Termostat

krycha88
Been thanked: 5 times

kris.gie wrote: Sat Jun 12, 2021 9:03 am http://ihormelnyk.com/opentherm_adapter
Tak i to jest największy problem :D pod względem programowym temat już jest oklepany w sieci.

Może ktoś by chciał wykonać takie shieldy chętnie bym przygarnoł kilka ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
jaku2k
Has thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Fri Jun 11, 2021 5:55 pm Vitodensem chyba możesz też sterować zwierając dwa zaciski na wejściu. Tak jak bramą ;)
O tym nie wiedziałem... co prawda o OpenThermie napisałem z myślą o innych, nie o sobie :D
Wolę nie majstrować przy piecu.

A czy będzie taka możliwość, że jak ktoś ma np. ogrzewanie podłogowe/grzejniki i klimatyzację (czyli pewnie dwa osobne urządzenia łączące je z systemem), to będzie dało się je "scalić" w Supli?
Pozdrawiam
Jakub
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Taki jest plan.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
jaku2k

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Jakub
kris.gie

krycha88 wrote: Sat Jun 12, 2021 9:30 am
kris.gie wrote: Sat Jun 12, 2021 9:03 am http://ihormelnyk.com/opentherm_adapter
Tak i to jest największy problem :D pod względem programowym temat już jest oklepany w sieci.

Może ktoś by chciał wykonać takie shieldy chętnie bym przygarnoł kilka ;)
Tutaj projekt z możliwością zamówienia płytek:
https://easyeda.com/dnekoz/orig-opentherm
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Czekałem, czekałem i ... się doczekałem :)
Przemyślenia:
1. rozumiem, że z założenia urządzenia mają działać lokalnie (tak jak termostat kolegi @elmaya - korzystam od września z kilku) a tylko pobierać ustawienia z clouda i wysyłać info np. o temp.
2. według mnie tryb "wakacje" (i przełącznik "manual/auto") powinien być dostępny zdalnie - niekoniecznie z terminem zakończenia wakacji. Ja wykorzystuję suplę do sterowaniem ogrzewaniem/chłodzeniem w pracy i może się zdarzyć, że w niedzielę się rozchoruję więc opcja włączenia "wakacji" zdalnie wydaje się dość istotna. Tak samo powrót do domu z wakacji w terminie innym niż pierwotnie zaplanowany (choroba, zdarzenie losowe, etc.).
3. zmiana temperatury też by było miło (ale te dwa punkty chyba zawierają się w zdaniu
Większość konfiguracji będzie można zrobić z poziomu aplikacji
4. obsługa czujników typu BMP, SHT - skoro i tak już byłby montowany (bo taki kaprys, żeby kontrolować wilgotność) to go wykorzystać, żeby nie dublować urządzeń i czujników
5. dlaczego podział na grzanie lub chłodzenie? Nie dałoby się połączyć? jeżeli mamy w pomieszczeniu klimę to niech jedno urządzenie utrzymuje zadaną temperaturę - co prawda robią się komplikacje bo te temperatury nie będą się pokrywać, np. zimą podgrzewamy do 21-22 st ale latem zaczynam chłodzić dopiero od 24-25 st (według powiedzenia "jak jest zima to musi być zimno" i analogicznie "jak jest lato ....") :)
6. jak miałaby wyglądać praca z 2 termometrami? osobno warunki temp podłogi i osobno powietrza? czy jakieś priorytety?
7. Osobiście nie widzę potrzeby ustawienia min/max temp podłogi. Te systemy grzewcze, z którymi mam do czynienia same w sobie mają zabezpieczenia przed przegrzaniem podłogówki ale może w starszych systemach tego nie ma
8.
Tryb "wakacje" - ustawienie niższej temperatury na czas dłuższej nieobecności.
- przy chłodzeniu rozumiem wyłączenie chłodzenia w ogóle w takim trybie

