Wsparcie dla Termostatu

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

krycha88 wrote: Wed Nov 22, 2023 2:17 pm
myszektbg wrote: Wed Nov 22, 2023 12:49 pm
bokk wrote: Wed Nov 22, 2023 12:12 pm

Mam to samo od wczoraj na najnowszym 7.6.15, tam gdzie były ustawione ds18b20 pokazuje -275
Czyli nie tylko u mnie :) , bo już się martwiłem że robię cos źle, albo wemos mi padł :)
U mnie też pokazuje - 275 i nie odnajduje żadnego DS-a
A adresy ds'ow wyszukujeciw i zapisujcie?
Ja robiłem jak poprzednio aktualizację i zawsze było ok. Teraz nie mogę nawet sprawdzić bo mam konflikt urządzeń a jak chce usunąć w cloud to mam komunikat
BŁĄD
Invalid channel number given: 2
krycha88
Been thanked: 5 times

bokk wrote: Wed Nov 22, 2023 3:19 pm Ja robiłem jak poprzednio aktualizację i zawsze było ok. Teraz nie mogę nawet sprawdzić bo mam konflikt urządzeń a jak chce usunąć w cloud to mam komunikat
BŁĄD
Na ten błąd nie mogę nic poradzić. Jedynie możesz wyczyścić urządzenie i wgrać soft ponownie a następnie skonfigurować soft od nowa. Ten błąd nie znaczy, że jest jakiś problem z odczytem.
https://gui-generic-builder.supla.io/
bokk

krycha88 wrote: Wed Nov 22, 2023 3:32 pm
bokk wrote: Wed Nov 22, 2023 3:19 pm Ja robiłem jak poprzednio aktualizację i zawsze było ok. Teraz nie mogę nawet sprawdzić bo mam konflikt urządzeń a jak chce usunąć w cloud to mam komunikat
BŁĄD
Na ten błąd nie mogę nic poradzić. Jedynie możesz wyczyścić urządzenie i wgrać soft ponownie a następnie skonfigurować soft od nowa. Ten błąd nie znaczy, że jest jakiś problem z odczytem.
Resetowałem urządzenie i przywracałem ustawienia fabryczne, ustawiałem wszystko od nowa i wciąż to samo. Wiem że ten błąd z usuniwciem z cloud to dopiero przy 23.11.01
kurus

YoMan wrote: Wed Nov 22, 2023 7:12 am
krycha88 wrote: Wed Nov 22, 2023 6:38 am
YoMan wrote: Wed Nov 22, 2023 12:34 am Wreszcie znalazłem chwilę czasu i zacząłem sie bawić termostatem z GG.
I wszystko poszło tak jak striptiz transwestyty: wszystko ładnie, pięknie .... a tu nagle ch... nie działają mi żadne przyciski
ani zwiększanie temp ani zmniejszanie, ani ręczny/program, przytrzymanie/klikanie ... nic
GG v. 7.6.15, przyciski monostabilne - czy jest jakiś myk, który przeoczyłem w wątku? Jeżeli nie to jutro spróbuje z innym modułem, może walnięty (chociaż przekaźnik działa OK, sterowanie z apki też)
A czy na pewno ustawiłeś poprawnie numer dla każdego przycisku na 1 przekaźnik?
Nie wykluczam zaćmienia umysłu. Robiłem to po 1 w nocy ;) sprawdzę dzisiaj jeszcze raz dokładnie
A jakich używasz przycisków?

Tych dotykowych:

Image

Wcześniej jak testowałem termostat to sprawdzałem przyciski dotykając kabelkiem od przycisku do gnd i działało ok dla wszystkich przycisków, dzis poskładałem termostat z przyciskami jak w załączniku i coś to ciężko działa załapie raz na 10 naciśnięć próbowałem wolniej szybciej i nic trochę loteria, a czasami to nie dotykałem, a temp leciała w górę czy dół jakby trzymał przycisk.. postaram się nagrać jak to wygląda i sprawdzę raz jeszcze czy na samych kabelkach jest ok bo może te przyciski sa jakieś lipne..
krycha88

bokk wrote: Wed Nov 22, 2023 3:42 pm
BŁĄD
Resetowałem urządzenie i przywracałem ustawienia fabryczne, ustawiałem wszystko od nowa i wciąż to samo. Wiem że ten błąd z usuniwciem z cloud to dopiero przy 23.11.01
Fabryczne ustawienie nie usuwają GUIDa z konfiguracji, więc musisz wyczyścić całe urządzenie.
myszektbg

Ja wgrywałem wszystko kilka razy na nowo i po prostu nie widzi żadnego DSa. A żadnej opcji wyszukiwania nie ma.
Nie mam nic poza DS 1 sztuka i przekaźnik 1 sztuka
DS podłączony do GPIO12-D6. Próbowałem na innych pinach i tez bez skutku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by myszektbg on Wed Nov 22, 2023 4:30 pm, edited 1 time in total.
bokk

krycha88 wrote: Wed Nov 22, 2023 3:54 pm
bokk wrote: Wed Nov 22, 2023 3:42 pm
Fabryczne ustawienie nie usuwają GUIDa z konfiguracji, więc musisz wyczyścić całe urządzenie.
rozebrałem termostat na części, wgrałem oprogramowanie programatorem, poskładałem na nowo i zarejestrowałem w cloud i bez zmian -275
krycha88

Jeżeli nie znajduje wam adresów to oznacza, że macie coś źle podłączone.
myszektbg

krycha88 wrote: Wed Nov 22, 2023 4:44 pm Jeżeli nie znajduje wam adresów to oznacza, że macie coś źle podłączone.
Pewnie by tak i było, ale nie jest to możliwe. Sprawdzałem 3 szt DS-a. Tak jak pisałem - wgrałem soft zwykły, nie termostat z samą obsługą 1wire pod DSa i bez zmian czegokolwiek chodzi, ale .... dopiero jak wybrałem 2 sztuki (czyli wyszło multi) to odczytał mi jednego. Nie wiem w czym problem. wszystkie DSy sprawne.
Może zaraz przeprogramuje innego wemosa, albp nodemcu i zobaczę co się dzieje.
krycha88

myszektbg wrote: Wed Nov 22, 2023 4:51 pm Pewnie by tak i było, ale nie jest to możliwe. Sprawdzałem 3 szt DS-a. Tak jak pisałem - wgrałem soft zwykły, nie termostat z samą obsługą 1wire pod DSa i bez zmian czegokolwiek chodzi, ale .... dopiero jak wybrałem 2 sztuki (czyli wyszło multi) to odczytał mi jednego. Nie wiem w czym problem. wszystkie DSy sprawne.
Wygląda na źle dobrany rezystor. Jaki dajesz?

Zobaczcie nową wersję 7.7.0
- Przeszedłem tam na nową bibliotekę OneWireNg
- Dodałem automatyczne wyszukiwanie i zapisywanie adresów przy restarcie urządzenia oraz przy zmianie ilości DSów.

Return to “GUI Generic”