Mistrzu Łukaszu!
Mam trochę problem, bo nie chciałem o tym pisać, … ale może dotyczyć też innych.
…
Z pudła ze starociami wykopałem żarówkę led Trust „Smart Dimmable Led Spot” z opisem „ZigBee Certified product". Spróbowałem sparować z bramką (16MB) najpierw na starszym firmware (ok. 90) bez powodzenia, tzn. nowe urządzenie nie pojawiło się w bramce i w „Last binding result” też nie było jakiegokolwiek wpisu, ale nastąpił reset z „czerwonym RGB”. Co ciekawe – po załączeniu tej żarówki bramka dziwnie się zachowywała; resetowała się, albo wpadała w jakąś pętlę.
Później zaktualizowałem do 0.9.164, ale nic się nie zmieniło. Piszę o aktualizacji, bo zebrałem też logi po tej aktualizacji.
Po wyłączeniu parowania (180 sek.) załączenie żarówki resetuje bramkę, mimo tego, że nie widać jej w bramce. W tym czasie RGB „świeci się” na czerwono. Czy taką bramkę należałoby „postawić” od nowa (merged), czy można jakoś wyczyścić to dziwne sparowanie?
Dla mnie to nie jest jakiś problem, bo wiem jak ta konkretna żarówka działa na bramkę („postawię” sobie nową bramkę), ale może zdarzyć się sytuacja, gdzie ktoś może mieć podobny model (led) – i przy zbiegu różnych okoliczności – nie będzie wiedział, dlaczego system mu głupieje. Piszę o zbiegu okoliczności, bo zdarza się, że żarówka po załączeniu czasem sama wchodzi w tryb parowania, a i bramka „paruje” po każdym resecie.
Dołączam logi z parowania i z załączenia w czasie normalnej pracy bramki.
Wiem, że jesteś mocno zajęty i jeżeli stwierdzisz, że to nieistotny problem, to nie ma sprawy.
ps. Z powodu pewnych obowiązków mogę nie od razu odpowiadać.

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.