ESP8266 Primary GUI - Termostat

krycha88
Been thanked: 5 times

Duch__ wrote: Tue Jan 14, 2020 4:46 pm Rezystory do przetestowania:
4k7
3k3
2k2
1k
470 <- u mnie na tym chodzi 13 czujników DS18b20 (przewody od 5 do 20 metrów).
Może przypiąć to FAQ, ale ludzie i tak szukajki nie używają ;-)
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88

Maniek913 wrote: Tue Jan 14, 2020 5:14 pm Problem w tym że zachęcony testami "na stole" zbudowałem sobie fajny gadżet : https://www.youtube.com/watch?v=6ooas9LRzUI który łączy potrzebne funkcje w kuchni (załączenie oświetlenia blatu, wskazywanie temp, wilgotności i ciśnienia w kuchni i przy okazji wizualizuje temperatury w domu,a po zabudowie jest problem. Teraz mam "dziurę" w osprzęcie :lol: i pretensje żony :cry:
Może w kuchnie nie potrzebujesz aż 11 wskazań z czujników ;)
Maniek913

Nie , ale gdzieś to trzeba przecież zabudować, a tam w tej puszce mam akurat linię 1_Wire do sieci DS-ów i świetny zasięg WiFi
drixster

Witam. Czy można zrobić z tego termostatu termostat różnicowy?? do kolektora solarnego wodnego?
drixster
piotrekk

Czy dodając kolejny przekaźnik (by nie montować dodatkowo kolejnego modułu ) wystarczy wkleić ?

Code: Select all

void supla_board_configuration(void) {

//  if (Modul_tryb_konfiguracji == 2) return;
  SuplaDevice.addRelay(5, true);
  add_Relay_Button(VIRTUAL_PIN_THERMOSTAT_AUTO, PIN_BUTTON_AUTO, INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE);
  SuplaDevice.addRelayButton(VIRTUAL_PIN_THERMOSTAT_MANUAL, PIN_BUTTON_MANUAL, INPUT_TYPE_BTN_BISTABLE, RELAY_FLAG_RESET);
  SuplaDevice.addRelayButton(VIRTUAL_PIN_SET_TEMP, INPUT_TYPE_BTN_NONE, INPUT_TYPE_BTN_BISTABLE, RELAY_FLAG_RESET);
  SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
chciał bym wstawić przekaźnik do sterowania zaworem na gpio5 bez możliwości zmiany go w trybie konfiguracji
wrobel111

Pracuję nad modernizacją tego termostatu. Zrealizowałem juź bezprzewodowy odczyt temperatury za pomocą modułu radiowego NRF24L01. Obecnie pracuję nad dodaniem wyświetlcza oled.

Natchnęło mnie jednak do przemyśleń która opcja będzie lepsza i bardziej rozwojowa:
a) jeden moduł esp z oled + termometry bezprzewodowe w każdym z pomieszczeń - przekazywanie temperatur drogą radiową (opcjonalnie przewodowo)
b) po jednym z modułów esp z oled oraz termometrem w każdym z pomieszczeń - przekazywanie sygnału do pieca drogą radiową ( opcjonalnie przewodowo)

W nawiasach ująłem opcję gdyż w obecnym mieszkaniu nie mam jak położyć przewodów. W późniejszym terminie, po wybudowaniu domu, mógłbym to zrobić przewodowo .
Obecnie bardziej rozwojowe wydaje mi się opcja b.
A Wy co o tym sądzicie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robik

Można poprosić o bin-a tego softu na ESP8285 dla Sonoff ?
Dawid84

Tez prosze jesli mozna bin-a na ESP8266 i jeszcze jakis schemat jak podlaczyc oled.
Pozdrawiam
Dawid
krycha88

Czytajcie pierwszy post.
Dawid84

wrobel111 wrote: Sun Feb 16, 2020 12:57 pm Pracuję nad modernizacją tego termostatu. Zrealizowałem juź bezprzewodowy odczyt temperatury za pomocą modułu radiowego NRF24L01. Obecnie pracuję nad dodaniem wyświetlcza oled.

Natchnęło mnie jednak do przemyśleń która opcja będzie lepsza i bardziej rozwojowa:
a) jeden moduł esp z oled + termometry bezprzewodowe w każdym z pomieszczeń - przekazywanie temperatur drogą radiową (opcjonalnie przewodowo)
b) po jednym z modułów esp z oled oraz termometrem w każdym z pomieszczeń - przekazywanie sygnału do pieca drogą radiową ( opcjonalnie przewodowo)

W nawiasach ująłem opcję gdyż w obecnym mieszkaniu nie mam jak położyć przewodów. W późniejszym terminie, po wybudowaniu domu, mógłbym to zrobić przewodowo .
Obecnie bardziej rozwojowe wydaje mi się opcja b.
A Wy co o tym sądzicie?
Masz moze soft oraz schemat jak podpiac oled do tego termostatu, jesli masz to prosze o bin
Pozdrawiam
Dawid

Return to “Projekty użytkowników”