Inne urządzenia - zgłoszenia, błędy, uwagi i pomysły [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Code: Select all

Czy kiedy zawór pracuje w tym trybie czasowym to uaktualniają się dane w tych kanałach KOP - czasy, numer cyklu? Interesują mnie zwlaszcza te kanały "MODE" i "CYCLE #" - w przypadku tego ostatniego - czy on się zmniejsza z każdym cyklem a jeżeli tak to kiedy?
Tak, dane się uaktualniają na bieżąco, czyli jeśli włączamy program w "Mode " mamy 0, a jak program czasowy 1
Jeśli chodzi o "Cycle" to odlicza wzwyż, czili pierwszy cykl 1, drugi 2 itd
Co fajne, wyłączenie bieżącego cyklu czyści te wskazania.

Spokojnie, póki co jesteśmy w fazie testów 😉 Dodając nowe urządzenie tworzę czasami różne rozwiązania tymczasowe, które mają pomóc w zrozumieniu mechanizmów jego działania.
Nie pomyślałem o tym ;)

Tak naprawdę to wszystko sprowadza się do jednego pytania - czy bierzemy możliwość konfiguracji przez konsolę (może w przyszłości dodatkowo przez WebInterface). Wtedy możemy w taki sposób ustawić parametry programu i zapisać je na przyszłość a później uruchamiać program(y) za pomocą wirtualnego przekaźnik(ów). Można zrobić np. 3 albo 4 wirtualne przekaźniki "program #1", "program #2", " "program #3", "program #4", które użytkownik skonfiguruje przez konsolę.

Problem z reakcjami jest taki, że one wykonują się na serwerze, czyli masz dwa słabe punkty - połączenie serwer - ESP C6 i C6 z urządzeniem Zigbee. A na końcu otwarty zawór, z którego leje się woda całą noc...albo cały tydzień 😞
Pomijam już fakt, że nawet nie wiemy, z jaką częstotliwością i precyzją zawór raportuje przepływ. Żeby wyliczyć z tego objętość trzeba całkować po czasie, więc może się okazać, że precyzja pomiaru na potrzeby reakcji jest kiepska.
Jeśli można by było ustawić jakieś zdefiniowane programy w webserwerze to już by była bajka.
Oczywiście reakcje nie dają nam 100% pewności, dlatego połączenie lokalne będzie lepsze.

Tak jak pisałem wcześniej nie testowałem jeszcze trybu objętości, zrobię to chyba w weekend, bo zbytnio czas mi nie pozwala teraz.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Wed May 21, 2025 7:45 am
Czy kiedy zawór pracuje w tym trybie czasowym to uaktualniają się dane w tych kanałach KOP - czasy, numer cyklu? Interesują mnie zwlaszcza te kanały "MODE" i "CYCLE #" - w przypadku tego ostatniego - czy on się zmniejsza z każdym cyklem a jeżeli tak to kiedy?
Tak, dane się uaktualniają na bieżąco, czyli jeśli włączamy program w "Mode " mamy 0, a jak program czasowy 1
Jeśli chodzi o "Cycle" to odlicza wzwyż, czili pierwszy cykl 1, drugi 2 itd
Co fajne, wyłączenie bieżącego cyklu czyści te wskazania.
Czyli jest lepiej niż zakładałem - tym bardziej żal nie wykorzystać tego rozwiązania ;)
Tak jak pisałem wcześniej nie testowałem jeszcze trybu objętości, zrobię to chyba w weekend, bo zbytnio czas mi nie pozwala teraz.
Na spokojnie, ja i tak od czwartku do poniedziałku będę raczej bez komputera.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Tue May 20, 2025 6:02 pm Powyższa wersja tworzy łącznie 7 kanałów KPOP (@klew - przydałby się ten KTXT 😉)
  1. FLOW - bieżący przepływ w m³/h,
  2. MODE - tryb pracy zaworu (0=manual, 1=tryb czasowy, 2=tryb objętościowy),
  3. CYCLES COUNT - łączna liczba zadanych powtórzeń,
  4. CYCLE # - aktualne powtórzenie,
  5. TIME - czas pojedynczego cyklu pracy,
  6. PAUSE - czas pojedynczego cyklu przerwy,
  7. VOLUME - objętość pojedynczego cyklu pracy.
Jak sobie wyobrażasz tutaj użycie TXT?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera

