Plany

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

mdi87 wrote: Tue Oct 03, 2023 10:18 am Nie śmiało zapytam, kiedy harmonogramy w aplikacji ? 😉
:!: :?: :idea: :P :geek: :ugeek:
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88
Been thanked: 5 times

mdi87 wrote: Tue Oct 03, 2023 10:18 am Nie śmiało zapytam, kiedy harmonogramy w aplikacji ? 😉
Te w termostacie całkiem dobrze już działają 8-)
https://gui-generic-builder.supla.io/
mdi87

:mrgreen: nie miało być możliwości włączenia i wyłączenia harmonogramu z poziomu aplikacji ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Możesz to zrobić od dawna sceną
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mdi87

Tak oczywiście ale trzeba dwie sceny a drugi problem jest tak że nadal nie wiem który harmonogram jest włączony a który wyłączony...bo w aplikacji tego nie widać.
Duch__
Been thanked: 6 times

Mnie osobiście zawsze wydawało się że KPOP będzie czymś na wzór THINGSPEAK, tzn walę danymi nawet kilka razy na sekundę na serwer, a w samych wykresach ustawiam z jaką precyzją, zaokrągleniem itd oraz podpisem osi X i Y ma się wyświetlać te dane. A tu jakieś encje, Home Asistanty i inne duperele... A chciałem tylko stan 0 i 1 wyświetlić na wykresie apki bez jednostek, a tak to mam 0*C i 1*C... i mogę zapomnieć jak na razie o precyzyjnym wyświetlaniu że dane urządzenie dokładnie o tej i o tej godzinie zadziałało przez 2 sekundy a przez pozostałe 86 398 sekund z doby było w stanie niskim.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

@Duch__ ale to 0-1 to nie kanał pomiarowy :) To np. jest krańcówka. I tutaj potrzebny jest dziennik zdarzeń (jak i do relay-ów), czyli o której zmienił się stan z jakiego na jaki i fajnie by było mieć także co było źródłem zmiany. Mam nadzieję, że coś takiego niebawem powstanie. Przydatne np. do SBW czy do SRW, nie mówiąc o ROWach, PMW, LIW itp...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Duch__
Been thanked: 6 times

Uwierz mi że lepiej ogląda się charakterystykę z pikiem gdzie nastąpiła zmiana, a nie czyta suchy tekst i próbuje wyobrazić na osi czasu. To tak jakbym czytał zdarzenia ze zmiany temperatury:

Zmiana temperatury na 21.2 o godzinie 13:15
Zmiana temperatury na 21.3 o godzinie 13:20
Zmiana temperatury na 21.4 o godzinie 13:22
Zmiana temperatury na 21.5 o godzinie 13.23

O zgrozo.

Wyobraź sobie przebieg prostokątny 0 i 1 z takim opisem co 1 sekundę i nagle na 5 sekund stan nie uległ zmianie i był cały czas jako 1...masakra. Nie dostrzeżesz tego w tekście, a na wykresie tak.

Ja do takich rzeczy potrzebuje KPOP, nie koniecznie z precyzją 1 sekundy, ale chociaż 10 sekund, że dostrzegł bym tą daną.

Jeśli kwestią jest ograniczenie pojemności dysku (przestrzeni dla konta, bo gdzieś te dane trzeba przechować), to można wprowadzić ograniczenia typu, ok, bombarduj, ale będziesz widział ostatnich tylko np. 1000 zmian na wykresie, wcześniejsze będą usunięte bezpowrotnie. I każdy dostosuje częstotliwość wysyłania zmian na serwer do swoich potrzeb.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Oczywiście był to skrót myślowy, oprócz dziennika także historia :)
Np. w HA mam coś takiego:
dziennik_i_historia.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

W aktualnych planach dla KPOP nie ma zmiany częstotliwości zapisu danych. Także zostaje co 10 min, więc takie sekundowe monitorowanie odpada.

Pod kątem zmian granulacji zapisu danych, były kiedyś robione przymiarki, aby logowanie stanów przenieść do jakiejś innej bazy, bo obecnie jest to w SQL i próba przeglądania cyklicznie historii, oraz usuwania starych rekordów, to coś, co może mocno zaboleć od strony wydajności całego systemu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”