Termostat DIY do testowania :)

kris.gie

uchnast.michal wrote: Sat Aug 19, 2023 12:13 pm
kris.gie wrote: Sat Aug 19, 2023 6:03 am 2.png
1. Miłośnik telefonów google,👍
A owszem :D
Maniek913

klew wrote: Sat Aug 19, 2023 6:37 pm
Maniek913 wrote: Sat Aug 19, 2023 5:48 pm
klew wrote: Sat Aug 19, 2023 5:22 pm

Chyba jednak nie wiem o czym piszesz.
Gdzie podałeś ten zakres? I czego zakres to jest?
Zakres zadanej temperatury, ustawiam na stronie konfiguracyjnej modułu
konfigO.png
Ok. To nie jest ten główny zakres, tylko nastawa, czyli temperatura do jakiej grzejemy (min) i do jakiej chłodzimy (max).
Poprawię ten opis.
A możesz powiedzieć jak zmienić ten główny zakres?
QLQ

klew wrote: Thu Aug 17, 2023 1:12 pm Jeśli ktoś się nie załapał na testowe GKW-01 (pierwszy oficjalny termostat w Supli), to nadal jest szansa, aby przetestować termostat w Supli :).

Przed chwilą pojawiała się bibilioteka supla-device w wersji 23.08.01 (także na Arduino) z testowym wsparciem dla termostatów (klasa HvacBase).
Do przykładów został dodany przykład ThermostatBasic, w któym jest dodany kanał termostatu pracujący z dwoma termometrami DS18B20. Termometry można podmienić na inne dowolne kanały termometrów, jakie są wspierane w supla-device. Na cele testowe można nawet użyć wirtualnych termometrów.

Cała biblioteka jest dostępna na githubie (https://github.com/SUPLA/supla-device/r ... ag/v23.8.1)
Przyład jest dostępny tutaj: https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... tBasic.ino

Przykład działa z ESP8266 i ESP32 (dowolnym). Pamiętajcie, aby dostosować GPIO do swojego urządzenia. Nawet jeśli chcecie tylko to uruchomić na ESP32, to też poprawicie GPIO, bo w przykładzie są ustawione na ESP8266 i niektóre kolidują z ESP32.

Przykład domyślnie działa jako termostat grzewczy. Można go też przestawić na termostat chłodniczy.
Wkrótce dodam też przykład z termostatem "AUTO" (czyli grzewczo-chłodniczym).

Wkrótce postaram się więcej napisać jakie są możliwości konfiguracji i co można z tym wszystkim zrobić. Natomiast możecie też śmiało pytać - chętnie odpowiem jak coś ustawić.

Termostaty obecnie działają tylko na beta-cloud.supla.org
Jest też dostępna testowa apka na Androida (viewtopic.php?t=13663)
@klew strasznie podoba mi się ten termostat. Na prawdę kawał świetniej pracy!
A czy przewidujecie taką funkcjonalnosc, że termostat będzie "czytał" temperaturę z innego kanału fizycznie nie połączonym termometrem z nim samym. Tzn mam na przykład czujniki Xiaomi połączone pod Cloud przez RPI. I np. zakładam zawory na grzejniki podłączam sterowanie przekaznikiem pod termostat DIY który tylko ma przekaźnik a temp ma z np linku bezpośredniego z czunika Xiaomi....?
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
maniek

lukasz06 wrote: Fri Aug 18, 2023 7:16 pm
klew wrote: Fri Aug 18, 2023 4:07 pm
lukasz06 wrote: Fri Aug 18, 2023 3:47 pm Próbowałem sobie sam skompilować, ale ciągle wyskakuje mi błąd płytki
Przy takim opisie problemu, niestety nic nie pomogę ;)
Nie wiem co to jest "błąd płytki"
Ja też nie wiem co to jest błąd płytki (wybierałem Esp8266, Esp 82285 i Esp32)
Prościej by było gdyby ktoś wrzucił zgrany soft
lukasz06 mam taki sam problem, jak sobie poradziłeś?
lukasz06

Zainstalowałem Arduino Ide 2.1, tam już nie było tego problemu, może brakowało jakiś bibliotek?
Porostu poszło.
Robert Błaszczak

Dla tych co mają problem z Arduino IDE.

