"Po screenie widać że masz internet mobilny.
Jak nie masz wykupionego zewnętrznego IP to nie połączyć się przez internet z serwerem."
OK, rozumiem. Niedługo zmieniam na światłowód. Czy to rozwiąże problem?
"Hmm, nie do końca rozumiem to pytanie
To co opisane w tym poradniku to uruchomienie własnej instancja serwera Supli. Do niej podłączasz wszystkie urządzenia wykonawcze."
Faktycznie - "zagalopowałem się"
Czy jeśli nie skorzystam z serwera supli na Rpi, to będę mógł używać Supla virtual device?
Pozdrawiam
tijo wrote: Sun Mar 15, 2020 6:54 pm
Jako że padła mi karta microSD postawiłem na SSD...teraz to dopiero śmiga!!
Jaką miałeś kartę i po jakim czasie uzywania nastąpił zgon?
zwykła...16GB, ale ona nie padła całkiem tylko się coś sypnęło ale dla bezpieczeństawa olałem temat i postawiłem na SSD, koszt takich dysków wcale nie jest kosmicznie duży...
RPI 4b+
Docker version 19.03.9, build 9d98839
docker-compose version 1.24.1, build 4667896 (wcześniej próbowałem 1.25.5 build unknown)
Porty 80/443/2015/2016 otwarte i sprawdzone
Problem z SSL. Mianowicie letsencrypt nie pobiera certyfikatów do folderu nginx-data/certs. Folder jest pusty
W nginx-data/conf.d/default.conf jest(nie sugerujcie się domeną ):
Cześć,
jestem nową osobą na forum. Do tej pory wyłacznie czytałem posty w poszukiwaniu rozwiazwiązań problemów, zawsze z sukcesem, dziekuję wszystkim za mega wkład i wiedzę. Do tej pory zasupliłem już ok 30 właczników różnego rodzaju, kilka przerobiłem na beznapięciowe, postawiłem serwer HA na Ubntu i bawię się aktualnie w automatyzacje. Niestety w miarę wzrostu liczby włączników stabilność HA spadła dramatycznie, w chwili obecnej automatyzacje notorycznie nie updatują właczników. Niektórzy na forach sugerują zmianę barw z supli na inne rozwiązanie, niestety wolałbym tego uniknąć, większość właczników mam Supla Mini, które nie są łatwe i szybkie w flashowaniu. Czytając forum postanowiłem posadzić dockera i przemigrować suple z clouda publicznego na lokalnego. Posadziłem suplę i przerzuciłem wiekszość przełączników. Generalnie korzystam z łącza mobilnego bez IP i możliwosci użycia DDNS, nie planuję obecnie wystawiać usług na zewnątrz (zresztą jeszcze nie wiem jak to zrobić przy moim dostawcy netu). Chciałem więc korzystać z lokalnej supli i HA po IP sewera ubuntu (standalone). Niestety nadziałem się na problem integracji tokena z lokalną suplą. Z logów wynika, że HA oczekuje połaczenia po SSL, z tego co czytam, nie można wystawić certyfikatu na IP, czy ktoś ma pomysł/rozwiązanie jak zintegrować lokalną suplę sandalone z HA?
Wezmę udział w Supla Offline Party 2023. Weź udział i Ty.