Sonoff - po wgraniu firmware przestały działać

hebdzik

1. Image
2. Image
3.Image
wszystkie 3 wersje QIO, DIO, DOUT
wygląda jak by sie w trybie flashowania nie uruchamiał

Image
Last edited by hebdzik on Fri Sep 15, 2017 9:58 pm, edited 1 time in total.
Zybi

Ale dlaczego nie wgrywasz firmware!
hebdzik

dziękuje wszystkim za pomoc doszedłem gdzie tkwił problem. Tak jak przypuszczałem problem był w Konwerterze USB - RS232 na układzie CH340G TTL, który nie chciał poprawnie zasilić Sonoffa, dopiero zewnętrzne zasilanie rozwiązało problem z wgraniem firmware.
siba

mariusz_70 wrote: Mon Jul 31, 2017 7:16 pm Miałem podobny problem z esp-01,na jednym anglojęzycznym forum wyczytałem że była partia modułów które do poprawnego zaprogramowania wymagały ustawienia SPI MODE na DOUT, po tej zmianie poszło od kopa
Potwierdzam powyższe. Dzisiaj miałem ten sam problem z nowo zakupionym sonoffem (po wgraniu wsadu przestał dawać znaki życia) i dopiero kilkanaście minut przeszukiwania tego forum i natrafienie na ten wątek pomogło. :D
bicker

Witam, wczoraj dostałem nowe sonoffy i mam ten sam problem
w jaki sposób podajecie zewnętrzne zasilanie (podłączenie do sieci 230 V) czy ....
besix

bicker wrote: Tue Oct 03, 2017 9:40 am Witam, wczoraj dostałem nowe sonoffy i mam ten sam problem
w jaki sposób podajecie zewnętrzne zasilanie (podłączenie do sieci 230 V) czy ....
Tak kolego podłącz sonoffa do 230V masę z programatora do masy sonoffa i RX - TX , plusa z programatora nie podajesz
bicker

besix wrote: Tue Oct 03, 2017 10:40 am
bicker wrote: Tue Oct 03, 2017 9:40 am Witam, wczoraj dostałem nowe sonoffy i mam ten sam problem
Tak kolego podłącz sonoffa do 230V masę z programatora do masy sonoffa i RX - TX , plusa z programatora nie podajesz
niestety cały czas to samo .....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Te oryginalne zasilacze nie bardzo nadają się do flaszowania bo powodują zakłócenia.
Jeśli masz oryginalny ftdi to wystarczy zasilić z niego - przetestowane, CP2102 mam wprawdzie, ale z sonoffami nie testowałem, też chyba powinien dać radę, CH340 i inne wynalazki niestety nie i najlepiej podać z zewnątrz zasilanie.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
bicker

slawek wrote: Tue Oct 03, 2017 6:23 pm Te oryginalne zasilacze nie bardzo nadają się do flaszowania bo powodują zakłócenia.
Jeśli masz oryginalny ftdi to wystarczy zasilić z niego - przetestowane, CP2102 mam wprawdzie, ale z sonoffami nie testowałem, też chyba powinien dać radę, CH340 i inne wynalazki niestety nie i najlepiej podać z zewnątrz zasilanie.

Mam FTDI 232 i zasilanie podałem tak jak psugerował "besix"
i nadal to samo
jakoś wcześniej nie miałem takich problemów i nie wiem skąd się wzięły...
slawek

Jeśli masz - spróbuj z zewnętrznym zasilaczem np. 5V(przed stabilizator!) lub 3,3V, problem jest raczej na pewno z zasilaniem lub programatorem.
Spróbuj zmienić gniazdo USB...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomoc”