ESP8266 Primary GUI - Termostat
-
Skalar
Witam
jestem tutaj nowy ( od dzisiaj)
cieszę się że udało mi się uruchomić esp8266 z arduino i tutaj moje pytanie czy da się zmajstrować termostat z poziomu arduino ?
chodzi mi o kanały do ustawiania wartości temperatury do termostatu
jestem tutaj nowy ( od dzisiaj)
cieszę się że udało mi się uruchomić esp8266 z arduino i tutaj moje pytanie czy da się zmajstrować termostat z poziomu arduino ?
chodzi mi o kanały do ustawiania wartości temperatury do termostatu
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
może zapytam inaczej, a co w obecnym rozwiązaniu Ci przeszkadza, że chcesz zrobić je inaczej? Może czasami nie warto jak wszystko działaLector wrote: Sun Sep 15, 2019 10:35 am No to jestem w domu więc piszę
Mam zrobione sterowanie do basenu na dwóch modułach współpracujących ze sobą.
1. Wemos D1 mini + oLED + Relay + 4 x DS18B20 - odpowiedzialny jest za pomiar temperatur (woda w basenie, wody w solarze, wody powrotnej z solaru, nasłonecznienia), przekaźnik działa jako główny wyłącznik zasilania pomp (takie dodatkowe zabezpieczenie oprócz róznicówki, aby pompy nie załączyły się podczas kąpieli).
2. Sonoff 4CH Pro - który jest również obsługiwany za pomocą pilotów, pierwszy kanał załącza mi oświetlenie w koło basenu, drugi monostabliny kanał steruję głównym wyłącznikiem pomp, trzeci włącza pompę filtrującą (harmonogram godzinowy), czwarty uruchamia pompę od solaru na podstawie temperatur. Trzeci kanał i czwarty są połączone w szeregu z przekaźnikiem Wemosa, więc jeżeli główny wyłącznik jest wyłączony to i tak nie uruchomią się pompy.
Pompa solaru uruchamia się gdy kanał temperatury 2 (woda w solarze) jest większa o 10 stopni niż w kanał temp. 1 (woda w basenie). Natomiast wyłącza się gdy kanał temp. 3 (woda powrotna) jest niższy niż kanał 1 (woda w basenie) + 5.
Nie wiem czy będzie to do ogarnięcia jeżeli przekaźnik do uruchomienia jest w drugim układzie.
Jako ze koniec sezonu basenowego mija (dziś woda ma 20C), to mi się jakoś nie spieszy z tematem.
Ogólnie myślałem nad przebudową tak aby był to jeden moduł, ale tu Wemos D1 mini już pewnie nie ogarnie tematu z powodu ilości wejść.
Chciałbym podłączyć płytkę z 8 przekaźnikami (pewnie wykorzystam tylko 6), dwa włączniki monostabilne, 4 lub 5 DS18B20, plus jakieś sterowanie RF na 4 kanały. Jeszcze bym widział tu jakiś ekran - myślę nad epapierem, gdyż oLED nie dał rady. Na ekranie prezentacja temperatur + stanów przekaźników.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
krycha88
przecież to gotowy bin wgrywasz za pomocą Flash Download Tools lub innego programu na adres 0x00000.
-
tijo
- Been thanked: 1 time
no i o to mi chodziło...szacun za kawał dobrej roboty. A blankiem na początek potraktować?krycha88 wrote: Mon Sep 16, 2019 8:26 amprzecież to gotowy bin wgrywasz za pomocą Flash Download Tools lub innego programu na adres 0x00000.
-
piomar2
Ja też byłbym zainteresowany ustawianiem temperatury z aplikacji...krycha88 pisze: ↑ndz wrz 15, 2019 8:39 am
Jeżeli byście chcieli to mogę wam przygotować soft w którym będzie można ustawiać temperaturę termostatu z aplikacji. Osobiście jest mi to nie potrzebne dlatego tego nie dodałem
Pozdrawiam
-
krycha88
nie ma dedykowanego kanału do ustawiania wartości z poziomu apki, ale można to zrobić za pomocą kanału np przekaźnika każde przełączenie na ON podwyższy temperaturę, a na OFF obniży. Jeżeli wam to pasuję to mogę to zrobić wieczorem.piomar2 wrote: Mon Sep 16, 2019 10:00 amJa też byłbym zainteresowany ustawianiem temperatury z aplikacji...krycha88 pisze: ↑ndz wrz 15, 2019 8:39 am
Jeżeli byście chcieli to mogę wam przygotować soft w którym będzie można ustawiać temperaturę termostatu z aplikacji. Osobiście jest mi to nie potrzebne dlatego tego nie dodałem
Pozdrawiam