Także miałem nie zabierać głosu i robić Off-topic, ale temat jest dosyć poważny. A Forum ma mieć - moim zdaniem - także walor edukacyjny.
Drogi @Karol503 , jako zawodowy elektryk nie powinieneś w ogóle pisać takich treści, jakie tu napisałeś. Po coś zostały określone progi dopuszczalnego napięcia dotykowego długotrwałego (dawniej napięcie bezpieczne). Dla przypomnienia te progi to do 50 V dla prądu przemiennego (AC) oraz do 120 V dla prądu stałego (DC). Więc 230V (AC) to ponad 4 razy więcej.
Znane są przypadki bardzo krótkotrwałego porażenia napięciem 230V w obrębie jednej ręki, które zakończyły się śmiercią. Wystarczy, że taka osoba miała wadę ukrytą serca, a nawet o tym nie wiedziała. Więc to, że Ciebie prąd poraził ileś tam razy i żyjesz, nie oznacza, że dotyczy to wszystkich ludzi. Można sobie wyobrazić, że ktoś, kogo nigdy nie poraził prąd, może w odruchu przestrachu uderzyć się o coś głową i również stracić życie. Takich przykładów można mnożyć.
Moje zdanie jest takie, że zawodowemu elektrykowi nie wypada pisać oficjalnie takich rzeczy.
Ps.
Pracuję 37 lat w "dużej energetyce". Co prawda nie jako elektryk, lecz w ICT. Ale uprawnienia E+D do 1kV muszę mieć. Choćby po to, aby móc wejść np. do pomieszczenia rozdzielni elektrycznej. Pozwoliłem sobie podzwonić po kilku kolegach elektrykach z pytaniem, kiedy ostatnio poraził ich prąd (pytałem o napięcie 230V, a nie o wysokie napięcia). Każdy odpowiedział, że nie zdarzyło mu się to w pracy zawodowej. Raczej były to czasy szkoły i majsterkowania.
sonoff PowR316 Origin - supla?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dobra, panowie, kończymy tego offtopa. Każdy powiedział to co wiedział
. Myślę, że każdy, kto się wypowiadał, przedstawił swój punkt widzenia.
Przy ingerencji w elektronikę urządzeń, szczególnie na 230 V, trzeba mieć odpowiednią wiedzę. Najlepiej się w takie coś nie bawić, bo to nie jest bezpieczne. Jest wiele urządzeń na 5-24 V, które można wykorzystać do realizacji swoich pasji, hobby i do edukacji.
W dalszej rozmowie, proszę o powrót do meritum sprawy.
Przy ingerencji w elektronikę urządzeń, szczególnie na 230 V, trzeba mieć odpowiednią wiedzę. Najlepiej się w takie coś nie bawić, bo to nie jest bezpieczne. Jest wiele urządzeń na 5-24 V, które można wykorzystać do realizacji swoich pasji, hobby i do edukacji.
W dalszej rozmowie, proszę o powrót do meritum sprawy.
Najlepsze suple dla Twojego domu