Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

pzygmunt

Od dłuższego czasu zauważamy pewien problem polegający na tym, że nie do wszystkich liczników wody i gazu da się podłączyć nakładkę zliczającą impulsy. W między czasie zgłosiła się do nas firma Ergo, która jak się okazuje pracuje na zbudowaniem urządzenia do odczytu liczników za pomocą kamery video. Na chwilę obecną dysponują gotową konstrukcją w postaci kamery, obudowy i mocowania. Całość oparta o ESP32 CAM, a docelowo o dedykowaną elektronikę. Podchwyciliśmy temat i postanowiliśmy nawiązać współpracę mającą na celu zbudowanie kompleksowego rozwiązania. Pomysł w teorii jest prosty. Urządzenie robi zdjęcie i przesyła je do chmury. OCR czyta zdjęcie i przesyła wynik do urządzenia, a to za pośrednictwem funkcji licznika impulsów informuje Suple o stanie licznika. No i tu zaczynają się schody. Dostępne na rynku rozwiązania OCR mają niewystarczającą skuteczność, a w dodatku są zbyt drogie. Pomyśleliśmy..., dlaczego by nie wytrenować sztuczną inteligencję do czytania danych ze zdjęć, szczególnie teraz gdy tak dużo się o niej mówi. Tak też zrobiliśmy. Wstępnie wytrenowaliśmy model na podstawie zebranych na własną rękę zdjęć i to z całkiem dobrymi rezultatami. Niemniej jednak ilość zebranych danych jest jeszcze zbyt mała i w tym miejscu chcielibyśmy zwrócić się do Was o pomóc. Szukamy osób, które zechciałby zamontować nad swoimi licznikami (póki co wody) urządzenie prototypowe Cam Meter, dostarczone przez firmę Ergo. Po instalacji pozostałoby tylko wprowadzenie ustawień i to wszystko. Sama konfiguracja jest dość prosta i sprowadza się do wykadrowania zdjęcia za pomocą dedykowanego narzędzia dostępnego na cloud.supla.org i zaznaczeniu obszaru liczydła. Oczywiście wszelkie uwagi z montażu, procesu konfiguracji itd. mile widziane. Mając zdjęcia z wielu liczników, wykonywane automatycznie co kilkadziesiąt minut, jesteśmy wstanie dotrenować sztuczną inteligencję, która zagościła również w Supli. Chętnych do udzielenia nam pomocy prosimy o wysłanie zdjęcia licznika wody na adres kontakt@ergoenergia.pl. Dalej będzie się z Wami kontaktować firma Ergo, która dostarczy Wam potrzebny sprzęt i udzieli szczegółowych informacji co dalej należy z nim zrobić. Z góry dziękujemy za zaangażowanie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

Wysłałem.
Mam nadzieje, że nakładka radiowa nie będzie tu przeszkodą.
Cyfry widać.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Patryk wrote: Fri Sep 13, 2024 3:23 pm Wysłałem.
Mam nadzieje, że nakładka radiowa nie będzie tu przeszkodą.
Cyfry widać.
Mam identyczny i ocr radzi sobie całkiem dobrze
adrian4477

Pomożemy ;)
Brzmi ciekawie, chętnie bym przetestował.
cinas

Mogę zamontować mam w domu 5 liczników , mogę zamienić po czasie
Zibi_007

Zgłaszam się. Zaraz wyślę zdjęcie na podany adres.
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
rafalekkalwak@wp.pl

Też mogę sprawdzić apator 16-2 i nawet porównać z rozwiązaniem radiowym .

Rozumiem że to jest to:
https://github.com/jomjol/AI-on-the-edge-device
Tylko z obudową i podpięte do Supli ? 😁
Hektorek

Mam moduł DIY ale przekłamuje dlatego zgłosiłem swoją kandydaturę.😀
Pozdrawiam:
Sławek
klew

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Fri Sep 13, 2024 4:53 pm Też mogę sprawdzić apator 16-2 i nawet porównać z rozwiązaniem radiowym .

Rozumiem że to jest to:
https://github.com/jomjol/AI-on-the-edge-device
Tylko z obudową i podpięte do Supli ? 😁
Nie. To jest z siecią neuronowa odpaloną na esp.
U nas odczyt jest realizowany przez dedykowany serwer. ESP praktycznie tylko fotki robi
Yepestis

Czy muszą być odpowiednie warunki oświetleniowe czy też jest tam lampa błyskowa doświetlającą zdjęcie, mam licznik zamknięty w ciemnościach absolutnych czy da radę?

Return to “Ogólna dyskusja”