Code: Select all
Czy kiedy zawór pracuje w tym trybie czasowym to uaktualniają się dane w tych kanałach KOP - czasy, numer cyklu? Interesują mnie zwlaszcza te kanały "MODE" i "CYCLE #" - w przypadku tego ostatniego - czy on się zmniejsza z każdym cyklem a jeżeli tak to kiedy?Jeśli chodzi o "Cycle" to odlicza wzwyż, czili pierwszy cykl 1, drugi 2 itd
Co fajne, wyłączenie bieżącego cyklu czyści te wskazania.
Code: Select all
Spokojnie, póki co jesteśmy w fazie testów 😉 Dodając nowe urządzenie tworzę czasami różne rozwiązania tymczasowe, które mają pomóc w zrozumieniu mechanizmów jego działania.Code: Select all
Tak naprawdę to wszystko sprowadza się do jednego pytania - czy bierzemy możliwość konfiguracji przez konsolę (może w przyszłości dodatkowo przez WebInterface). Wtedy możemy w taki sposób ustawić parametry programu i zapisać je na przyszłość a później uruchamiać program(y) za pomocą wirtualnego przekaźnik(ów). Można zrobić np. 3 albo 4 wirtualne przekaźniki "program #1", "program #2", " "program #3", "program #4", które użytkownik skonfiguruje przez konsolę.
Problem z reakcjami jest taki, że one wykonują się na serwerze, czyli masz dwa słabe punkty - połączenie serwer - ESP C6 i C6 z urządzeniem Zigbee. A na końcu otwarty zawór, z którego leje się woda całą noc...albo cały tydzień 😞
Pomijam już fakt, że nawet nie wiemy, z jaką częstotliwością i precyzją zawór raportuje przepływ. Żeby wyliczyć z tego objętość trzeba całkować po czasie, więc może się okazać, że precyzja pomiaru na potrzeby reakcji jest kiepska.Oczywiście reakcje nie dają nam 100% pewności, dlatego połączenie lokalne będzie lepsze.
Tak jak pisałem wcześniej nie testowałem jeszcze trybu objętości, zrobię to chyba w weekend, bo zbytnio czas mi nie pozwala teraz.