klew wrote: Wed May 21, 2025 8:53 am
vajera wrote: Tue May 20, 2025 6:02 pm Powyższa wersja tworzy łącznie 7 kanałów KPOP (@klew - przydałby się ten KTXT 😉)
  1. FLOW - bieżący przepływ w m³/h,
  2. MODE - tryb pracy zaworu (0=manual, 1=tryb czasowy, 2=tryb objętościowy),
  3. CYCLES COUNT - łączna liczba zadanych powtórzeń,
  4. CYCLE # - aktualne powtórzenie,
  5. TIME - czas pojedynczego cyklu pracy,
  6. PAUSE - czas pojedynczego cyklu przerwy,
  7. VOLUME - objętość pojedynczego cyklu pracy.
Jak sobie wyobrażasz tutaj użycie TXT?
Trochę za mało precyzyjnie napisałem - większość z tych parametrów to są wartości read-only, obrazujące pracę danego trybu i niewymagające całej infrastruktury KPOP włącznie z możliwością włączenia historii - typowe komunikaty ;)

FLOW - oczywiście KPOP, ewentualnie KLOP,

MODE, CYCLES COUNT, CYCLE - robię z tego sformatowany łańcuch znaków np. "Aktualny tryb %d, cykl nr %d/%d" i wysyłam na kanał KTXT zamiast 3x KPOP,

TIME, PAUSE, VOLUME - to samo - ogarniam 1x KTXT zamiast 3x KPOP.

Oczywiście gdyby KTXT miał taką możliwość (w kontekście maksymalnej długości znaków) to można by rozważyć 1x KTXT zamiast 6x KPOP - użytkownik ogarnąłby komunikat typu "tryb(%d), cykl %d/%d, czas %d, pauza %d" lub "tryb(%d), cykl %d/%d, V %d, pauza %d" ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew

vajera wrote: Wed May 21, 2025 9:13 am
Dzięki :)
vajera

klew wrote: Wed May 21, 2025 9:24 am
Z punktu widzenia DIY najbardziej brakuje komponentu do wyświetlania tekstu/komunikatów i jakiegoś konfigurowalnego inputu (selektor, lista rozwijana typu value->key) - cokolwiek czym można by wysłać więcej danych niż ON/OFF z aplikacji do urządzenia.

Komponent typu input to chyba "tylko" kwestia graficzna?
Last edited by vajera on Wed May 21, 2025 10:05 am, edited 1 time in total.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

Jeszcze w temacie - przypuszczam, że opór przed KTXT wynika z obawy o obciążenie serwerów Supli i jest to całkiem uzasadniona obawa 😉

Z drugiej strony policzmy "koszt" jednego KPOP - jednostka przed i po wartości (32 bajty?), 8 bajtów na wartość, mnożnik, dzielnik, wartość dodana - prawie 60 bajtów? Pomijam możliwość włączenia historii dla takiego kanału :o

To może taki miniKTXT - max. 64 znaki, tak żeby zmieścił się w jedym pakiecie Supla?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew

vajera wrote: Wed May 21, 2025 10:04 am
Jeszcze w temacie - przypuszczam, że opór przed KTXT wynika z obawy o obciążenie serwerów Supli i jest to całkiem uzasadniona obawa 😉

Z drugiej strony policzmy "koszt" jednego KPOP - jednostka przed i po wartości (32 bajty?), 8 bajtów na wartość, mnożnik, dzielnik, wartość dodana - prawie 60 bajtów? Pomijam możliwość włączenia historii dla takiego kanału :o

To może taki miniKTXT - max. 64 znaki, tak żeby zmieścił się w jedym pakiecie Supla?
Nie ma żadnego oporu.
Problemem jest brak czasu, albo raczej inne rzeczy o wyższym priorytecie
vajera

klew wrote: Wed May 21, 2025 10:05 am Nie ma żadnego oporu.
Problemem jest brak czasu, albo raczej inne rzeczy o wyższym priorytecie
To pół biedy 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Wed May 21, 2025 7:23 am LBNL Kupujesz smart valve raczej nie po to, żeby przyciąć ¾ funkcjonalności, prawda?
Prawda :)

Wróciłem, wyspałem się, to troszkę popiszę. Chyba temat dobry.

