Kilka spraw.
Od wersji 0.8.0 przy dodaniu gniazdka Zigbee dodaje się też do włącznika kanał baterii. I od razu raportuje jej niski stan (czerwony wykrzyknik). Sprawdziłem dzisiaj na wersji 0.8.8 i jest to samo. Podejrzewam, że jest to związane z ostatnimi zmianami dotyczącymi raportowania stanu baterii, ale takie gniazdko raczej nie raportuje stanu baterii. Pewnie można to wyłączyć odpowiednią komendą z telnetu (później poszukam jak, bo chyba je podawałeś) ale zgłaszam, bo ktoś dodając takie gniazdko może mocno się zdziwić i nie będzie wiedział o co chodzi.
Od wersji 0.7.x jeśli do "czystej" bramki jako pierwsze dodajemy gniazdko, to wszystko jest OK. W zakładce licznika pokazuje się napięcie, ampery, waty i moc czynna. Jeśli jednak dodane jest jako kolejne urządzenie, to zakładka licznika jest... pusta. Oczywiście seria komend w telnecie (z em 0x505 0x508 i 0x50B) powoduje wyświetlenie się wszystkich wartości, ale tutaj trzeba dodatkowej reakcji użytkownika. Nie wiem, czy będzie łatwo namierzyć ten problem, ale jakby co to mogę pozbierać logi, tylko muszę wiedzieć czy wystarczą z samego parowania.
Od wersji 0.7.x (może też od końcówki 6) można spotkać się z nietypową sytuacją podczas uruchamiania bramki. Jeśli mamy podłączoną ją do komputera przewodem, który także przesyła dane, to może zdarzyć się, że bramka się nie uruchomi, tylko zawiśnie. W tym przypadku pomaga odłączenie i podłączenie na nowo (ale nie zawsze) albo otwarcie portu COM, do którego podłączona jest bramka (zawsze pomaga). Później ten port można zamknąć. Problem występuje tylko w układach N4, 8 i 16, które mają dwa porty USB-C i tylko wtedy, gdy podłączenie odbywa się przez port oznaczony ESP32C6 (lub USB). Jeśli podłączymy przez CH343 to problem nie występuje. Było tutaj zgłaszane kilka takich sytuacji, gdzie moduł nie rozgłaszał sieci po wgraniu softu albo update i inne podobne. Oczywiście najczęściej pomagało odłączenie od zasilania na 20-30 sekund, ale może część z tych problemów była związana z tym co opisałem wyżej. Najlepsze jest to, że przez logi tej sytuacji się nie wyłapie, bo po otwarciu portu do skanowania moduł zaczyna normalnie startować

Rozwiązanie? Po wgraniu softu i normalnym użytkowaniu bramki najlepiej zasilać ją z zasilacza lub poprzez port CH343. Co ciekawe w bramkach z jednym portem (Xiao i SuperMini) problemu nie stwierdziłem. Z uwagi na specyfikę problemu ciężko pewnie będzie dojść do tego skąd się to bierze, ale zostawiam dla potomnych, aby nie panikowali, jak po wgraniu softu lub update bramka nie startuje tylko niech zmienią sposób zasilania. Nie zaszkodzi, a może pomóc