Zaproszenie do testów Auraton/Supla

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

edm wrote: Mon Nov 11, 2024 9:56 am
[email protected] wrote: Mon Nov 11, 2024 8:55 am Zestaw: Auraton Box + głowice RC wystarczy od biedy do sterowania grzejnikami. Głowica RC posiada wbudowany czujnik temperatury, jednak nie zaleca się sterowania grzejnikami przy pomocy tego czujnika, gdyż pomiar odbywa się zbyt blisko grzejnika i będzie przekłamany zwłaszcza gdy tak jak piszesz temperatura wody w instalacji wynosi 60st. Zaleca się aby pomiar temperatury do sterowania głowicą brany był albo z regulatora Auraton Heat Monitor, albo z termometru Auraton Temperature Sensor Indoor. Głowica nie działa zero-jedynkowo według histerezy tylko płynnie wesług algorytmu PID. Algorytm decyduje o procentowym otwarciu głowicy, jednak nigdy nie jest tak, że zawsze zostawia głowicę trochę otwartą cyt.: „żeby był jakiś obieg w CO”. Do sterowania pracą pieca służy sterownik Auraton Heater Controller, który włącza piec gdy chociaż jedna z głowic jest nawet minimalnie otwarta, żeby dogrzac to pomieszczenie. Wyłącza on piec gdy wszystkie głowice są całkowicie zamknięte.
Czyli rozpatrując na przykładzie 1 pomieszczenia. Potrzebujemy 1 x AURATON Radiator Controller + 1 x AURATON Heat Monitor lub AURATON Temperature Sensor Indoor. Rozumiem, że AURATON Heat Monitor ma wbudowany czujnik temperatury zewnętrznej. No i 1 szt. AURATON Box tj. bramka supla dla urządzeń ze wszystkich pomieszczeń.

Rozumiem, że głowice / algorytm PID działa tak że "jak już nie ma co grzać, warunki spełnione" to głowice termostatyczne w końcu całkowicie zakręcą grzejniki.

Zastanawiam się czy konieczne jest stosowanie AURATON Heater Controller. Kocioł Ariston CLAS B PREMIUM EVO (chyba inne też) ponoć działa tak że jak zakręcimy całkowicie wszystkie termostaty na grzejnikach, czyli nie ma obiegu CO to piec sam się wyłączy. Rozumiem, że AURATON Heater Controller tylko sprawdza stan głowić ON / OFF i włącza lub wyłącza piec jak pisałeś. W kotle jest chyba do tego dedykowany zacisk FLOOR/ TA2 lub TA1. Aczkolwiek to już specyfika pieca i raczej pytanie nie do Ciebie.
Tak. Heat Monitor posiada oczywiście wbudowany czujnik temperatury. Jeden Auraton Box może obsłużyć do mniej więcej 50 urządzeń.

Tak. Głowice w końcu zamykają się całkowicie.

Zastanawiam się skąd kocioł w takim przypadku, gdy ma wyłączone grzanie ma wiedzieć, że np. któraś z głowic otworzyła się minimalnie? Pompa w piecu cały czas monitoruje czy jest jakiś chociaż minimalny obieg? Mierzy cały czas ciśnienie? Co w przypadku gdy ktoś ma otwarty układ CO i naczynie wyrównawcze, które zasadne jest w hybrydzie piec na paliwo stałe-kocioł gazowy? Nie wiem, ale to już pytanie raczej nie na ten topic, a na inne forum.
edm
Been thanked: 2 times

[email protected] wrote: Mon Nov 11, 2024 10:20 am Tak. Heat Monitor posiada oczywiście wbudowany czujnik temperatury. Jeden Auraton Box może obsłużyć do mniej więcej 50 urządzeń.

Zastanawiam się skąd kocioł w takim przypadku, gdy ma wyłączone grzanie ma wiedzieć, że np. któraś z głowic otworzyła się minimalnie? Pompa w piecu cały czas monitoruje czy jest jakiś chociaż minimalny obieg? Mierzy cały czas ciśnienie? Co w przypadku gdy ktoś ma otwarty układ CO i naczynie wyrównawcze, które zasadne jest w hybrydzie piec na paliwo stałe-kocioł gazowy? Nie wiem, ale to już pytanie raczej nie na ten topic, a na inne forum.
Dzięki za odpowiedzi, już coś wiemy więcej.
Jak sąsiad wróci z delegacji za około tydzień, zrobi test. Zakręci wszystkie termostaty na grzejnikach i zobaczymy czy piec się wyłączy. Podzielę się rezultatem, sam jestem ciekaw. Obydwoje mamy kocioł gazowy dwufunkcyjny Ariston na gaz z sieci, z tym że on nieco nowszy model. U siebie tego nie sprawdzę, bo dodatkowo mam ogrzewanie podłogowe i zastosowane inne opcjonalne sterowanie. Za dużo kombinacji żeby zasymulować jego sytuację.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

edm wrote: Mon Nov 11, 2024 11:44 am
[email protected] wrote: Mon Nov 11, 2024 10:20 am Tak. Heat Monitor posiada oczywiście wbudowany czujnik temperatury. Jeden Auraton Box może obsłużyć do mniej więcej 50 urządzeń.

