Heatpol nowy model grzałki wifi - test

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

klew wrote: Mon Dec 22, 2025 10:17 am
LukiSpajder wrote: Mon Dec 22, 2025 10:14 am Przy okazji pytanie czy można zrobić tak że w grzałce trzymając przycisk minus temperatura leci do najniższej i się zatrzymuje a nie tak jest teraz że leci w pętli czyli wskoczy 5 stopniu i zaraz 35 trzymając go leci pętli , tak sam jest z plusem tyle że w drugą stronę .
Może ten temat dotyczy Heatpol ?
Nie ma takiej konfiguracji.
Wiem ale czy można poprawić to w oprogramowaniu aby tak było 😁 ?

Chociaż może to zależy od preferencji konkretnego człowieka - mnie to drażni że tak jest 😉
LukiSpajder

klew wrote: Mon Dec 22, 2025 10:00 am
LukiSpajder wrote: Mon Dec 22, 2025 9:28 am To mam jeszcze pytanie odnośnie ustawienia tego parametru w czerwonym kwadracie przy zmianie też wyskakuje ten błąd serwera .

On dotyczy tego co na wyświetlaczu pokazuje temp. Zadana czy aktualna?
Jeśli tak to nie dział to też w webserwer
Gdy jest "tryb lub temperatura", to jak włączysz "program tygodniowy", to na ekranie pojawi się "Pd", a przy "boost" pojawi się bX (X - 0, 1, 2) - o ile dobrze pamiętam. W trybie manual pojawi się temperatura.

Gdy ustawisz "temperatura", to w każdym trybie będzie się wyświetlać temperatura. Wydaje mi się, że na wyświeltaczu tam zawsze była nastawa pokazwyana.
Potwierdzam że tak to działa i sprostowanie działa poprawnie w Cloud jak i webserwer 👍 źle to testowałem 😉
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukiSpajder wrote: Mon Dec 22, 2025 10:18 am Wiem ale czy można poprawić to w oprogramowaniu aby tak było 😁 ?

Chociaż może to zależy od preferencji konkretnego człowieka - mnie to drażni że tak jest 😉
Z tego co pamiętam, to Heatpol prosił o takie zachowanie, aby to się "przekręcało". Pewnie tak było w poprzednich modelach i chcą zachować podobne zachowanie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukiSpajder

Oki rozumie - chyba opcja wyboru ale to już pozostawiam Wszej ocenie 😁

I teraz coś co tygryski lubią najbardziej menu serwisanta to już samo w sobie przenosi nas o kilka poziomów wyżej 😉

Add installer menu (hold both buttons on power on to enter it) with options to configure: maximum water temperature, enable/disable initial water test, check current room and water temperature.

Wchodzimy tak jak pisze pierwsze pojawia się
- ikona stopni Celsjusza jest to temp max grzałki
- potem tryb pracy H/A
- b1 jasność wyświetlacza w trybie czuwania
- b2 jasność wyświetlacza w trybie ustawiania temp. działanie
- t H aktualna temp wody w grzejniku
- t A aktualna temp otoczenia
- t czy włączyć wody test ustawienie 0/1

Między funkcjami przełączamy się naciskając jednoczenie oba przyciski aby coś zmienić to plus minus w danej funkcji .
I ciekawostkę w trybie serwisant grzałka jest cały czas połączona z cloud także jeśli przestawimy któryś parametr to się zaktualizuje w ustawieniach 😁

Jak się objawia ten test wody kiedy włączony i kiedy wyłączony ?

Jeśli coś źle rozszyfrowałem to proszę o poprawienie mnie
LukiSpajder

Mam jeszcze takie spostrzeżenie kiedy ustawimy parametry

Minimalna
temperatura 38 stopni
dodatkowa

Maksymalna
temperatura 40 stopni
dodatkowa

I tak temperatura nastawiona 30 stopni ,aktualna w pomieszczeniu 24 stopni . Jeśli woda w grzejniku osiągnie zadany próg wyłączy się termostat ale nie jesteśmy o tym informowania dodatkowo patrząc że sterowanie jest włączone w oparciu o temp. pomieszczenia . To może prowadzić do tego że termostat się źle zachowuje bo nie grzeje mimo nie osiągnięcia temperatury w pomieszczenia .

Może można by dać jakąś informację jak przy otwartym oknie że pojawia się ostrzeżenie po wejściu w kanał termostatu będzie wiadomo czemu nie grzeje i na wzór czujnika otwarcia okna nie wyłączy termostatu przy spełnionym warunku lub nie spełnionym .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

LukiSpajder wrote: Mon Dec 22, 2025 4:28 pm
Ogólnie nie uważam, że o wszystkim trzeba jawnie informować.
Te funkcje są dostępne w klasie HVAC od samego początku jej istnienia ;).

Trochę nam się też już bity kończą, gdzie można takie informacje przekazywać, a termostaty to skomplikowane tematy i praktycznie każde urządzenie tego typu wymaga jakiejś rozbudowy obsługi.

Także aktualnie nie planuję takiej informacji dodawać
LukiSpajder

klew wrote: Mon Dec 22, 2025 5:02 pm

Trochę nam się też już bity kończą, gdzie można takie informacje przekazywać, a termostaty to skomplikowane tematy i praktycznie każde urządzenie tego typu wymaga jakiejś rozbudowy obsługi.

To może chociaż zmiana że nie będzie wyłączać termostatu przy spełnionym warunku a tylko wtedy gdy osiągnie temperaturę pomieszczenia
klew

LukiSpajder wrote: Mon Dec 22, 2025 5:25 pm

To może chociaż zmiana że nie będzie wyłączać termostatu przy spełnionym warunku a tylko wtedy gdy osiągnie temperaturę pomieszczenia
No ale jak? ;)
Tam jest woda, która przy 100 stopniach się zagotuje i zrobi się nieciekawie ;)
LukiSpajder

klew wrote: Mon Dec 22, 2025 5:35 pm
LukiSpajder wrote: Mon Dec 22, 2025 5:25 pm

No ale jak? ;)
Tam jest woda, która przy 100 stopniach się zagotuje i zrobi się nieciekawie ;)
Chyba źle mnie zrozumiałeś 😁
Nie no jeśli aktywny termostat ustawiony na temp.24 stopnie w pomieszczeniu 23 czyli grzeje . Warunek temp. dodatkowy ustawimy na 40 stopni jeśli warunek spełniony to po prostu dale pokazuje że aktywny termostat bo nie osiągnięta została osiągnięta temperatura .
Czyli to co jest teraz tylko w drugą stronę nie informuje o niczym użytkownika . A prawda że jest włączony bo nie osiągną temp. zadana w pomieszczeniu a że element grzejny aktualnie nie grzeje to nas nie interesuje w tym momencie .
LukiSpajder

Dobra nie było tematu - myślałem że dla grzałki ten dodatkowy działa inaczej , że został zmieniony 😁😉
Nie będę usuwał wpisów , ale nie było pytania 😁

Return to “Nowości”