Wsparcie dla Termostatu

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

krycha88 wrote: Wed Nov 22, 2023 7:23 pm Przebudowałem sobie odczyt dla DSów zobaczcie wersję 7.7.3 :)
U mnie teraz na 7.7.3 jest ok. Wybrany 1 termometr i pokazuje prawidłową temperaturę. Teraz jeszcze nowy cloud żeby posprzątać konflikty kanałów i będzie super.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

kurus wrote: Wed Nov 22, 2023 3:53 pm
A jakich używasz przycisków?

Tych dotykowych:

Wcześniej jak testowałem termostat to sprawdzałem przyciski dotykając kabelkiem od przycisku do gnd i działało ok dla wszystkich przycisków, dzis poskładałem termostat z przyciskami jak w załączniku i coś to ciężko działa załapie raz na 10 naciśnięć próbowałem wolniej szybciej i nic trochę loteria, a czasami to nie dotykałem, a temp leciała w górę czy dół jakby trzymał przycisk.. postaram się nagrać jak to wygląda i sprawdzę raz jeszcze czy na samych kabelkach jest ok bo może te przyciski sa jakieś lipne..
Nie. Testuję kabelkami :) Mam pewien trop, w trakcie sprawdzania.
Co do tych przycisków to mam je w jednym projekcie. Tam pamiętam, że trzeba było zworkę zlutować pod spodem chyba żeby odwrócić sterowanie. Poza tym nie wiem czy one jakiegoś pullupa nie potrzebują. Nie pamiętam bo robiłem to 2 lata temu ale działa do dziś .. i to przez MCP jeszcze :)
YoMan
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

kurus wrote: Wed Nov 22, 2023 3:53 pm
YoMan wrote: Wed Nov 22, 2023 7:12 am
krycha88 wrote: Wed Nov 22, 2023 6:38 am

A czy na pewno ustawiłeś poprawnie numer dla każdego przycisku na 1 przekaźnik?
Nie wykluczam zaćmienia umysłu. Robiłem to po 1 w nocy ;) sprawdzę dzisiaj jeszcze raz dokładnie
A jakich używasz przycisków?

Tych dotykowych:

Image

Wcześniej jak testowałem termostat to sprawdzałem przyciski dotykając kabelkiem od przycisku do gnd i działało ok dla wszystkich przycisków, dzis poskładałem termostat z przyciskami jak w załączniku i coś to ciężko działa załapie raz na 10 naciśnięć próbowałem wolniej szybciej i nic trochę loteria, a czasami to nie dotykałem, a temp leciała w górę czy dół jakby trzymał przycisk.. postaram się nagrać jak to wygląda i sprawdzę raz jeszcze czy na samych kabelkach jest ok bo może te przyciski sa jakieś lipne..
Chyba mam to samo co ty. Też używam tych przycisków
Miałem nagrać ale brak czasu 😁
kurus

Panowie przyciski opanowane, należy dla każdego odznaczyć odwróconą logikę i wewnętrzny pullup i działa pięknie

Nagranie:

https://drive.google.com/file/d/1upgQe- ... p=drivesdk
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by kurus on Thu Nov 23, 2023 5:47 am, edited 1 time in total.
YoMan

nosz kurde .... trzecia godzina walki, czwarty wemos, dwie wersje GG i nie mogę odpalić przycisków. Na jednym z przycisków x10 jako wejście w config działa, a w działaniu termostatu nic. Możecie pomóc gdzie mam zaćmienie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Dziwna sprawa, jak testowałem samymi kabelkami to tak jak masz ustawione działało mi ok, jedynie co to mam inny czas dla hold ale nie wydaje mi się aby to robiło różnicę.
A i ja na wemosie esp32 testuję ale to też raczej nie to..
krycha88
Been thanked: 5 times

YoMan wrote: Thu Nov 23, 2023 12:41 am nosz kurde .... trzecia godzina walki, czwarty wemos, dwie wersje GG i nie mogę odpalić przycisków. Na jednym z przycisków x10 jako wejście w config działa, a w działaniu termostatu nic. Możecie pomóc gdzie mam zaćmienie?
Nie używasz OLEDa? Wtedy faktycznie przyciski dla termostatu mogą nie działać :P
https://gui-generic-builder.supla.io/
YoMan

krycha88 wrote: Thu Nov 23, 2023 7:16 am
YoMan wrote: Thu Nov 23, 2023 12:41 am nosz kurde .... trzecia godzina walki, czwarty wemos, dwie wersje GG i nie mogę odpalić przycisków. Na jednym z przycisków x10 jako wejście w config działa, a w działaniu termostatu nic. Możecie pomóc gdzie mam zaćmienie?
Nie używasz OLEDa? Wtedy faktycznie przyciski dla termostatu mogą nie działać :P
Aaaaa .... no nie używam w tym projekcie :) Generalnie nie używam na swoich termostatach (mam te od elmaya sprzed kilku lat) bo nie czuje potrzeby patrzeć na temp. na scianie :) Raz ustawiona i działa.
Jeżeli ustawie OLEDa ale fizycznie nie podłącze to ruszy czy sypnie błędem?
YoMan
Been thanked: 5 times

YoMan wrote: Thu Nov 23, 2023 7:27 am Aaaaa .... no nie używam w tym projekcie :) Generalnie nie używam na swoich termostatach (mam te od elmaya sprzed kilku lat) bo nie czuje potrzeby patrzeć na temp. na scianie :) Raz ustawiona i działa.
Poczekaj do wieczora, to poprawię :P
https://gui-generic-builder.supla.io/
YoMan

krycha88 wrote: Thu Nov 23, 2023 7:34 am
YoMan wrote: Thu Nov 23, 2023 7:27 am Aaaaa .... no nie używam w tym projekcie :) Generalnie nie używam na swoich termostatach (mam te od elmaya sprzed kilku lat) bo nie czuje potrzeby patrzeć na temp. na scianie :) Raz ustawiona i działa.
Poczekaj do wieczora, to poprawię :P
Oczywiście ... mistrzu ;)
YoMan

Return to “GUI Generic”