Dzięki za odpowiedzi, już coś wiemy więcej.
Jak sąsiad wróci z delegacji za około tydzień, zrobi test. Zakręci wszystkie termostaty na grzejnikach i zobaczymy czy piec się wyłączy. Podzielę się rezultatem, sam jestem ciekaw. Obydwoje mamy kocioł gazowy dwufunkcyjny Ariston na gaz z sieci, z tym że on nieco nowszy model. U siebie tego nie sprawdzę, bo dodatkowo mam ogrzewanie podłogowe i zastosowane inne opcjonalne sterowanie. Za dużo kombinacji żeby zasymulować jego sytuację.
Na pewno kocioł wyłączy się gdy temperatura na tym krótkim odcinku instalacji przed grzejnikami osiągnie temperaturę ustawioną na wewnętrznym termostacie pieca, a włączy się gdy ta temperatura spadnie i tak sobie będzie „pykał” co jakiś czas włączając grzanie na bardzo krótki okres czasu.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

[email protected] wrote: Mon Nov 11, 2024 9:47 am
Mmof wrote: Mon Nov 11, 2024 9:18 am
[email protected] wrote: Mon Nov 11, 2024 9:12 am
W systemie Auraton Smart była/jest taka możliwość. Same urządzenia Auraton nie mają takiego ograniczenia. Bump - podbijam pytanie. W miarę możliwości proszę o odpowiedź kolegów z Supli.
Właśnie o to chodzi że na chwilę obecną nie mogę wyłączy, chyba że coś źle mam ustawione ale raczej nie.
Chodziło mi o to, że w aplikacji Auraton Smart jest możliwość ustawienia, aby głowice nie pracowały według PID tylko według histerezy. W Supli na chwilę obecną nie da się wyłączyć algorytmu PID.
Zależało by mi na tym żeby taka możliwość była bo w moimi przypadku nie zdaję to egzaminu.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak pisałem wyżej. Jeśli protokół na to pozwoli to dodamy taką możliwość. Jeśli nie, to jest szansa, że Auraton rozbuduje protokół komunikacyjny pomiędzy Aura Chip, a ESP i koniec końców też dodamy taką możliwość.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kulert

Termostat pokojowy + głowica termostatyczną na kaloryfer Auraton. Skoro termostat nadrzędny nie każe grzać, czemu głowica uruchamia się na grzanie ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

kulert wrote: Mon Nov 11, 2024 8:12 pm Termostat pokojowy + głowica termostatyczną na kaloryfer Auraton. Skoro termostat nadrzędny nie każe grzać, czemu głowica uruchamia się na grzanie ?
Najpierw przeczytaj wątek a później pisz wystarczy kilka ostatnich wpisów. Że RC działa w algorytmie PID i trzeba trochę czasu żeby się nauczyła pomieszczenia na chwilę obecną nie można przełączyć algorytmu w RC ale taka możliwość będzie.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
pzygmunt
Been thanked: 59 times

kulert wrote: Mon Nov 11, 2024 8:12 pm Termostat pokojowy + głowica termostatyczną na kaloryfer Auraton. Skoro termostat nadrzędny nie każe grzać, czemu głowica uruchamia się na grzanie ?
Rolą termostatu nadrzędnego jest łącznie termostatów razem w jeden i przekazywanie nastaw włącznie z harmonogramami do wszystkich zależnych. Każdy zależny termostat samodzielnie decyduje o tym kiedy ma grzać/chłodzić. Jak kolega wyżej wspomniał głowice używają algorytmu proporcjonalno-całkująco-różniczkującego w skrócie PID i muszą się pomieszczenia "nauczyć". To chwilę trwa.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kulert

pzygmunt wrote: Mon Nov 11, 2024 9:13 pm
Rolą termostatu nadrzędnego jest łącznie termostatów razem w jeden i przekazywanie nastaw włącznie z harmonogramami do wszystkich zależnych. Każdy zależny termostat samodzielnie decyduje o tym kiedy ma grzać/chłodzić. Jak kolega wyżej wspomniał głowice używają algorytmu proporcjonalno-całkująco-różniczkującego w skrócie PID i muszą się pomieszczenia "nauczyć". To chwilę trwa.
Dziękuję
Gang

Cześć.
Najgorzej, że to nie dla mnie ;)

Jak z zasięgiem tej bramki? Jedna obsłuży stary dom? piętro, parter i piwnica?

Na grzejnikach są głowice i na razie zostają.
Czy do sterownia wystarczy:
AURATON Heater Controller << sterownik do pieca.
AURATON Heat Monitor lub AURATON Temperature Sensor Indoor jako w zasadzie termometr z którym będzie można biegać ;)
i bramka: AURATON Box
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “Nowości”