Żaluzje fasadowe - zaproszenie do testów
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dodam jeszcze że dla przycisków monostabilnych można przytrzymać przycisk i po około 0,5s żaluzja ruszy i jak się puści przycisk to od razu się zatrzyma - ma to ułatwić sterowanie nachyleniem z przycisku
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Rem125
nie mam pozakładanych przycisków steruję aplikacją albo wyzwalaczami akcji z innych przycisków
-
Rem125
Zauważyłem mały problem przy sterowaniu grupami żaluzji oraz wyzwalaczami akci problem leży po stronie odsłoń częściowo - Zmień nachylenie do - nie zapisuje w tym polu zmiennej którą się poda. Jedyna alternatywa wprowadzenie zmiennej w polu - Zmień procent do -.
Podobny problem jest przy harmonogramach. Nie wykonuje go
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
I to wielki wielki błąd. Nie jesteś pierwszy i ostatni.Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 3:48 pm nie mam pozakładanych przycisków steruję aplikacją albo wyzwalaczami akcji z innych przycisków
-
klew
Ustawiłem Wyzwalacz akcji na jedną fasadówkę i na grupę i u mnie zapisało oba ustawienia: Mógłbyś dokładniej opisać w jakiej sytuacji Tobie nie zapisuje? Może daj jakieś zdjęcia?Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 6:21 pm Zauważyłem mały problem przy sterowaniu grupami żaluzji oraz wyzwalaczami akci problem leży po stronie odsłoń częściowo - Zmień nachylenie do - nie zapisuje w tym polu zmiennej którą się poda. Jedyna alternatywa wprowadzenie zmiennej w polu - Zmień procent do -.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Rem125
U mnie również w ten sposób zapisuje ale jak tylko podasz Zmień nachylenie do to już nie zapisze. A po zatym próbowałeś uruchomić ten wyzwalacz. Jak się zachowa.klew wrote: Fri May 24, 2024 8:32 pmUstawiłem Wyzwalacz akcji na jedną fasadówkę i na grupę i u mnie zapisało oba ustawienia:Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 6:21 pm Zauważyłem mały problem przy sterowaniu grupami żaluzji oraz wyzwalaczami akci problem leży po stronie odsłoń częściowo - Zmień nachylenie do - nie zapisuje w tym polu zmiennej którą się poda. Jedyna alternatywa wprowadzenie zmiennej w polu - Zmień procent do -.
2024-05-24_22-31.png
Mógłbyś dokładniej opisać w jakiej sytuacji Tobie nie zapisuje? Może daj jakieś zdjęcia?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Ok, rzeczywiście nie zapisuje się. Dzięki! PoprawimyRem125 wrote: Fri May 24, 2024 8:45 pm U mnie również w ten sposób zapisuje ale jak tylko podasz Zmień nachylenie do to już nie zapisze. A po zatym próbowałeś uruchomić ten wyzwalacz. Jak się zachowa.
-
Rem125
wiesz co chyba jeszcze do końca tych ustawień nie rozumiem
Odsłoń częściowo
wpisałem tak jak ty na załączonym zdjęciu
zmień procent do: 1
Zmień nachylenie do: 2
i wyzwalacz akcji działa prawidłowo
chociaż nadal nie rozumiem dlaczego wpisuje się 1 oraz 2
ja wpisywałem
zmień procent do: 9 przy krótszych żaluzjach oraz 3 przy dłuższych żaluzjach.
Zmień nachylenie do: (tutaj nic nie wpisywałem)
no w sumie też działał ale do końca nie wiem czy poprawnie.
A odnośnie harmonogramów - próbowałeś je ustawić no i oczywiście czy zadziałały. U mnie na razie nic niby ma się wykonać ale się nie wykonuje. No chyba, że też coś źle ustawiam. Ustawiam tak jak do tej pory ustawiałem.
-
klew
Wpisałem 1 i 2, aby sprawdzić, czy się zapisze w formularzu, także nie doszukuj się w tym głęboszego sensuRem125 wrote: Fri May 24, 2024 9:01 pm wiesz co chyba jeszcze do końca tych ustawień nie rozumiem
Odsłoń częściowo
wpisałem tak jak ty na załączonym zdjęciu
zmień procent do: 1
Zmień nachylenie do: 2
i wyzwalacz akcji działa prawidłowo
chociaż nadal nie rozumiem dlaczego wpisuje się 1 oraz 2
ja wpisywałem
zmień procent do: 9
Zmień nachylenie do:
no w sumie też działał ale do końca nie wiem czy poprawnie.
Natomiast jak wpisujesz samo "zmień procent zamknięcia" albo samo "zamień nachylenie", to wtedy SRW ustawi zadany parametr, a rezultat tego drugiego zignoruje.
Przykładowo, jeśli żaluzja jest zamknięta (100%) i wyślesz:
% zamknięcia ustaw na 50% i nachylenie na 50%, to sterownik podjedzie trochę wyżej niż 50%, a potem zjedzie na dół tak, aby zamknięcie wynosiło 50% i nachylenie 50%.
Jak wyślesz "ustaw % zamknięcia na 50%" (bez podawania nachylenia), to po prostu podjedzie w górę i zatrzyma się na 50%, a nachylenie będzie tutaj najprawdopodobniej 0%. Itd.
Nie testowałem wcześniej harmonogramów w Cloud z fasadówkami. Ale rzeczywiśce u mnie też się nie uruchamiają.Rem125 wrote: Fri May 24, 2024 9:01 pm A odnośnie harmonogramów - próbowałeś je ustawić no i oczywiście czy zadziałały. U mnie na razie nic niby ma się wykonać ale się nie wykonuje.
To Rem125 ma już 2:0
-
Rem125
na początku podobnie to ustawiałem i dokładnie w taki sam sposób mi to działało jak opisujesz.klew wrote: Fri May 24, 2024 9:32 pm Wpisałem 1 i 2, aby sprawdzić, czy się zapisze w formularzu, także nie doszukuj się w tym głęboszego sensu.
Natomiast jak wpisujesz samo "zmień procent zamknięcia" albo samo "zamień nachylenie", to wtedy SRW ustawi zadany parametr, a rezultat tego drugiego zignoruje.
Przykładowo, jeśli żaluzja jest zamknięta (100%) i wyślesz:
% zamknięcia ustaw na 50% i nachylenie na 50%, to sterownik podjedzie trochę wyżej niż 50%, a potem zjedzie na dół tak, aby zamknięcie wynosiło 50% i nachylenie 50%.
Jak wyślesz "ustaw % zamknięcia na 50%" (bez podawania nachylenia), to po prostu podjedzie w górę i zatrzyma się na 50%, a nachylenie będzie tutaj najprawdopodobniej 0%. Itd.
Szkoda tylko, że te harmonogramy nie działają. Są mi bardzo potrzebne. Szczególnie jak mnie nie ma w domu bo np. wyjadę na wakacje.