Automatyczny reset - da się?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Złożyłem na szybko układ i również potwierdzam, że nie musi być Wi-Fi. Po 5 minutach braku Wi-Fi lub braku WAN (bo ten firmware próbowałem) następuje załączenie przekaźnika.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Dawid84

Robert Błaszczak wrote: Wed Nov 27, 2019 8:13 am Złożyłem na szybko układ i również potwierdzam, że nie musi być Wi-Fi. Po 5 minutach braku Wi-Fi lub braku WAN (bo ten firmware próbowałem) następuje załączenie przekaźnika.
Zalaczenie przekaznika?
Zalaczony czyli styki zwarte z tego co wiem a jak po ustalonym czasie netu dalej niema to nastepuje wylaczenie przekaznika na 5 sec czyli styk rozwiera.
Pozdrawiam
Dawid
Patryk

Dawid84 wrote: Wed Nov 27, 2019 9:50 am
Zalaczenie przekaznika?
Zalaczony czyli styki zwarte z tego co wiem a jak po ustalonym czasie netu dalej niema to nastepuje wylaczenie przekaznika na 5 sec czyli styk rozwiera.
Normalnie przekaźnik jest WYŁĄCZONY.
Dopiero przy braku połączenia z internetem  ( wifi) przekaznik po 5 minutach ( lub 15  w zależności od softu ) załącza się na 5 sekund  i ponownie wyłącza.
Dlatego w tym układzie wykorzystuje się styki przekaźnika,  które są przy wyłączonym przekaźniku zwarte.
Załączenie przekaźnika, ROZWIERA styki i wtedy następuje reset routera. ( Gdyż router będzie przez 5 sekund pozbawiony zasilania).
Robert Błaszczak

Dawid84 wrote: Wed Nov 27, 2019 9:50 am Zalaczenie przekaznika?
Popatrz na schemat @elmaya na pierwszej stronie tego wątku. Nie ma przecież sensu podawać non stop napięcia na cewkę przekaźnika.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

kindziol

Witam.
Panowie mam prośbę. Chciałem ułatwić sobie pracę i zakupiłem coś takiego:

https://botland.com.pl/pl/nowosci/9391- ... a-12v.html

i moje pytanie jest takie, jak mam wprowadzić układ w tryb programowania ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Dawid84

Patryk wrote: Wed Nov 27, 2019 10:05 am
Dawid84 wrote: Wed Nov 27, 2019 9:50 am
Zalaczenie przekaznika?
Normalnie przekaźnik jest WYŁĄCZONY.
Dopiero przy braku połączenia z internetem  ( wifi) przekaznik po 5 minutach ( lub 15  w zależności od softu ) załącza się na 5 sekund  i ponownie wyłącza.
Dlatego w tym układzie wykorzystuje się styki przekaźnika,  które są przy wyłączonym przekaźniku zwarte.
Załączenie przekaźnika, ROZWIERA styki i wtedy następuje reset routera. ( Gdyż router będzie przez 5 sekund pozbawiony zasilania).
A u mnie powlaczeniu zasilania podaje napiecie na cewke przekaznika bo slychac cykniecie i swieci sie zielona sygnalizujaca zadzialanie przekaznika
Pozdrawiam
Dawid
elmaya

A u mnie powlaczeniu zasilania podaje napiecie na cewke przekaznika bo slychac cykniecie i swieci sie zielona sygnalizujaca zadzialanie przekaznika
if you disconnect the relay control pin (D2 or D5) relay turns off?
Have you tried the software I sent you to connect the relay on D5?
Do you always clear the flash before programming (using the ERASE button in Flash download tool)?
elmaya

kindziol wrote: Wed Nov 27, 2019 3:12 pm Witam.
Panowie mam prośbę. Chciałem ułatwić sobie pracę i zakupiłem coś takiego:

https://botland.com.pl/pl/nowosci/9391- ... a-12v.html

i moje pytanie jest takie, jak mam wprowadzić układ w tryb programowania ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
connect Gpio0 to ground.
Image

If you plan to use that to reset the router it will be fun. :D
I think that module uses TX and RX to control the relay.
Patryk

@Dawid84
Ja nie wiem co robisz nie tak.
Ale zacznijmy od początku.
1. Płytkę przekaźnika masz sterowaną stanem niskim  czy wysokim ???
Czyli jak podłączasz tylko zasilanie +5V i Gnd przyjmuje, że się nic nie dzieje.
I teraz wejście przekaźnika  ( IN ) dotknij do +5V  potem do GND i napisz kiedy przekaźnik zadziałał. Czy po podłączeniu do 5V , czy GND.
Robert Błaszczak

Zrób dokładnie jak pisze @Patryk, albo też podaj link do tej płytki przekaźnika lub zrób zdjęcie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Pomysły i koncepcje”