No właśnie samodzielne kompilowanie to chyba jeszcze nie mój level. Chciałem tylko mieć gotowe rozwiazanie pod kilka nieskomplikowanych urządzeń a wyszło jak widać. Nie wiem, czy to do końca wina DHT. Mam inny moduł, który ma dokładnie takie same restarty a jest spięty tylko z DSami. DHT wpięty w ESP32C6 na pinie 20 zresetował się chyba 4 razy w ciągu kilku godzin. Za każdym razem ten sam powód interrupt wdt timeout. Jutro spróbuję jeszcze na ESP8266. Jak i tam będzie to samo, to chyba coś nie tak z softem generowanym przez builder.klew wrote: Thu Apr 03, 2025 8:42 pmJeśli byś sam kompilował np. pod Arduino, to tam można dołożyć "exception decoder" i on by ten callstack przerobił na nazwy metod.Sebastianogo wrote: Thu Apr 03, 2025 12:39 pm"Najprościej byłoby mieć symbole z użytej binarki i zdekodować callstack." - czy to jest coś, co mogę jakoś sam ogarnąć i dostarczyć? Dla mnie to powoli zaczna być czarna magia, a bawię się z tym kolejny tydzień. Kanały są aktywne dwa - jeden to DHT a drugi wrtualny przekaźnik. Chyba, że są jakieś jeszcze, których nie znam. Ale tylko takie widzę w cloud i w apce. Czy mam pobrać plik konfiguracyjny binarki i tutaj wrzucić?klew wrote: Thu Apr 03, 2025 11:48 am Tam raczej nie widać bezpośredniej przyczyny.
Najprościej byłoby mieć symbole z użytej binarki i zdekodować callstack.
Alternatywnie można teraz wyrzucać poszczególne kanały, aby ustalić który powoduje problem.
W SuplaDevice jest też bardzo prosty przykład z DHT, także go też można sprawdzić czy na nim crashuje.
Ale skoro tam masz tylko przekaźnik i DHT, to raczej coś w obsłudze DHT szwankuje.
Moduły restartują się (chwilowo) wielokrotnie w ciągu dnia
-
Sebastianogo
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Interesujące jest to, że jesteś jedyną osobą, która to zgłasza. ESP już wymieniałeś na nowe.Sebastianogo wrote: Thu Apr 03, 2025 9:51 pm No właśnie samodzielne kompilowanie to chyba jeszcze nie mój level. Chciałem tylko mieć gotowe rozwiazanie pod kilka nieskomplikowanych urządzeń a wyszło jak widać. Nie wiem, czy to do końca wina DHT. Mam inny moduł, który ma dokładnie takie same restarty a jest spięty tylko z DSami. DHT wpięty w ESP32C6 na pinie 20 zresetował się chyba 4 razy w ciągu kilku godzin. Za każdym razem ten sam powód interrupt wdt timeout. Jutro spróbuję jeszcze na ESP8266. Jak i tam będzie to samo, to chyba coś nie tak z softem generowanym przez builder.
Ogólnie na ESP8266 ten problem może nie wystąpić (patrząc na przyczynę resetu).
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Sebastianogo
Nie zauważyłbym tego, gdyby nie fakt, że mam jedną scenę, która uruchamia się gdy wirtualny przekaźnik jest włączony. A ten jest skonfigurowany na WŁĄCZ po resecie. Miało to uruchamiać jedno urządzenie po zaniku prądu. Zauważyłem, że uruchamiało się w innych momentach i tak czepiłem się czasu pracy urządzenia po kliknięciu (i). Gdyby ktoś mógł wykonać analogiczny test na C6 lub S2 mini przy kompilacji z buildera z DHT...klew wrote: Thu Apr 03, 2025 9:58 pmInteresujące jest to, że jesteś jedyną osobą, która to zgłasza. ESP już wymieniałeś na nowe.Sebastianogo wrote: Thu Apr 03, 2025 9:51 pm No właśnie samodzielne kompilowanie to chyba jeszcze nie mój level. Chciałem tylko mieć gotowe rozwiazanie pod kilka nieskomplikowanych urządzeń a wyszło jak widać. Nie wiem, czy to do końca wina DHT. Mam inny moduł, który ma dokładnie takie same restarty a jest spięty tylko z DSami. DHT wpięty w ESP32C6 na pinie 20 zresetował się chyba 4 razy w ciągu kilku godzin. Za każdym razem ten sam powód interrupt wdt timeout. Jutro spróbuję jeszcze na ESP8266. Jak i tam będzie to samo, to chyba coś nie tak z softem generowanym przez builder.
