A owszem

A owszem
A możesz powiedzieć jak zmienić ten główny zakres?klew wrote: Sat Aug 19, 2023 6:37 pmOk. To nie jest ten główny zakres, tylko nastawa, czyli temperatura do jakiej grzejemy (min) i do jakiej chłodzimy (max).
Poprawię ten opis.
@klew strasznie podoba mi się ten termostat. Na prawdę kawał świetniej pracy!klew wrote: Thu Aug 17, 2023 1:12 pm Jeśli ktoś się nie załapał na testowe GKW-01 (pierwszy oficjalny termostat w Supli), to nadal jest szansa, aby przetestować termostat w Supli.
Przed chwilą pojawiała się bibilioteka supla-device w wersji 23.08.01 (także na Arduino) z testowym wsparciem dla termostatów (klasa HvacBase).
Do przykładów został dodany przykład ThermostatBasic, w któym jest dodany kanał termostatu pracujący z dwoma termometrami DS18B20. Termometry można podmienić na inne dowolne kanały termometrów, jakie są wspierane w supla-device. Na cele testowe można nawet użyć wirtualnych termometrów.
Cała biblioteka jest dostępna na githubie (https://github.com/SUPLA/supla-device/r ... ag/v23.8.1)
Przyład jest dostępny tutaj: https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... tBasic.ino
Przykład działa z ESP8266 i ESP32 (dowolnym). Pamiętajcie, aby dostosować GPIO do swojego urządzenia. Nawet jeśli chcecie tylko to uruchomić na ESP32, to też poprawicie GPIO, bo w przykładzie są ustawione na ESP8266 i niektóre kolidują z ESP32.
Przykład domyślnie działa jako termostat grzewczy. Można go też przestawić na termostat chłodniczy.
Wkrótce dodam też przykład z termostatem "AUTO" (czyli grzewczo-chłodniczym).
Wkrótce postaram się więcej napisać jakie są możliwości konfiguracji i co można z tym wszystkim zrobić. Natomiast możecie też śmiało pytać - chętnie odpowiem jak coś ustawić.
Termostaty obecnie działają tylko na beta-cloud.supla.org
Jest też dostępna testowa apka na Androida (viewtopic.php?t=13663)
lukasz06 mam taki sam problem, jak sobie poradziłeś?lukasz06 wrote: Fri Aug 18, 2023 7:16 pmJa też nie wiem co to jest błąd płytki (wybierałem Esp8266, Esp 82285 i Esp32)
Prościej by było gdyby ktoś wrzucił zgrany soft
Musisz w kodzie ustawić coś takiego:Maniek913 wrote: Sun Aug 20, 2023 7:51 amA możesz powiedzieć jak zmienić ten główny zakres?klew wrote: Sat Aug 19, 2023 6:37 pmOk. To nie jest ten główny zakres, tylko nastawa, czyli temperatura do jakiej grzejemy (min) i do jakiej chłodzimy (max).Maniek913 wrote: Sat Aug 19, 2023 5:48 pm
Zakres zadanej temperatury, ustawiam na stronie konfiguracyjnej modułu
konfigO.png
Poprawię ten opis.
Code: Select all
hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(channelFunction, temperature);
hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(channelFunction, temperature);
Code: Select all
// grzanie od 5,00 do 55,00
hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT, 500);
hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT, 5500);
// chłodzenie od 2,00 do 10,00
hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL, 200);
hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL, 1000);
Ogólnie odradzamy poleganie przy termometrach na źródłach zależnych od Internetu. Natomiast nie jestem w stanie Ciebie powstrzymać przed używaniem termostatów DIY w sposób, jaki Ci się zamarzyQLQ wrote: Sun Aug 20, 2023 2:12 pm A czy przewidujecie taką funkcjonalnosc, że termostat będzie "czytał" temperaturę z innego kanału fizycznie nie połączonym termometrem z nim samym. Tzn mam na przykład czujniki Xiaomi połączone pod Cloud przez RPI. I np. zakładam zawory na grzejniki podłączam sterowanie przekaznikiem pod termostat DIY który tylko ma przekaźnik a temp ma z np linku bezpośredniego z czunika Xiaomi....?
Nie, to jest nadal błąd. Możliwe, że masz tam ustawione dwa termometry i jeden zaczął czytać, a drugi jeszcze nie.YoMan wrote: Sun Aug 20, 2023 8:09 pm @klew czy tak ma być? Temperature juz wskazuje w apce
viewtopic.php?p=159142#p159142