) to stan czujnika. Czujnikiem Supla nie steruje...
Sterowanie odbywa się przez przekaźnik, dający sygnał impulsowy na wejście w napędzie step-by-step, czyli z reguły: otwieraj->stop->zamykaj->stop->itd.
Związek przyczynowo-skutkowy między impulsem do otwierania/zamykania a samym faktem otwarcia nie jest zawsze jednoznaczny.
Także dla samego faktu otwarcia lub zamknięcia, raczej nie można określić źródła.
To co by można było zrobić, to dodać reakcję dla kanału sterującego impulsem, że on otrzymał polecenie "wyślij impuls" i tutaj można określić źródło (w miarę sensownie), bo tym steruje Supla. Jedyny wyjątek to sterowanie z lokalnego przycisku, które może być niewidoczne dla serwera.
Natomiast dla mnie wartościowy byłby log zdarzęń:
- próba otwarcia/zamknięcia bramy z GH
- próba otwarcia/zamknięcie bramy z Supli z telefonu xyz
- itd dla pozostałych źródeł
Temat wałkowany już wielokrotnie. Ten temat był też przedmiotem naszej zeszłorocznej ankiety (viewtopic.php?p=136530#p136530) na której logowanie zdarzeń zajęło 4 miejsce. Realizacja zadań z ankiety Cloudowej poszła całkiem dobrze. Mamy już gotowe 1, 2, 7 i 9 zrealizowane z tej listy
.
Stan bramy otwarta/zamknięta (na podstawie którego leci powiadomienie) to stan czujnika. Czujnikiem Supla nie steruje...
Sterowanie odbywa się przez przekaźnik, dający sygnał impulsowy na wejście w napędzie step-by-step, czyli z reguły: otwieraj->stop->zamykaj->stop->itd.
Związek przyczynowo-skutkowy między impulsem do otwierania/zamykania a samym faktem otwarcia nie jest zawsze jednoznaczny.
Także dla samego faktu otwarcia lub zamknięcia, raczej nie można określić źródła.
To co by można było zrobić, to dodać reakcję dla kanału sterującego impulsem, że on otrzymał polecenie "wyślij impuls" i tutaj można określić źródło (w miarę sensownie), bo tym steruje Supla. Jedyny wyjątek to sterowanie z lokalnego przycisku, które może być niewidoczne dla serwera.
Natomiast dla mnie wartościowy byłby log zdarzęń:
- próba otwarcia/zamknięcia bramy z GH
- próba otwarcia/zamknięcie bramy z Supli z telefonu xyz
- itd dla pozostałych źródeł
Temat wałkowany już wielokrotnie. Ten temat był też przedmiotem naszej zeszłorocznej ankiety (viewtopic.php?p=136530#p136530) na której logowanie zdarzeń zajęło 4 miejsce. Realizacja zadań z ankiety Cloudowej poszła całkiem dobrze. Mamy już gotowe 1, 2, 7 i 9 zrealizowane z tej listy
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
xor2
No właśnie ... Jak pierwszy raz szukałem reakcji w tym systemie to pierwsza myśl była taka że pewnie jest związana z jednostką wykonawczą, która realizuje dane polecenie, a nie ze stanem czujnika.
Dla mnie osobiście informacją mniejszej wagi jest to czy brama faktycznie otwarła się / zamknęła, ale raczej kto zainicjował akcję / próbę i o tą
informację mi zależy chyba najbardziej
Dla mnie osobiście informacją mniejszej wagi jest to czy brama faktycznie otwarła się / zamknęła, ale raczej kto zainicjował akcję / próbę i o tą
informację mi zależy chyba najbardziej
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Informacja o zainicjowaniu akcji jest możliwa przy czym nie możemy na 100% przewidzieć jaki będzie jej skutek. Wyjątkiem są dedykowane akcje do otwierania/zamykania gdzie serwer powtarza impuls aby osiągąć cel.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Też wg mnie jest to bardzo ważna informacja.xor2 wrote: Thu Sep 21, 2023 8:15 am No właśnie ... Jak pierwszy raz szukałem reakcji w tym systemie to pierwsza myśl była taka że pewnie jest związana z jednostką wykonawczą, która realizuje dane polecenie, a nie ze stanem czujnika.
informację mi zależy chyba najbardziej![]()
Natomiast w najbliższym czasie (3-4 miesiące) raczej nie ma co liczyć na wdrożenie tego typu funkcji, ze względu na różne priorytety i plany prac, które czekają w kolejce.
Jeszcze chciałbym dodać, że lista/historia powiadomień do przeglądania w apce też jest w planach. Tylko w apkach zaległości i kolejka zadań jest jeszcze dłuższa...
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
xor2
Nie mniej to bardzo dobra wiadomość, że kiedyś będzie. Supla to jak żona ... na całe życie jedna