Do tej pory tylko czytałem, teraz mogę się włączyć. Mam i C6 i DHT i DS. Mogę przez weekend wygenerować soft i podłączyć, a później poobserwować. To tylko kilka minut roboty, więc nie ma sprawy. Napisz tylko co podłączyć, wszystko razem czy tylko DHT lub DS?Sebastianogo wrote: Thu Apr 03, 2025 10:23 pmNie zauważyłbym tego, gdyby nie fakt, że mam jedną scenę, która uruchamia się gdy wirtualny przekaźnik jest włączony. A ten jest skonfigurowany na WŁĄCZ po resecie. Miało to uruchamiać jedno urządzenie po zaniku prądu. Zauważyłem, że uruchamiało się w innych momentach i tak czepiłem się czasu pracy urządzenia po kliknięciu (i). Gdyby ktoś mógł wykonać analogiczny test na C6 lub S2 mini przy kompilacji z buildera z DHT...klew wrote: Thu Apr 03, 2025 9:58 pmInteresujące jest to, że jesteś jedyną osobą, która to zgłasza. ESP już wymieniałeś na nowe.Sebastianogo wrote: Thu Apr 03, 2025 9:51 pm No właśnie samodzielne kompilowanie to chyba jeszcze nie mój level. Chciałem tylko mieć gotowe rozwiazanie pod kilka nieskomplikowanych urządzeń a wyszło jak widać. Nie wiem, czy to do końca wina DHT. Mam inny moduł, który ma dokładnie takie same restarty a jest spięty tylko z DSami. DHT wpięty w ESP32C6 na pinie 20 zresetował się chyba 4 razy w ciągu kilku godzin. Za każdym razem ten sam powód interrupt wdt timeout. Jutro spróbuję jeszcze na ESP8266. Jak i tam będzie to samo, to chyba coś nie tak z softem generowanym przez builder.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Sebastianogo
Super, dzięki za chęć pomocy! Podłączone mam tylko DHT22 pod GND i linię 3.3V. GPIO nie wydaje się mieć znaczenia. W builderze wybrana tylko obsługa 1-Wire, bez przekaźników, warunków, przycisków. Tylko włączone logi. Płytka zasilana zasilaczem 5V 2.4A ale i z laptopa pojawia sie interrupt wdt timeout, średnio raz na kilka godzin. WiFi stabilne, router mam 1m obok modułu, WiFi6 na urządzeniu TP-Link.Zibi_007 wrote: Thu Apr 03, 2025 10:36 pmDo tej pory tylko czytałem, teraz mogę się włączyć. Mam i C6 i DHT i DS. Mogę przez weekend wygenerować soft i podłączyć, a później poobserwować. To tylko kilka minut roboty, więc nie ma sprawy. Napisz tylko co podłączyć, wszystko razem czy tylko DHT lub DS?Sebastianogo wrote: Thu Apr 03, 2025 10:23 pmNie zauważyłbym tego, gdyby nie fakt, że mam jedną scenę, która uruchamia się gdy wirtualny przekaźnik jest włączony. A ten jest skonfigurowany na WŁĄCZ po resecie. Miało to uruchamiać jedno urządzenie po zaniku prądu. Zauważyłem, że uruchamiało się w innych momentach i tak czepiłem się czasu pracy urządzenia po kliknięciu (i). Gdyby ktoś mógł wykonać analogiczny test na C6 lub S2 mini przy kompilacji z buildera z DHT...klew wrote: Thu Apr 03, 2025 9:58 pm
Interesujące jest to, że jesteś jedyną osobą, która to zgłasza. ESP już wymieniałeś na nowe.
