Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

U mnie zdarzają się odczyty których AI nie jest w stanie poprawnie przetworzyć ale już nie ma problemów zatwierdzania błędnych odczytów i generowania przez to dużych pików jak to było na początku. Jak na fazę testów jestem zadowolony ale jako produkt komercyjny nie niestety przekonany czy to już ten etap, pewnie znalazło by się sporo ardzoej wymagających klientów którzy mieli by poniekąd słuszne pretensje do funkcjonowania tego rozwiązania.

Screenshot_20250401_164926_SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wladziu22

Faktycznie przekłamanie masz na ostatniej cyfrze. Ale AI musi się nauczyć. Dodatkowo czerwone pola nie są ważne więc powinno być to również uwzględnione.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

wladziu22 wrote: Thu Apr 03, 2025 6:02 am Faktycznie przekłamanie masz na ostatniej cyfrze. Ale AI musi się nauczyć. Dodatkowo czerwone pola nie są ważne więc powinno być to również uwzględnione.
Czemu czerwone pola nie są ważne?
To po prostu wartość po przecinku.

W poprzednim poście kamera jest dość krzywo i dodatkowo prostokąt wg mnie zbyt mocno obcięty, bo nie widać całych cyfr.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Nie wniosek wiele, od ostatniej zmiany stały bezbłędny pomiar, bez plików. Jestem mega zadowolony.
Screenshot_20250403-162731.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

ERGOenergia wrote: Mon Mar 31, 2025 5:01 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 31, 2025 4:26 pm
klew wrote: Mon Mar 31, 2025 4:16 pm

U Ciebie jakość zdjęć jest dość słaba i ostatnia cyfra jest często do połowy wycięta. Może spróbuj kamerę inaczej ustawić i dać większy prostokąt?
Krzysztof, czego to ja już nie próbowałem ;-) Licznik jest w głupim miejscu, do tego w środku brudny (z zewnątrz wyczyściłem). Ogólnie warunki do odczytu bardzo trudne. W tym ustawieniu miałem już tak, że dwa tygodnie pokazywał zużycie bez problemu, później przestał, następnie był ten przestój, gdzie wielu osobom nie czytało, później znowu zaczął czytać idealnie (po resecie), a teraz znowu czyta jak chce. W tym tygodniu będę zmieniał mu mocowanie, bo wymyśliłem jak to zrobić wykorzystując tylko część tego oryginalnego. Mam też w końcu miejsce, bo sezon grzewczy się kończy i paliwa ubyło, wiec jest się gdzie ruszyć (przedtem było ciasno).
Hej, mieliśmy czasem kamerki ze źle ustawionym obiektywem - była taka partia, jak chcesz to wyślemy ci wersję z dobrze ustawioną. Bo ta jakość jest mega kiepska. Ewentualnie można trochę przekręcić obiektyw i to pomaga. Jak chcesz daj znać to ci wyślę nową sztukę elektroniki.
No to jestem po wymianie modułu. I napiszę tylko jedno: RE-WE-LA-CJA! Obraz ostry, jak nigdy przedtem. Na 10 ostatnich odczytów 9 na zielono, ale ten jeden pomarańczowy też jest OK. Ile ja się nakombinowałem, naustawiałem i porobiłem zdjęć, a okazało się, że po prostu kamerka w module była wadliwa. Najlepsze jest to, że próbowałem wcześniej przekręcić obiektyw, ale to nic nie dało. Za to ta przesłana do mnie teraz kamera "ostrzy" idealnie od momentu montażu, bez żadnych kombinacji.
W każdym razie chciałbym tutaj bardzo podziękować @ERGOenergia za bardzo profesjonalne podejście do tematu i natychmiastową reakcję (wysłanie nowego modułu). W zasadzie, to powinienem zacząć testowanie od nowa, bo przynajmniej połowa moich poprzednich uwag jest nieaktualna ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
wladziu22

klew wrote: Thu Apr 03, 2025 7:41 am
wladziu22 wrote: Thu Apr 03, 2025 6:02 am Faktycznie przekłamanie masz na ostatniej cyfrze. Ale AI musi się nauczyć. Dodatkowo czerwone pola nie są ważne więc powinno być to również uwzględnione.

