lukasz06 wrote: Thu Feb 20, 2025 7:48 am
Zibi_007 wrote: Wed Feb 19, 2025 3:01 pm
Bartoni wrote: Wed Feb 19, 2025 2:16 pm
Po zigbee te czujniki xiaomi i bramka Z2S działa stabilniej? Jak z zasięgiem jest lepiej?
Ciężko powiedzieć, nie robiłem dokładnych porównań. W każdym razie chodzą kilka (niektóre kilkanaście) dni i wszystko jest OK. Łącznie 9 sztuk. Co do zasięgu - zależy czego użyłeś na bramkę. Na C6 mini jest tak sobie, ale po dodaniu drucika do antenki - dużo lepiej. Na normalnym C6 np. N8 łapie przez dwie ściany, za to z grubym stropem potrafi mieć problem. Ja to rozwiązałem zwiększając ilość bramek - takie C6 mini można kupić za ok. 10 zł, więc koszt żaden
Zibi, nie wiem czy to do końca dobre rozwiązanie, żeby iść w ilość. Jednak dodając kilka bramek zapychamy sieć wifi jakby nie było. Chyba, że ma się porządny router, który obsłuży ok 100 urządzeń

, ja niestety takiego nie mam i zaczyna mi brakować miejsca. Powiem, tak po ustawieniu tej anteny w Xiao, mam teraz zasięg Zigbee w całym domu, Po prostu rewelka Zastanawiam się nad przeniesieniem reszty do Zigbee i zrezygnować z Ble, chociaż nie mam z nimi raczej problemu. Nie wiem tylko ile urządzeń taka bramka obsłuży. No i proces jest chyba nie odwracalny przez ota.
U mnie, przy trzech kondygnacjach (grube ściany, betonowy strop) nie ma innego wyjścia, jak iść w ilość. Ten Xiao idzie do mnie i dojść nie może. Jak przyjdzie, to sprawdzę o ile jest lepiej w stosunku do samoróbki z drucikiem

W zeszłym tygodniu zlikwidowałem u siebie wszystkie urządzenia BLE i przeszedłem na Zigbee. Powiem krótko - jestem zadowolony.
Co do powrotu do oryginału na tych termometrach przez OTA - podobno się da, nie próbowałem. Zawsze pozostaje możliwość programowania po kablu. Osobiście nie widzę potrzeby powrotu do BLE.
U mnie, w ramach testów, bramka Z2S zarejestrowała i poprawnie obsługiwała 21 urządzeń (więcej nie miałem pod ręką). U kogoś stanęła na 13. Myślę, że tutaj znaczenie ma też ilość kanałów (taki przycisk 4F generuje ich aż 12). W każdym razie tym akurat bym się nie martwił.