Może zrezygnujmy już z tego kanału wirtualnej temperatury. Wszystko co trzeba było chyba już jest przetestowane, a dodatkowo większość osób, które wnosiły coś do testów ma termometry zewnętrzne.

Kolejna propozycja, która może wielu osobom ułatwić życie i zunifikować obsługę urządzeń to dodanie opcji włączenia parowania z cloud. Tak jest w Auratonie i w zasadzie, jakby to dodać tutaj, to byłoby już prawie identycznie pod względem funkcjonalności.

@Klew - Ty chyba będziesz dobrym adresatem. Pisałem już o tym, ale dalej jest bez zmian. Jeśli dodajemy termostat, a w tej lokalizacji jest JAKIKOLWIEK czujnik binarny, to go z automatu dodaje do termostatu jako "Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat". Dla kogoś kto wie co się dzieje, to nie problem, ale ostatnio miałem dwa takie problemu u osób z Forum, które po prostu zgłupiały i nie wiedziały dlaczego im się termostat wyłącza. Jedna to miała z czujnikiem drgań (wibracji) i już chciała termostat odsyłać do sprzedawcy ;-) Całe szczęście już to przeszedłem i mogłem zaradzić. Tych opcji w ustawieniach termostatu cloud nikt nie rozwija i nie sprawdza po dodaniu np. głowicy i nie ma pojęcia, że takie coś się stało. No chyba, że zauważy, ze mu jakiś czujnik zniknął z systemu, to się zacznie zastanawiać, ale czy dojdzie, że on teraz siedzi w termostacie, to nie wiem...

@vajera - na stronie z update można wyrzucić drugą pozycję (update filesystem). Ktoś się może pomylić, albo nie wiedzieć, którą pozycję wybrać. @Veeroos ma gotowy kod, miał Ci go przesłać (do tego było ładne zielone tło ;-)).

@Klew - dodałeś czujnik zalania (super), jest już czujnik napełnienia zbiornika, może dodaj też czujnik ruchu oraz drgań (wstrząsów). Wiem, że niektóre dodania czujników są spowodowane wprowadzaniem komercyjnych rozwiązań (np. zalania - Auraton) ale może znajdziesz chwilę aby się pochylić nad użytkownikami DIY ;-)

Czekam jeszcze na kilka urządzeń z Chin, ale już teraz mogę napisać, że dzięki @vajera udało się stworzyć w pełni funkcjonalny system alarmowy. Uzbrajać alarm można strefowo lub w całości, są powiadomienia, uruchamianie sygnału optyczno-akustycznego, a dzięki linkom bezpośrednim można sobie zrobić fajny panel sterowania alarmem przez www. Mam do dyspozycji pod ręką dwa w miarę profesjonalne systemy i nie widzę ich dużej przewagi w funkcjonalności nad tym Suplowym. W przyszłości wepnę w to bramkę GSM i będzie się można uniezależnić od internetu stacjonarnego. Już w tej chwili @vajera opanował, jak powiązać ze sobą urządzenia (w ramach jednej bramki) bez dostępu do internetu, więc można się pobawić offline. Myślę, że warto ten pomysł rozpropagować (i zrobię to w osobnym temacie po wszystkich testach) ale tym bardziej fajnie by było mieć dodane natywnie do Supli czujniki ruchu (w tej chwili ustawiam jako uzbrojenie alarmu lub czujnik otwarcia drzwi i zmieniam ikonki).

Jest jeszcze kilka rzeczy, ale to może kiedyś, przy kolejnej okazji...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”