Brak głosowego zamykania bramy

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Odłącz IN1 oraz IN2 z SBW i sprawdź, czy także musisz wcisnąć 2x przycisk do zamykania. Jeśli tak, to trzeba będzie zmienić tryb działania bramy zgodnie z tym, co proponował @lesny8.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Generalnie jak ustawiasz liczbę prób min 2 to serwer po minucie ponowi rozkaz zamykania i brama się zamknie. Tak czy siak open-a nie działa w trybie krok-po-kroku.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Galaxiac pisał, że ma ustawione na bramie automatycznie zamykanie po 30 s, więc Supla nie zdąży ponowić, jeśli sprawdza co 60 s ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Galaxiak

Panowie sukces :D
Właśnie zmieniłem logikę w napędzie i działa jak należy. Była ustawiona na AP zmieniłem na S i też się sama zamyka po ustawionym czasie. Wydaje mi się, że jedyna różnica jaka teraz jest to taka, że kiedy brama się zamyka to wcześniej wystarczył 1 klik żeby się cofnęla, a teraz trzeba kliknąć 2x.
Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość 🍻

Jedyny mankament, który w sumie mi nie przeszkadza to to, że w aplikacji ikona furtki cały czas pokazuje się jako otwarta ale tego chyba nie da się zmienić bez dodatkowego czujnika?
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Tak też obstawiałem, że miałeś ustawioną logikę na A lub AP ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
pzygmunt

W aplikacji powinieneś widzieć przynajmniej dwa stany. "Zamknięte" - jeśli brama zamknięta i "otwarte" jeśli brama otwarta.
Galaxiak

pzygmunt wrote: Wed May 18, 2022 4:19 pm W aplikacji powinieneś widzieć przynajmniej dwa stany. "Zamknięte" - jeśli brama zamknięta i "otwarte" jeśli brama otwarta.
Ikona kanału bramy tak właśnie pokazuje ale kanał furtki który odpowiada za otworzenie bramy na określoną szerokość cały czas jest z ikoną otwartą niezależnie czy brama zamknięta czy otwarta do połowy lub całkowicie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Odłącz czujnik furtki i zmostkuj IN1 z IN2.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Kolego @Galaxiak wyżej pisałeś, że dodałeś drugi czujnik do kanału bramy jako czujnik pośredniego otwarcia.
Tym samym masz teraz 3 stany bramy, a nie 2:
  • Zamknięta gdy zamknięta,
  • 50% w trakcie ruchu bramy lub gdy uchylona,
  • Otwarta gdy otworzy się do końca.
Fizyczne czujniki położenia bramy są na końcach listwy zębatej, czyli w skrajnych punktach.

Generalnie to gdyby SBW miał 3 wejscia na 3 czujniki to by można było z tych dwóch fizycznych czujników położenia bramy mieć 3 stany bramy i jeden furki, ale są tylko 2 wejścia więc, albo masz 3 stany dla bramy, albo dwa stany dla bramy i jeden do furtki.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Galaxiak

Tak też rozumowałem dlatego pisałem, że mi to nie przeszkadza. I tak stan otwarcia pokazuje mi ikona bramy gdy otwieram ją z przycisku furtki.
Panowie temat uważam za wyczerpany, jeszcze raz dzięki za fachowe porady i pomoc, myślę, że jeszcze będę jej potrzebował w niedalekiej przyszłości gdy będę walczył z zainstalowaniem SBW do fizycznej furtki o co już pytałem w wątku z domofonem Kenwei.
Pozdrawiam i wszystkiego najtańszego 😁🍻

Return to “ZAMEL SBW-02”