Termostaty - v23.08.01 - zapraszamy do testów

mipolansk

Zapraszamy do testowania nowej wersji v23.08.01-beta.

Nowości:
  • Wsparcie dla termostatów (np. GKW-01), czyli:
  • Bieżące sterowanie termostatem (włączenie/wyłączenia/zmiana trybu/zmiana temperatury) w zależności od funkcji możliwość sterowania temperaturą chłodzenia lub grzania.
  • Konfiguracja programu tygodniowego pracy termostatu
Zaplanowane, ale jeszcze nie zrealizowane:
  • Tryb auto - grzanie i chłodzenie
  • Historia/wykresy temperatur dla powiązanych termometrów
  • Timer dla termostatu
  • Zakładka "ustawienia" dla termostatu (w tym ochrona przed zamarzaniem, ochrona przed przegrzaniem, pilnowanie temperatury podłogi itp)
  • Informowanie o błędach termostatu
  • Historia pracy termostatu, czyli historia czasu działania termostatu (z możliwością pokazania w postaci zużycia energii), Licznik załączeń przekaźnika
  • Możliwość kopiowania programów tygodniowych między termostatami
  • Grupowanie i sterowanie grupowe dla termostatów
Link do aplikacji: https://drive.google.com/file/d/1ebHLKJ ... drive_link
Czekamy na wasze komentarze :)

Termostaty aktualnie mogą pracować tylko na beta-cloud.supla.org i tylko tam można je testować. Do testów można wykorzystać własne urządzenia DIY (więcej: viewtopic.php?t=13662)

Wersja aplikacji dla iOS nie jest jeszcze gotowa. Będziemy informować gdy będzie dostępna wersja testowa.
wojtas567

Wygląda elegancko, czas zacząć testować
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Wojtek
Lector

Nastawioną temperaturę zrobiłbym pogrubioną czy też ciut większą czcionką - aby się wyróżniała.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
Goral64

Zauważyłem, że termostat zaokrągla temperaturę obcinając setne części temperatury a aplikacja je zaokrągla. Może to drobiazg, ale różnica jest.

Przy temperaturze 28,68 °C termostat pokazuje 26,6 °C a aplikacja 26,7 °C
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025 :D

Image
wsosniak

1) sama wizualizacja termostatu w aplikacji jest super

2) Przy włączonej aplikacji , na GKW-01 wszedłem w tryb CFG , aplikacja pokazała ze urządzenie GKW-01 jest niedosteone (to jest ok) , ale jak juz wyszedłem z trybu CFG , to aplikacja dalej pokazaywała termostat "na czerwono". Dopiero zamkniecie aplikacji, uruchomienie jej na nowo zaczęło pokazywać ze GKW-01 jest dostepny "na zielono"

3) Pytanie 1 : w aplikacji nazwa urządzenia to "Termostat" . Gdzie można zmienić nazwe ? Pytam bo zmiana nazwy urządzenia w cloud nie daje żadnego efektu

4) Pytanie 2 : jak (albo czy wogole) bedzie mozna zmieniac , ktory czujnik temperatury (wewnętrzny czy zewnetrzny NTC) bedzie sterował przekaźnikiem w termostacie ? Na tą chwilę , widze wskazania z tych dwóch czujników i fajnie byłoby po prostu kliknąc na jeden z nich , ustawiając tym samym , ktory czujnik steruje przekaźnikiem

5) Pytanie 3 : w ustawieniach TYDZIEN widze 4 temperatury ( 19,0 21,0 30,0 12,0 ) ktore mogę aplikowac na poszczególne dni/godziny termostatu . Dlaczego są 4 ? bo tyle miejsca starczyło w górnej czeesci ekranu ? czy moze mają jakies znaczenie ? jak je bedzie mozna zmieniac ?

6) ustawienia TYDZIEN : ja by godziny 00, 01,..... , 23 przesunął lekko w górę zeby te godziny nie były pośrodku tych małych prostokącików , tylko pomiedzy nimi . Chyba byłoby to czytelniejsze

7) w aplikacji , gdzie widze termostat jako kanał , dobrze byłoby juz na tym widoku pokazac czy termostat pracuje w trybie recznym czy program, bo dopiero klikniecie w termostat to pokazuje

8) no i co NAJWAŻNIEJSZE dla mnie :) zakładam ze przekaźnik termostatu będzie widoczny w cloud i na nim będę mógł sobie zrobic reakcję , ktora będzie mi włączała inny przekaźnik w innym urzadzeniu (u mnie będzie to ROW-02 ktory jest zainstalowany przy piecu , ktory nim defacto steruje ) .
byniom

