Wsparcie dla Termostatu

krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

thermostat.JPG
Nawiązując do tematu viewtopic.php?t=13662

W GG spróbowałem podejść do termostatu trochę inaczej niż w tym zaproponowanym przez @klew, czyli prostota i minimalizm :) Zobaczymy jak to się sprawdzi.

Termostat jest przypisany do przekaźnika, czyli możecie dodać aktualnie 10 termostatów (ale ta liczka jest absurdalna i pewnie będzie trzeba ją zmniejszyć) - możecie się wypowiedzieć ile ona powinna wynosić.

Numer kanału termometru możecie odczytać na stronie głównej lub w cloud. Ja testowałem to tylko na termometrach wirtualnych aktualnie nie mam nic na stanie.

W Builderze pojawiła się nowa flaga SUPLA_THERMOSTAT, uwaga dodanie tej flagi spowoduje podniesienie wersji protokołu który obowiązuje tylko na https://beta-cloud.supla.org/

https://gui-generic-builder.supla.io/test.php :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/
robertklepacki94
Posts: 990
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Cześć, podgrałem termostat, i w CLOUD nie pokazuje się żaden kanał termometru, w konfiguracji nie ma też możliwości wyboru dla termometrów, jest tylko zakładka przekaźnik i konfiguracja .
Może coś robię źle ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

robertklepacki94 wrote: Sun Aug 27, 2023 3:36 pm Cześć, podgrałem termostat, i w CLOUD nie pokazuje się żaden kanał termometru, w konfiguracji nie ma też możliwości wyboru dla termometrów, jest tylko zakładka przekaźnik i konfiguracja .
Może coś robię źle ?
Dodaj przekaźnik i w jego ustawieniach ustawiasz termostat.
https://gui-generic-builder.supla.io/
robertklepacki94
Posts: 990
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 3:40 pm
robertklepacki94 wrote: Sun Aug 27, 2023 3:36 pm Cześć, podgrałem termostat, i w CLOUD nie pokazuje się żaden kanał termometru, w konfiguracji nie ma też możliwości wyboru dla termometrów, jest tylko zakładka przekaźnik i konfiguracja .
Może coś robię źle ?
Dodaj przekaźnik i w jego ustawieniach ustawiasz termostat.
Mam tylko coś takiego w ustawieniach przekaźnika, do tego momentu nie definiowałem też do którego GPIO jest podłączony np. DS18B20.
termo.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

To dodaj kanał DSa i wskaż go w termostacie, na stronie głównej przy temperaturze wyświetla się numer kanału.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4091
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Krystian, rozumiem że w tym rozwiązaniu jeśli mamy DS'a lokalnie to termostat będzie sobie czytał temperaturę z tego DS'a (jak podamy numer kanału dla tego DS'a) i będzie działał lokalnie (bez Internetu). Ale możemy podać też ID kanału z innego urządzenia?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 27, 2023 3:51 pm Krystian, rozumiem że w tym rozwiązaniu jeśli mamy DS'a lokalnie to termostat będzie sobie czytał temperaturę z tego DS'a (jak podamy numer kanału dla tego DS'a) i będzie działał lokalnie (bez Internetu). Ale możemy podać też ID kanału z innego urządzenia?
Numer kanału tam gdzie jest dodany termostat. Ale w teorii w GG można dodać linka bezpośredniego i wtedy będziesz czytał temperaturę z innego urządzenia.
https://gui-generic-builder.supla.io/
robertklepacki94
Posts: 990
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 3:48 pm To dodaj kanał DSa i wskaż go w termostacie, na stronie głównej przy temperaturze wyświetla się numer kanału.
Ok wszystko jasne, nie wyłapałem że oprócz flagi z termostatem trzeba dodatkowo zaznaczyć DS,a
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

robertklepacki94 wrote: Sun Aug 27, 2023 4:03 pm
krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 3:48 pm To dodaj kanał DSa i wskaż go w termostacie, na stronie głównej przy temperaturze wyświetla się numer kanału.
Ok wszystko jasne, nie wyłapałem że oprócz flagi z termostatem trzeba dodatkowo zaznaczyć DS,a
To nie tylko może być DS a dowolny sensor dodany w GG który pokazuje temperaturę :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
robertklepacki94
Posts: 990
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 4:10 pm
robertklepacki94 wrote: Sun Aug 27, 2023 4:03 pm
krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 3:48 pm To dodaj kanał DSa i wskaż go w termostacie, na stronie głównej przy temperaturze wyświetla się numer kanału.
Ok wszystko jasne, nie wyłapałem że oprócz flagi z termostatem trzeba dodatkowo zaznaczyć DS,a
To nie tylko może być DS a dowolny sensor dodany w GG który pokazuje temperaturę :)
Wiem wiem świetna robota , u mnie już działa :)
Ja jestem mocno nastawiony na testy chłodzenia i tu prośba o przychylenie się w tym kierunku jak znajdziesz chwilę.
viewtopic.php?p=159385#p159385

P.S. I dodatkowy termometr nie wyświetla się w aplikacji :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “GUI Generic”