Od wersji 25.03 wszystkie termostaty powinny mieć histerezę min 0,2 czyli +-0,1.
Ustawienia Boxa
-
noobob
Siema ponownie.
Zostałem zmuszony do ponownego uruchomienia Boxa, ponieważ na nowym telefonie apka Auraton Pulse wysrywa się. I już mam wkurwa. Dlaczego to żyje własnym życiem i robi co chce i kiedy chce?
Układ się nie zmienił. 3 strefy grzewcze.
1 Heater Controller do uruchomienia źródła grzewczego.
Strefa 1 - 1 Heat Monitor, 3 Radiator Controller
Strefa 2 - 1 Heat Monitor, 1 Radiator Controller
Strefa 3 - 1 Heat Monitor, 1 Radiator Controller
HM mają mierzyć temp., RC włączają HC.
Dlaczego HC staje się "niedostępny", jeśli w RC ustawię włącznik jako HC? Dla każdego RC termostatem nadrzędnym jest HM.
Ponadto zauważyłem, że niektóre urządzenia stają się po prostu niedostępne i nic się nie da z tym zrobić. Muszę parować wszystko od nowa.
Zostałem zmuszony do ponownego uruchomienia Boxa, ponieważ na nowym telefonie apka Auraton Pulse wysrywa się. I już mam wkurwa. Dlaczego to żyje własnym życiem i robi co chce i kiedy chce?
Dlaczego HC staje się "niedostępny", jeśli w RC ustawię włącznik jako HC? Dla każdego RC termostatem nadrzędnym jest HM.
Ponadto zauważyłem, że niektóre urządzenia stają się po prostu niedostępne i nic się nie da z tym zrobić. Muszę parować wszystko od nowa.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Jeśli ponownie uruchomiłeś boxa to zaktualizowałeś go do najnowszej wersji ?noobob wrote: Sat Mar 15, 2025 6:14 pm Siema ponownie.
Jeśli tak to teraz daj czas bramce na aktualizację urządzeń wykonawczych i sprawdź czy na RC, HM i HC masz najnowsze softy, wtedy dopiero zacznij obserwację.
Tu nic nie żyje swoim życiem tylko pracuje tak jak ma pracować.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
noobob
Zawsze uwielbiam pytania o najnowszy soft... Tak, poza tym to ustrojstwo samo się aktualizuje. I nadal nie wiem dlaczego HC staje się niedostępny. Nie mam przez to ogrzewania i zaczyna robić się chłodno...
-
noobob
Obecnie to problem polega na tym, że kocioł się włączy, ale po obniżeniu temp. nie wyłącza się, ponieważ HC nie reaguje. Muszę go odpiąć od RC i wtedy się rozłącza. Wcześnie nawet HC nie chciał się włączyć, a nic nie zmieniałem, więc tak - uważam, że żyje własnym życiem.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Nie aktualizuje się samo, HC staje się niedostępny i to jest normalne zachowanie (viewtopic.php?p=200701#p200701).noobob wrote: Sat Mar 15, 2025 6:33 pm Zawsze uwielbiam pytania o najnowszy soft... Tak, poza tym to ustrojstwo samo się aktualizuje. I nadal nie wiem dlaczego HC staje się niedostępny. Nie mam przez to ogrzewania i zaczyna robić się chłodno...
To jak już jesteś pewny że masz wszędzie najnowszy soft to pokaż jak masz to skonfigurowane bo może coś źle ustawione.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Czy aby na pewno opisujesz BOX Supli ?noobob wrote: Sat Mar 15, 2025 6:14 pm Siema ponownie.
Supla nie działa z aplikacją Auraton Pulse
Box Supli nie aktualizuje się automatycznie
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Cały czas są dodawane nowe rzeczy i poprawiane różne problemy i błędy ( tu changelog: https://updates.supla.org/?product=18/1/AURATON%20Box )
Sam Box nie aktualizuje się sam, ale już wszystkie urządzenia Auratona mają podnoszoną wersję softu do takiej, jakiej Box wymaga i to dzieje się automatycznie. Te aktualizacje powodowały, że ludzie nie wiedzieli co się dzieje, więc dodaliśmy powiadamianie o tym, że trwa aktualizacja. Z tym, że jesteśmy w trakcie wdrażania tej funkcji - Box już to ma, ale dopóki serwer, cloud i apki tego nie będą miały, to objawia się to tym, że na czas aktualizacji, urządzenie robi się offline (czerwone kropki). Myślę, że to jeszcze kwestia maks. 1 tygodnia, aby wszystkie komponenty Supli miały odpowiednie wsparcie dla tej funkcji. Po aktualizacjach będzie to wyśiwetlane tak: Będzie niebieska kropka i ikonka, na którą jak klikniesz, to będzie info o aktualizacji.
HC nie staje się "offline", tylko sterowanie termostatem na HC nie jest dostępne. W Cloud to tak powinno wyglądać: W apkach, ponownie, czekamy na update. Wyjdzie razem z tym o aktualizacjach. Kanał termostatu HC będzie na czerwono, ale będzie dodatkowa ikonka informująca o tym, że "kanał jest niedostępny, ze względu na konfigurację".
HC jest tak zbudowany, że gdy Box steruje bezpośrednio jego przekaźnikiem, to nie da się jednocześnie używać funkcji termostatu. Dlatego "kanał" termostatu jest w takich sytuacjach wyłączany. Czyli gdy ustawisz na RC, że HC jest włącznikiem pieca, to "termostat" HC staje się niedostępny.
Przekaźnik na HC zostanie wyłączony, gdy wszystkie termostaty przestaną zgłaszać zapotrzebowanie na ciepło. Nie można go ręcznie wyłączyć.
Osobiście obstawiam, że wszystkie opisane problemy wynikają z tego, że włączyłeś Boxa z nową wersją softu i on aktualizował po kolei wszystkie urządzenia (co przy tej ilości może trwać 10-15 min). W tym czasie urządzenia mogą robić się "offline" (czerwone kropki). Box powinien sygnalizować proces aktualizacji odpowiednim miganiem diody "Auraton" (bardzo szybkie miganie).
Jeśli jakieś problemy nadal występują, to zacznij od sprwadzenia raportowanego zasięgu - ikona (i) w aplikacji - patrz na siłę sygnału "węzeł mostu".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
noobob
Siema.
Faktycznie musiała być aktualizacja, ale trwało to chyba dłużej.
Jest jeden problem, który trzeba rozwiązać. HM mam ustawiony na określoną temp. i powinien wyłączyć HC po przegrzaniu o 0.2 st, ale tak się nie dzieje. Muszę podnieść temp. na max i obniżyć. Dopiero wtedy wyłącza HC. Gdzie jest przyczyna? Załączam screena.
Faktycznie musiała być aktualizacja, ale trwało to chyba dłużej.
Jest jeden problem, który trzeba rozwiązać. HM mam ustawiony na określoną temp. i powinien wyłączyć HC po przegrzaniu o 0.2 st, ale tak się nie dzieje. Muszę podnieść temp. na max i obniżyć. Dopiero wtedy wyłącza HC. Gdzie jest przyczyna? Załączam screena.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.