W poprzednim poście kamera jest dość krzywo i dodatkowo prostokąt wg mnie zbyt mocno obcięty, bo nie widać całych cyfr.
Mam na myśli to, że nie informuje się np wodociągów o tych polach po przecinku. Tylko pelne m3/kubiki podaje się.
Tak czy inaczej pelne kubiki też będą wolno kręcić się, więc b. powolna zmiana będzie widoczna na wielu zdjeciach. Stąd też wniosek że AI musi poznac ten etap przejściowy między kolejnymi cyframi.
Zibi_007

wladziu22 wrote: Sat Apr 05, 2025 9:29 am
klew wrote: Thu Apr 03, 2025 7:41 am

Mam na myśli to, że nie informuje się np wodociągów o tych polach po przecinku. Tylko pelne m3/kubiki podaje się.
Tak czy inaczej pelne kubiki też będą wolno kręcić się, więc b. powolna zmiana będzie widoczna na wielu zdjeciach. Stąd też wniosek że AI musi poznac ten etap przejściowy między kolejnymi cyframi.
Tutajj nie o wodociągi chodzi, a raczej o informację o zużyciu w litrach. Wielu osobom się to przydaje. Ja mam liczydła w m3 i na pewno kolejna wymiana licznika będzie na taki ze zużyciem litrowym na głównym liczydle. Ustawię sobie w przyszłości na tym alarm o ponadnormatywnym zużyciu (możliwym wycieku). I dlatego wszystkie cyfry są ważne. Te po przecinku też.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
wladziu22

OK. To ma sens jak zamierzasz pojedyncze litry mierzyć w odpowiednim okresie czasu. Przy pęknięciu jakiś większej rury w domu licznik litrów będzie kręcił się jak głupi kołowrotek ;) pytanie czy to AI wykryje. Pewnie wchodzi w to również parametr częstotliwości robienia zdjęć.
Przykład, moje zraszacze ogrodowe 4x sekcje po 4 zraszacze w 35 min potrafią wytryskać 1m3 wody, wiec cyferka litrów kreci się dość żwawo.

Niemniej sam myślę o taki ostrzegaczu, że coś jest nie halo z licznikiem, tzn że jest potencjalny wyciek. Taka kamerka na pewno jest lepsza niż dodatkowe coś w linii przyłącza, bo nie ingeruje w licznik i w przyłącze/rury wodne.
Zibi_007

wladziu22 wrote: Sat Apr 05, 2025 8:03 pm OK. To ma sens jak zamierzasz pojedyncze litry mierzyć w odpowiednim okresie czasu. Przy pęknięciu jakiś większej rury w domu licznik litrów będzie kręcił się jak głupi kołowrotek ;) pytanie czy to AI wykryje. Pewnie wchodzi w to również parametr częstotliwości robienia zdjęć.
Przykład, moje zraszacze ogrodowe 4x sekcje po 4 zraszacze w 35 min potrafią wytryskać 1m3 wody, wiec cyferka litrów kreci się dość żwawo.

Niemniej sam myślę o taki ostrzegaczu, że coś jest nie halo z licznikiem, tzn że jest potencjalny wyciek. Taka kamerka na pewno jest lepsza niż dodatkowe coś w linii przyłącza, bo nie ingeruje w licznik i w przyłącze/rury wodne.
Do tego oczywiście dochodzą czujniki zalania i zawory zamykające dopływ np. po wykryciu zalania lub nadmiernego zużycia.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

wladziu22 wrote: Sat Apr 05, 2025 8:03 pm OK. To ma sens jak zamierzasz pojedyncze litry mierzyć w odpowiednim okresie czasu. Przy pęknięciu jakiś większej rury w domu licznik litrów będzie kręcił się jak głupi kołowrotek ;) pytanie czy to AI wykryje. Pewnie wchodzi w to również parametr częstotliwości robienia zdjęć.

Przy odczycie teraz co godzinę widzę że gdzieś mi coś przepuszcza , pewnie kibel , bo widać różnicę 1-2litry nawet jak mnie nie ma w domu 😉

Return to “Ogólna dyskusja”