1. Schemat (zasilanie Wemosa z portu USB)
Supla_Thermostat_Basic.png
2. Ustawienia Flash Download Tool
Supla_Thermostat_Basic1.png
3. Program
Supla_Thermostat_Basic.zip
Ps. Nie testowałem. Nie posiadam żadnego DS18B20 :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan

@klew czy tak ma być? Temperature juz wskazuje w apce
viewtopic.php?p=159142#p159142
YoMan

Maniek913 wrote: Sun Aug 20, 2023 7:51 am
klew wrote: Sat Aug 19, 2023 6:37 pm
Maniek913 wrote: Sat Aug 19, 2023 5:48 pm

Zakres zadanej temperatury, ustawiam na stronie konfiguracyjnej modułu
konfigO.png
Ok. To nie jest ten główny zakres, tylko nastawa, czyli temperatura do jakiej grzejemy (min) i do jakiej chłodzimy (max).
Poprawię ten opis.
A możesz powiedzieć jak zmienić ten główny zakres?
Musisz w kodzie ustawić coś takiego:

Code: Select all

hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(channelFunction, temperature);
hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(channelFunction, temperature);
Limity min/max ustawia się osobno dla każdej wspieranej funkcji, czyli np. dla "heat" lub "cool". Tutaj są te funkcje:
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... oto.h#L468

Temperaturę podaje się w jednostkach 0,01 stopnia C. Więc "1523" to 15,23.

Przykład:

Code: Select all

// grzanie od 5,00 do 55,00
hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT, 500);
hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_HEAT, 5500);
// chłodzenie od 2,00 do 10,00
hvac->setDefaultTemperatureRoomMin(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL, 200);
hvac->setDefaultTemperatureRoomMax(SUPLA_CHANNELFNC_HVAC_THERMOSTAT_COOL, 1000);
Po ustawieniu tego, trzeba wyczyścić flash (będę to poprawiał, aby czyszczenie nie było konieczne).
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
klew

QLQ wrote: Sun Aug 20, 2023 2:12 pm A czy przewidujecie taką funkcjonalnosc, że termostat będzie "czytał" temperaturę z innego kanału fizycznie nie połączonym termometrem z nim samym. Tzn mam na przykład czujniki Xiaomi połączone pod Cloud przez RPI. I np. zakładam zawory na grzejniki podłączam sterowanie przekaznikiem pod termostat DIY który tylko ma przekaźnik a temp ma z np linku bezpośredniego z czunika Xiaomi....?
Ogólnie odradzamy poleganie przy termometrach na źródłach zależnych od Internetu. Natomiast nie jestem w stanie Ciebie powstrzymać przed używaniem termostatów DIY w sposób, jaki Ci się zamarzy ;).

Termostat na urządzeniu wymaga jedynie dostępu do kanału termometru (lokalnego), z którego odczytuje temperaturę.
Źródło tej temperatury nie jest w żaden sposób weryfikowane, więc jeśl czytasz tam z linków bezpośrednich, czy czegokolwiek innego, to taki termostat będzie działał.
Termostat domyślnie będzie wyłączał przekaźnik wyjściowy, gdy temperatura z termometru nie jest dostępna.
Także jeśli ktoś się decyduje na taki termometr, to powinien być świadomy ograniczeń softu, który tam wrzuca, oraz ograniczeń samego termostatu.
Np. jeśli temperatura będzie się aktualizować na termometrze tylko, gdy odczyt się uda, to termostat może być stale włączony, bo np. ostatni odczyt był 20 stopni, a grzejemy do 21. Potem przez 3 dni nie było sieci i temperatura na czujniku jest nadal pokazywana jako "20", więc termostat stale grzeje.
Dlatego tego typu rozwiązania trzeba odpowiednio oprogramować, aby np. brak odczytu powodował ustawienie temperatury "---" itd. Z konsekwencją w postaci wyłączonego termostatu.
klew

YoMan wrote: Sun Aug 20, 2023 8:09 pm @klew czy tak ma być? Temperature juz wskazuje w apce
viewtopic.php?p=159142#p159142
Nie, to jest nadal błąd. Możliwe, że masz tam ustawione dwa termometry i jeden zaczął czytać, a drugi jeszcze nie.

Return to “Nowości”