W tej chwili tak jak napisałem w pkt. 1 korzystam z termostatów @elmaya w ten sposób, że steruje automatycznie w określonych godzinach (np. 5-14) natomiast później harmonogram go wyłącza w tryb manual-off. Zawsze zdalnie mogę go wyłączyć, zmienić harmonogram. Oczywiście jeżeli braknie sieci to wszystko się posypie i w zasadzie to jest największa wada tego rozwiązania.
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Sun Jun 13, 2021 9:27 pm 2. według mnie tryb "wakacje" (i przełącznik "manual/auto") powinien być dostępny zdalnie - niekoniecznie z terminem zakończenia wakacji. Ja wykorzystuję suplę do sterowaniem ogrzewaniem/chłodzeniem w pracy i może się zdarzyć, że w niedzielę się rozchoruję więc opcja włączenia "wakacji" zdalnie wydaje się dość istotna. Tak samo powrót do domu z wakacji w terminie innym niż pierwotnie zaplanowany (choroba, zdarzenie losowe, etc.).
Idea jest taka, że sterujesz tym z telefonu. To czy wakacje mają "termin" czy nie, określasz samemu. Można to też w dowolnym momencie zmienić.
YoMan wrote: Sun Jun 13, 2021 9:27 pm 4. obsługa czujników typu BMP, SHT - skoro i tak już byłby montowany (bo taki kaprys, żeby kontrolować wilgotność) to go wykorzystać, żeby nie dublować urządzeń i czujników
Każdy termometr podłączony do termostatu, który jest zintegrowany z Suplą będzie działał.
YoMan wrote: Sun Jun 13, 2021 9:27 pm 5. dlaczego podział na grzanie lub chłodzenie? Nie dałoby się połączyć? jeżeli mamy w pomieszczeniu klimę to niech jedno urządzenie utrzymuje zadaną temperaturę - co prawda robią się komplikacje bo te temperatury nie będą się pokrywać, np. zimą podgrzewamy do 21-22 st ale latem zaczynam chłodzić dopiero od 24-25 st (według powiedzenia "jak jest zima to musi być zimno" i analogicznie "jak jest lato ....") :)
Sterownik do klimy to nie jest prosty termostat. Poza trybami grzanie/chłodzenie/auto ma też osuszanie i wiatrak. Chętnie bym sterowanie klimą widział w Supli, ale może zacznijmy od termostatu ;)
YoMan wrote: Sun Jun 13, 2021 9:27 pm 6. jak miałaby wyglądać praca z 2 termometrami? osobno warunki temp podłogi i osobno powietrza? czy jakieś priorytety?
7. Osobiście nie widzę potrzeby ustawienia min/max temp podłogi. Te systemy grzewcze, z którymi mam do czynienia same w sobie mają zabezpieczenia przed przegrzaniem podłogówki ale może w starszych systemach tego nie ma
Kable/maty/folie grzewcze nie mają zabezpieczeń przed przegrzaniem posadzki. Termostaty w takich zastosowaniach muszą być wyposażone w drugi termometr, który pilnuje temperatury podłogi.
Natomiast możliowść ustawienia "minimalnej" temperatury podłogi jest bardzo komfortową funkcją, gdy masz np. płytki w domu, albo zależy Ci na ciepłej podłodze w łazience.
Termometr podłogowy pilnuje temperatury podłogi, a ten drugi temperatury w pomieszczeniu. Działa to mniej więcej tak:
1. Jeśli jest ustawiona minimalna temperatura podłogi, a obecnie jest chłodnieszja -> włączamy grzanie
2. Jeśli temp. podłogi jest >= max temp podłogi -> wyłączamy grzanie
3. Jeśli temepratura w pokoju jest niższa niż zadana -> włączamy grzanie (pod warunkiem nie przekraczania max temp. podłogi)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

No i super :)

co do klimy to faktycznie ciężko .... ostatnio walczyłem z dwoma i jedyne co mi się udało włączanie przy ustalonych parametrach (na pilocie bądź sterowniku) np. 24 stopnie a termostat ją włącza przy 25 i wyłącza przy 23 czyli uruchamiam tylko poza granicami, które ona sama pilnuje.
Z pierwszą było łatwo, bo wlutowałem się pod fizyczny przycisk on/off. Informacja zwrotna z przekaźnika od wentylatora ;)
Przy drugiej było gorzej, bo opcja włącz/wyłącz jest na panelu dotykowym, który do tego się wygasza. Wykorzystałem więc tryb AUTO, który ma ustawione 24 stopnie a realnie 26 i oszukałem termistor :( troche chamskie podejście ale "jeżeli coś jest głupie ale działa to nie jest głupie" :)

A walczyłem na różne sposoby łącznie z softem elmaya do sterownia przez IR ;)
YoMan

Koledzy, czy w kwestii termostatu coś się dzieje?
Jest jakaś szansa, że przed kolejnym sezonem grzewczym zostanie wdrożona ta funkcjonalność?
Gang

Brzmi pięknie, opisane funkcje to więcej niż trzeba.
Czy zamel coś przygotowuje pod to? Czy na razie do testowania na DIY?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”