No to OK, spróbuję zreplikować ten błąd. Dam znać co i jak.Sebastianogo wrote: Fri Apr 04, 2025 5:23 amSuper, dzięki za chęć pomocy! Podłączone mam tylko DHT22 pod GND i linię 3.3V. GPIO nie wydaje się mieć znaczenia. W builderze wybrana tylko obsługa 1-Wire, bez przekaźników, warunków, przycisków. Tylko włączone logi. Płytka zasilana zasilaczem 5V 2.4A ale i z laptopa pojawia sie interrupt wdt timeout, średnio raz na kilka godzin. WiFi stabilne, router mam 1m obok modułu, WiFi6 na urządzeniu TP-Link.Zibi_007 wrote: Thu Apr 03, 2025 10:36 pmDo tej pory tylko czytałem, teraz mogę się włączyć. Mam i C6 i DHT i DS. Mogę przez weekend wygenerować soft i podłączyć, a później poobserwować. To tylko kilka minut roboty, więc nie ma sprawy. Napisz tylko co podłączyć, wszystko razem czy tylko DHT lub DS?Sebastianogo wrote: Thu Apr 03, 2025 10:23 pm
Nie zauważyłbym tego, gdyby nie fakt, że mam jedną scenę, która uruchamia się gdy wirtualny przekaźnik jest włączony. A ten jest skonfigurowany na WŁĄCZ po resecie. Miało to uruchamiać jedno urządzenie po zaniku prądu. Zauważyłem, że uruchamiało się w innych momentach i tak czepiłem się czasu pracy urządzenia po kliknięciu (i). Gdyby ktoś mógł wykonać analogiczny test na C6 lub S2 mini przy kompilacji z buildera z DHT...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nie przekopywałem się przez ten temat od początku, ale czy robiłeś test na Wi-Fi udostępnionym np. ze smarfona? Czy na tym TP-Linku masz dwa osobne SSID dla częstotliwości 2.4GHz i 5GHz, czy może masz wspólny SSID?Sebastianogo wrote: Fri Apr 04, 2025 5:23 am WiFi stabilne, router mam 1m obok modułu, WiFi6 na urządzeniu TP-Link.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Sebastianogo
Hej. Na tą chwilę jest wspólny SSID. Mam możliwość utworzenia dedykowanej sieci pod IoT w konfiguracji TP-Linka i tam wybrać częstotliwość. Myślisz, żeby tak zrobić i potestować?Robert Błaszczak wrote: Fri Apr 04, 2025 8:13 amNie przekopywałem się przez ten temat od początku, ale czy robiłeś test na Wi-Fi udostępnionym np. ze smarfona? Czy na tym TP-Linku masz dwa osobne SSID dla częstotliwości 2.4GHz i 5GHz, czy może masz wspólny SSID?Sebastianogo wrote: Fri Apr 04, 2025 5:23 am WiFi stabilne, router mam 1m obok modułu, WiFi6 na urządzeniu TP-Link.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Oczywiście że tak zrób.Sebastianogo wrote: Fri Apr 04, 2025 8:32 am Hej. Na tą chwilę jest wspólny SSID. Mam możliwość utworzenia dedykowanej sieci pod IoT w konfiguracji TP-Linka i tam wybrać częstotliwość. Myślisz, żeby tak zrobić i potestować?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
A może napisz co to za urządzenie tzn w jaki sposób ma to działać, podaj GPIO i może ktoś z nas wygeneruje Ci binarke pod Twój układ, wtedy sprawdzimy, czy wina stoi po stronie GG czy coś na przykład z układem lub czujnikiem jest nie tak...
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005