Ustawiając w powiadomieniu warunek wykonania: {{state(111).on}}, powiadomienie dostaję, jeśli włączony, co 2-3 minuty. Jest już trochę lepiejklew wrote: Wed Jan 20, 2021 1:42 pmWarunek ma sprawdzać, czy kanał odpowieadający za wentylator jest włączony.Jaroslav Pavel wrote: Wed Jan 20, 2021 1:26 pmSuperklew wrote: Tue Jan 19, 2021 6:39 pm
Ok, czyli skrypty sterują kanałem przekaźnika odpowiedzialnym za wentylator.
Zrób więc osobną scenę wysyłająca powiadomienia na podstawie zmiany stanu tego kanału
Tylko jeszcze proszę o wskazówkę jaki warunek wykonania wpisać.
Powiadomienie na telefon
-
Jaroslav Pavel
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sprawdź co masz w "historia kanałów" na stronie skryptów (wklej zdjęcie).Jaroslav Pavel wrote: Fri Jan 22, 2021 12:27 pmUstawiając w powiadomieniu warunek wykonania: {{state(111).on}}, powiadomienie dostaję, jeśli włączony, co 2-3 minuty. Jest już trochę lepiejklew wrote: Wed Jan 20, 2021 1:42 pmWarunek ma sprawdzać, czy kanał odpowieadający za wentylator jest włączony.Jaroslav Pavel wrote: Wed Jan 20, 2021 1:26 pm
Super
Tylko jeszcze proszę o wskazówkę jaki warunek wykonania wpisać.Czy jednak da się coś jeszcze z tym zrobić, by powiadomienie było tylko i wyłącznie o zmianie statusu ?
Ponowne wysłanie co 2-3 minuty wynika prawdobodobnie z jednej z dwóch rzeczy:
1. Pewnie co 2-3 minuty wyłącza Ci się wentylator i włącza ponownie (nawet na kilka s)
2. Jest szansa, że moduł traci połączenie z serwerem i wtedy lecą dodatkowe powiadomienia (można to częściowo odfiltrować ustawiając warunek na stan połączenia w skryptach)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Jaroslav Pavel
klew wrote: Fri Jan 22, 2021 12:56 pmSprawdź co masz w "historia kanałów" na stronie skryptów (wklej zdjęcie).Jaroslav Pavel wrote: Fri Jan 22, 2021 12:27 pmUstawiając w powiadomieniu warunek wykonania: {{state(111).on}}, powiadomienie dostaję, jeśli włączony, co 2-3 minuty. Jest już trochę lepiejklew wrote: Wed Jan 20, 2021 1:42 pm
Warunek ma sprawdzać, czy kanał odpowieadający za wentylator jest włączony.Czy jednak da się coś jeszcze z tym zrobić, by powiadomienie było tylko i wyłącznie o zmianie statusu ?
1. Pewnie co 2-3 minuty wyłącza Ci się wentylator i włącza ponownie (nawet na kilka s)
2. Jest szansa, że moduł traci połączenie z serwerem i wtedy lecą dodatkowe powiadomienia (można to częściowo odfiltrować ustawiając warunek na stan połączenia w skryptach)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
krzbuj
Po prawie miesięcznym używaniu Pushover zauważyłem że nie zawsze otrzymuje powiadomienie na telefon. Czujnik otwarcia drzwi działa,
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Jaroslav Pavel
Zbadałem sytuację na żywca: powiadomienia idą nawet do 2-3 szt. na minutę, wentylator chodzi cały czas (wtedy kiedy powinien), bez zająknięcia. choćby na sekundęklew wrote: Fri Jan 22, 2021 12:56 pmSprawdź co masz w "historia kanałów" na stronie skryptów (wklej zdjęcie).Jaroslav Pavel wrote: Fri Jan 22, 2021 12:27 pmUstawiając w powiadomieniu warunek wykonania: {{state(111).on}}, powiadomienie dostaję, jeśli włączony, co 2-3 minuty. Jest już trochę lepiejklew wrote: Wed Jan 20, 2021 1:42 pm
Warunek ma sprawdzać, czy kanał odpowieadający za wentylator jest włączony.Czy jednak da się coś jeszcze z tym zrobić, by powiadomienie było tylko i wyłącznie o zmianie statusu ?
-
czersi
klew wrote: Tue Jan 19, 2021 9:16 am
"Scena testowa 2" nie ma żadnych wyzwalaczy. Sprawdza warunek (u mnie "czy światło jest zapalone?" - u Ciebie wstaw to co potrzebujesz) i wysyła powiadomienie "scena 2".
Natomiast "Scena testowa 1" wyzwala się zmianą stanu tego co monitoruję, ma warunek wykonania "czy światło jest włączone?" i opóźnioną o 5 s akcję polegającą na wykonaniu sceny 2.
Screenshot from 2021-01-19 10-13-42.png
Screenshot from 2021-01-19 10-13-29.png
Dzięki działa nie wiem co robiłem nie tak. Prawdopodobnie odwrotnie dawałem akcję.
Wklepałem też na testowym Wemosie też działa poprawnie.
Dzięki za rozwiązanie sprawy.