Czy termostat to tylko w arduino można zrobić czy jest tez jakiś gotowiec który można wgrać do modułu ?
mipolansk

wsosniak wrote: Thu Aug 17, 2023 6:34 pm 1) sama wizualizacja termostatu w aplikacji jest super

2) Przy włączonej aplikacji , na GKW-01 wszedłem w tryb CFG , aplikacja pokazała ze urządzenie GKW-01 jest niedosteone (to jest ok) , ale jak juz wyszedłem z trybu CFG , to aplikacja dalej pokazaywała termostat "na czerwono". Dopiero zamkniecie aplikacji, uruchomienie jej na nowo zaczęło pokazywać ze GKW-01 jest dostepny "na zielono"

3) Pytanie 1 : w aplikacji nazwa urządzenia to "Termostat" . Gdzie można zmienić nazwe ? Pytam bo zmiana nazwy urządzenia w cloud nie daje żadnego efektu

4) Pytanie 2 : jak (albo czy wogole) bedzie mozna zmieniac , ktory czujnik temperatury (wewnętrzny czy zewnetrzny NTC) bedzie sterował przekaźnikiem w termostacie ? Na tą chwilę , widze wskazania z tych dwóch czujników i fajnie byłoby po prostu kliknąc na jeden z nich , ustawiając tym samym , ktory czujnik steruje przekaźnikiem

5) Pytanie 3 : w ustawieniach TYDZIEN widze 4 temperatury ( 19,0 21,0 30,0 12,0 ) ktore mogę aplikowac na poszczególne dni/godziny termostatu . Dlaczego są 4 ? bo tyle miejsca starczyło w górnej czeesci ekranu ? czy moze mają jakies znaczenie ? jak je bedzie mozna zmieniac ?

6) ustawienia TYDZIEN : ja by godziny 00, 01,..... , 23 przesunął lekko w górę zeby te godziny nie były pośrodku tych małych prostokącików , tylko pomiedzy nimi . Chyba byłoby to czytelniejsze

7) w aplikacji , gdzie widze termostat jako kanał , dobrze byłoby juz na tym widoku pokazac czy termostat pracuje w trybie recznym czy program, bo dopiero klikniecie w termostat to pokazuje

8) no i co NAJWAŻNIEJSZE dla mnie :) zakładam ze przekaźnik termostatu będzie widoczny w cloud i na nim będę mógł sobie zrobic reakcję , ktora będzie mi włączała inny przekaźnik w innym urzadzeniu (u mnie będzie to ROW-02 ktory jest zainstalowany przy piecu , ktory nim defacto steruje ) .
Dużo punktów:)
1) dzięki :)
2) muszę sprawdzić, ale powinno działać
3) Zapomniałem o tym, żeby można było zmieniać nazwę przez przttrzymywanie, dodam
5) Przytrzymaj dłużej palcem na wybranym programie
6) Każdą godzinę możesz jeszcze zmieniać co do kwadransów przez przytrzymanie palcem
wsosniak

mipolansk wrote: Thu Aug 17, 2023 6:54 pm
wsosniak wrote: Thu Aug 17, 2023 6:34 pm 1) sama wizualizacja termostatu w aplikacji jest super

Dużo punktów:)
1) dzięki :)
2) muszę sprawdzić, ale powinno działać
3) Zapomniałem o tym, żeby można było zmieniać nazwę przez przttrzymywanie, dodam
5) Przytrzymaj dłużej palcem na wybranym programie
6) Każdą godzinę możesz jeszcze zmieniać co do kwadransów przez przytrzymanie palcem
zapomnij o 2) bo ja aplikacje odpalałem na symulatorze androida na win11 i robiłem tak : wprowadzałem GKW-01 w tryb CFG, aplkacja pokazywała rozłączone urządzenie GKW-01 (to jest ok), potem łączyłem sie po wifi z GKW-01 ...... co powodowało ze wirtualna maszyna android zgłupiała :)

5) i 6) świetnie to działa !!
wsosniak

i jeszcze jedno pytanie : w aplikacji ustawiam tryb PROGRAM , w zakładce TYDZIEN ustawiam odpowiednie temperatury i pytanie : gdzie to sie zapisuje ? w urządzeniu ? pytam bo chciałbym wiedziec co sie stanie jak GKW-01 nie bedize miał dostepu do internetu i skąd bedzie wiedział jak załączyc przekaźnik ?
wsosniak

dla tych co nie mają możliwości potestowania ; poniżej screen z zakładki TYDZIEN ,jak można sobie te temperatury poustawiać, i jak to wygląda w aplikacji

..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Android”