Sonoff BASIC R4 magic switch

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

veeroos wrote: Tue Oct 28, 2025 8:54 am Sorki za odkopanie tematu (pewnie zaraz dostanę złotą łopatę 😁), postanowiłem spojrzeć swoim okiem na program (kod źródłowy oczywiście udostępnię) i tak się zastanawiam, jeśli układ reaguje na przejście przez zero, to czy jest sens reagować wyzwalaniem przerwań na każdą zmianę stanu, nie lepiej na przykład na któreś że zbocz (narastające lub opadające) zmierzyć czas pomiędzy wywołaniem przerwania i jeśli będzie ono mniejsze niż częstotliwość w sieci to wtedy zmieniać stan (oczywiście uwzględniając drgania styków), Może się też zdarzyć że impuls będzie dłuższy bo ktoś bardzo powoli będzie przełączał włącznik (takie ekstremum) i można by było porównywać czas od ostatniego wykrycia zbocza do kolejnego dodając warunki jeśli czas jest mniejszy lub wiekszy niż częstotliwość w sieci to wtedy zmień stan przekaźnika.
Dobrze myślę czy znowu chcę utrudniać sobie życie? 😁
Można by było w webserwerze jedynie ustawiać czas drgania styków. Co myślicie na ten pomysł? Wiem czasami mam głupie pomysły, ale to zawsze pomysły 😁
Chyba czegoś nie zrozumiałem :)

Nie widzę (w działaniu) różnicy pomiędzy wykrywaniem każdego przejścia a tylko np. narastającego zbocza, cała różnica będzie w czasie 2x.
Reszta jest jak piszesz, tj. mierzy czas i sprawdza czy jest pomiędzy warunkami filter i debounce.
Do tego jest kanał debugujący, który pokazuje jaki jest zmierzony czas tego przerwania dla celów kontrolno-konfiguracyjnych. Problem się pojawił, kiedy do tych dwóch zmiennych chciałem wstawić wartość konfigurowalną z webserwera. Nie chciało działać. Może to uda ci się ogarnąć.
YoMan

Koledzy, prośba o wrzucenie tutaj wersji, która Wam działa. Jeden z kolegów jest zainteresowany a na githubie mam ostatnią, która chyba ma problemy i nie mogę się zebrać do zdebugowania.
YoMan
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

YoMan wrote: Tue Feb 10, 2026 1:07 pm Koledzy, prośba o wrzucenie tutaj wersji, która Wam działa. Jeden z kolegów jest zainteresowany a na githubie mam ostatnią, która chyba ma problemy i nie mogę się zebrać do zdebugowania.
Nie mogę się nijak odwdzięczyć, ale wrzucić mogę, jak najbardziej.😉 YoMan! Jeszcze raz dziękuję! :)

edit;
Chyba jednak nie rozumiem, bo ostatnia działająca wersja jest tu; viewtopic.php?p=200468#p200468
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

RomanG wrote: Tue Feb 10, 2026 1:22 pm
YoMan wrote: Tue Feb 10, 2026 1:07 pm Koledzy, prośba o wrzucenie tutaj wersji, która Wam działa. Jeden z kolegów jest zainteresowany a na githubie mam ostatnią, która chyba ma problemy i nie mogę się zebrać do zdebugowania.
Nie mogę się nijak odwdzięczyć, ale wrzucić mogę, jak najbardziej.😉 YoMan! Jeszcze raz dziękuję! :)

edit;
Chyba jednak nie rozumiem, bo ostatnia działająca wersja jest tu; viewtopic.php?p=200468#p200468
Koledze z forum coś nie działa, nie mam żadnego r4 pod reka, żeby sprawdzić, a pamietam że coś nie działało z configiem z tymi czasami. Stąd prośba.

BTW: nie ma za co ... za takiego gniota? 😉
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Tue Feb 10, 2026 3:01 pm [...]
Weź przestań, to działa idealnie! Od marca ani razu nawet nie zajrzałem do tego R4. Cały czas w użytkowaniu i działa niezawodnie. Ani jednego zacięcia, czy zwiechy.
Wiem, że mam czas idealnie dobrany pod siebie przez wiele dni testów z Tobą (i u niektórych może wymagać małych korekt), ale nie żałuję ani minuty spędzonej przy tym projekcie :D
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zibi_007 wrote: Tue Feb 10, 2026 3:17 pm
YoMan wrote: Tue Feb 10, 2026 3:01 pm [...]
Weź przestań, to działa idealnie! Od marca ani razu nawet nie zajrzałem do tego R4. Cały czas w użytkowaniu i działa niezawodnie. Ani jednego zacięcia, czy zwiechy.
Wiem, że mam czas idealnie dobrany pod siebie przez wiele dni testów z Tobą (i u niektórych może wymagać małych korekt), ale nie żałuję ani minuty spędzonej przy tym projekcie :D
Krótko, bo z małego telefonu; Jacku, nie zgadzam się z Tobą ;) , a ze Zbyszkiem - jak najbardziej!
Sam nie używam tych "magic-ów", ale u syna pracują idealnie. A wierz mi, że gdyby było inaczej, to już bym tak spokojnie tego nie pisał. :P
YoMan

Łechtanie próżniaczego ego zawsze poprawia mi humor. You've made my day :) dziękuję :lol:
YoMan

Witam. Widzę że temat Magic Switch na R4 macie opanowany. A jak wygląda sytuacja jesli potrzebuje zwykły przycisk zwierny do GND? na jakie Gpio trzeba ustawić aby działał przycisk zwierny bez napięciowy? Sonoff basic pierwszej generacji miał więcej wyprowadzeń Gpio niż ten nowy. Ktoś pomoże?
mafialoso

Ktoś coś podpowie w sprawie włącznika?
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

mafialoso wrote: Sat Mar 07, 2026 1:21 pm Ktoś coś podpowie w sprawie włącznika?
RX tylko tak warunkowo, nadaje on się jako wejście, ale przy starcie występuje na nim stan wysoki, najbezpieczniej by było wlutować się w ESP i tam wykorzystać któryś pin
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005

Return to “Projekty użytkowników”